lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Börsens mest blankade aktier – här är hela listan

Publicerad: 25 augusti 2023, 13:00

Foto: Shutterstock

SBB är fortsatt det mest blankade på Stockholmsbörsen – nu utgör de korta positionerna nära en fjärdedel av aktiekapitalet i det krisande fastighetsbolaget. Blankarna siktade däremot in sig mer på tre andra aktier den gångna veckan.

Ämnen i artikeln:

EmbracerJMSBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABFinansinspektionenBlankning

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Fastighetsbolaget SBB har prenumererat på topplaceringen över Stockholmsbörsens mest blankade aktier en längre tid. Och denna vecka är inget undantag (se tabell längre ned).

Sedan förra veckan har andelen blankat aktiekapital i SBB ökat med 0,4 procentenheter till 18,9 procent. Det framgår av färsk blankningsstatistik som Nyhetsbyrån Direkt sammanställt, baserat på korta positioner som rapporterats in till Finansinspektionen.

De korta positionerna har däremot ökat mer i tre andra aktier på listan, inte minst bostadsutvecklaren JM där andelen blankat aktiekapital gått från 15,1 till 15,9 procent den senaste veckan. En ökning med 0,8 procentenheter.

Motsvarande uppgång ligger på 0,7 procentenheter för Embracer. Nu är 6,7 procent av aktierna i spelutvecklaren föremål för korta positioner. I fiberbolaget Hexatronic har de korta positionerna i sin tur ökat med 0,5 procentenheter till 11,1 procent av aktiekapitalet.

Samtidigt har blankarna gjort några blygsamma reträtter i vissa bolag på listan den gångna veckan. Det handlar om strömningsbolaget Viaplay, vätgasaktien Powercell, hotellkedjan Scandic, nätmäklaren Avanza och familjen Lundins vindkraftsbolag Orrön.

Förutom i Avanza har andelen blankat aktiekapital i bolagen sjunkit med 0,1 procentenheter. I Avanza uppgår motsvarande nedgång till 0,2 procentenheter.

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Läs mer: Småspararfavoriten ska upp 50 procent

Läs mer: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Läs mer: Rekord för våra portföljer i sommar – här är fonderna som ingår

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.
Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera