torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Azelio kommer inte nå leveransmålen

Publicerad: 17 januari 2023, 09:00

Foto: Azelio

Energilagringsbolaget Azelio kommer inte att nå leveransmålet för 2023 och prognosen för när positivt kassaflöde nås kommer att försenas. Det uppger bolaget i en uppdatering på måndagskvällen.

Ämnen i artikeln:

Azelio

Nyhetsbyrån Direkt


”Som tidigare indikerats medför detta ett behov av ytterligare finansiering under 2023. Styrelsen och ledningen arbetar med att säkra ytterligare finansiering via lån och/eller equity. Azelios ledning är fortsatt övertygad om att många nya order kommer att säkras under 2023”, heter det.

En timme efter börsöppningen, vid 10-tiden på tisdagen, rasade Azelio-aktien nära 37 procent.

Azelio uppger att även om framsteg gjorts i utveckling och kommersialisering tar försäljningsprocesserna för TES.POD-systemet längre tid än väntat vilket påverkar bolagets initiala mål att leverera tio medelstora projekt på 0,5-5 MW under 2023.

”Pågående diskussioner med potentiella kunder på de fyra målmarknaderna södra Afrika, Mellanöstern och Nordafrika (Mena), USA och Australien gör framsteg. Tiden det tar att omvandla pågående affärsdiskussioner till tecknade avtal är dock fortfarande längre än vad som tidigare förväntats vilket innebär att försäljning och kommersialisering försenas och att flera av de tidigare planerade leveranserna för 2023 sannolikt inte kommer att levereras förrän 2024”, heter det.

Avseende Azelios mål för 2022, att ha levererat till en handfull mindre referensprojekt, har bolaget för närvarande kommersiella enheter i drift hos Masdar i Abu Dhabi, i Noor Energy 1 i Dubai, hos Wee Bee i Sydafrika och hos Industrisupport i Åmål AB i Sverige. Azelio har också order på projekt med Engazaat/SAVE Cleantech Utilities i Egypten, med Handi Stop Market i USA och med MPG Built i Australien. CHP-lösningen (Combined Heat and Power, kraftvärme) har framgångsrikt demonstrerats tillsammans med Energimyndigheten på Haneberg gård i Sverige.

Azelio har tidigare uttryckt en ambition att påbörja leveranser till projekten i Egypten och USA under 2022.

Processen med att säkra finansiering för Azelios del i projektet i Egypten, samt utformning av detaljer i de slutgiltiga villkoren med Save Cleantech Utilities, pågår fortfarande varför leveranserna ännu inte har påbörjats.

Medan tidsåtgången för certifiering för USA-marknaden är längre än väntat, är enheter installerade i resten av världen CE-certifierade. Azelio förväntar sig att certifiering för USA-marknaden kommer vara på plats under 2024 och avvaktar med leveransen till projektet med Handi Stop Market i USA, enligt överenskommelse med kunden och partners.

I närtid fokuserar Azelio på att skapa fler affärer i södra Afrika och Mena, där affärsutvecklingen kommit längst, och en övergång till den föredragna affärsmodellen med direktförsäljning kan förväntas ske först.

”Vi fortsätter att vara mycket kostnadsmedvetna på vägen mot full kommersialisering. Även om försäljningsprocesserna tar längre tid än vi förväntat oss så finns det ett stort intresse för vår unika och kostnadseffektiva lösning”, kommenterar vd Jonas Wallmander.

Azelio kommer löpande att lämna mer information om den kommersiella utvecklingen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera