söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Besvikelse från H&M

Publicerad: 29 mars 2012, 06:21

Klädjätten Hennes&Mauritz redovisar en vinst före skatt på 3 701 miljoner kronor för perioden december-februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 3 538 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Delårsrapport

TT


Vid 09.30 hade aktien fallit med drygt 5 procent.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 4 181 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 27 832 miljoner kronor, jämfört med 24 503 miljoner kronor ett år tidigare.

Bruttomarginalen uppgick under kvartalet till 55,8 procent, jämfört med 57,8 procent motsvarande period ett år tidigare.

Försäljningen under perioden 1-27 mars ökade med 22 procent, mätt i lokala valutor och jämfört med samma månad föregående år.

”Vi har fått en bra start på det nya året med en stark försäljningsökning om 13 procent och 3 procent i jämförbara enheter under första kvartalet. Denna positiva utveckling har fortsatt även i mars med en mycket stark försäljning”, skriver H & M:s vd Karl-Johan Persson i en kommentar.

Han uppger att klädkedjans kollektioner har mottagits väl vilket lett till ökade marknadsandelar på ”en mycket utmanande” marknad.

”Vi har många olika projekt på gång och redan nästa år kommer vi att lansera en helt ny butikskedja”, skriver Persson också.

Lönsamheten har, enligt Persson, pressats av att H & M trots ökade inköpskostnader inte har höjt priserna till kund.

”De ökade inköpskostnaderna beror bland annat på högre bomullspriser vid tiden för inköpen till kvartalet jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år men också på långsiktiga investeringar för att bredda vårt totala utbud”, skriver han.

Om den nya butikskedjan skriver han:

”I likhet med COS, som i dag är mycket framgångsrikt och har en bra lönsamhet, kommer den nya butikskedjan att bli helt fristående och komplettera koncernens övriga utbud”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera