lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

”Bäddat för bästa köpläget på en hel generation”

Publicerad: 9 oktober 2020, 11:41

Foto: Shutterstock

Oavsett utgången i det amerikanska presidentvalet är aktiemarknaden på väg in i en uppgångsfas, givet de ojämförligt stora stöd som införts i form av penningpolitik och fiskala stimulanser, enligt uttalanden från analyshuset Bairds vice aktiechef Patrick Spencer.


Nyhetsbyrån Direkt


Amerikanska centralbanken Federal Reserves har med stora stödprogram för den amerikanska ekonomin ridit ut i försvar av börsen vid upprepade tillfällen den senaste tiden, menar Patrick Spencer i en intervju med CNBC. De nya monetära stimulanserna och stödköpen i obligationsmarknaden har pressat ut tillgångsköpare till högre riskkategorier som aktier i avkastningsjakten.

”Bästa köpläget”

”Jag är övertygad om att ordförande Jerome Powell kommer fortsätta med marknadsstöden om 140 miljarder i obligationsköp. I min mening har det här bäddat för det bästa köpläget för aktier på en hel generation”, sade Patrick Spencer i CNBC-programmet Street Signs Europe på torsdagen.

Sedan pandemin bröt ut har Fed sänkt räntorna till intervallet 0-0,25 procent och aviserat ett program för obligationsköp med ”öppen ände”, alltså inget fastställt slut, av statspapper och tillgångssäkrade värdepapper. Därefter följde en rad åtgärder för att säkra upp kring tillgången till likvida kreditmarknader samtidigt som löften gavs om en fortsatt ”frikostig” policy till dess att inflationen återvänder till 2 procent.

”Fed redo överhetta ekonomin”

I augusti kom ytterligare en betydande åtgärd, när Fed ändrade målet för inflationen till ”omkring 2 procent” i stället för det fasta målet om just 2 procent som tidigare nyttjats. Detta gav ytterligare flexibilitet för centralbanken.

”Han (Jerome Powell, reds. anm.) har i princip sagt rakt ut att han är redo att låta ekonomin överhettas. Han är redo att verkligen vänta till dess att inflationen är över 2 procent och då titta på om vi har full sysselsättning”, sade Patrick Spencer.

Det är över tio år sedan inflationen var över 2 procent, vilket är den primära faktorn bakom att det nu går att kalla läget för ”det bästa att köpa aktier i” på en generation.

”Allt sammantaget gäller detta oavsett vem som vinner presidentvalet i november”, sade aktiechefen.

”Börsuppgång även på kort sikt”

När valet väl läggs till handlingarna och det blir lättare för kongressen att baxa igenom en stimulansplan från den fiskala sidan, något som bland annat Jerome Powell vädjat om, kommer ge ytterligare stöd till börsen, enligt Baird.

Även på kort sikt är sannolikheten för börsuppgång relativt hög, enligt Patrick Spencer. Med en brant återhämtning i BNP i tredje kvartalet, låga räntenivåer och marknadsförväntningar om markant förbättrade företagsvinster.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera