torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Batljan avgår som vd för SBB

Publicerad: 2 juni 2023, 12:14

Foto: Johan Jeppsson /TT

På fredagseftermiddagen meddelades att Ilija Batljan avgår som vd för SBB. Ersätter gör Leiv Synnes, i dag finanschef och vice vd på Akelius. SBB-aktien handelsstoppades inför beskedet men både B- och D-aktierna tokrusade när handeln återupptogs.

Ämnen i artikeln:

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


”Styrelsen och Ilija Batljan har samsyn om att ett nytt ledarskap är det bästa för SBB. Ilija Batljan frånträder sin roll som verkställande direktör och kvarstår som styrelseledamot i SBB”, skriver SBB.

Leiv Synnes tillträder som vd på måndag, den 5 juni 2023.

SBB skriver att styrelsen anser att Leiv Synnes har rätt erfarenhet och är den bäst lämpade personen att leda bolaget och bistå styrelsen i genomförandet av den strategiska översynen.

Leiv Synnes har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen, senast som CFO för Akelius Residential Property AB sedan 2014 och vice verkställande direktör på Akelius Residential Property AB sedan 2020.

”Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt /…/ Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot”, säger Ilija Batljan i en kommentar.

SBB:s aktie handelsstoppades strax innan beskedet om vd-bytet. Då hade både B- och D-aktierna stigit omkring 20 procent i spåren av uppköpsrykten.

När handelsstoppet hävdes klockan 14.45 så rusade SBB:s aktier på Stockholmsbörsen. Ett par minuter efter att handeln släppts på igen handlades B-aktien på 5,62 kr – en uppgång på 63 procent för dagen. D-aktien handlades samtidigt upp 40 procent till 5,24 kronor.

Både B- och D-aktierna hade dock stigit runt 20 procent för dagen när handeln stoppades.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera