torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Avvaktande börs föll

Publicerad: 26 juni 2012, 16:21

Stockholmsbörsen tappade något i den avslutande handeln under tunn omsättning på tisdagen. Investerare avvaktade alltjämt EU-toppmötet, som inleds på torsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Förmiddagens statspappersförsäljningar från italienskt och spanskt håll samt statistik från USA under eftermiddagen ändrade inte marknadssentimentet.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,4 procent lägre på nivån 982. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 8,2 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen kring 10,7 miljarder kronor.

”Det började ju uppåt, men därefter har vi tappat tillbaka och är nu svagt ner. Det är tydligt att vi har låg riskvilja i marknaden. Mycket kretsar kring skuldkrisproblematiken och det är avvaktande inför EU-toppmötet. Det finns en genuin osäkerhet kring politikernas förmåga att hantera skuldkrisen”, säger en aktiestrateg på en storbank i Stockholm till Nyhetsbyrån Direkt.

Spaniens upplåningskostnad ökade och efterfrågan var lägre jämfört med maj, när Spanien under förmiddagen på tisdagen sålde växlar för drygt 3 miljarder euro. Även Italien fick se lånekostnaderna öka när de sålde tvååriga stadsobligationer.

Moody’s sänkte sent på måndagskvällen betyget för 28 spanska banker med mellan ett och fyra steg.

I Europa stängde de ledande börserna runt nollan. Euro Stoxx 50 noterades 0,1 procent ned, DAX var upp 0,1 procent och CAC 40 0,3 procent ned.

Från USA kom statistik som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 62,0 i juni. Analytikernas snittförväntningar var 63,0.

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 1,90 procent i april jämfört med samma månad 2011, enligt S&P/Case-Shillers index. Analytikernas förväntningar talade för en sänkning på 2,50 procent, enligt en snittprognos.

Vid stängning i Stockholm handlades USA-börserna runt oförändrad nivå.

Oljebolaget Enquest fick se sin riktkurs sänkt av Nordea Markets till 17:00 kronor, ned från 17:50. Investmentbanken upprepade dock sin köprekommendation och påpekade att oljebolaget successivt är på väg att bli ett tilltalande uppköpsobjekt. Aktien höll sig dock oförändrad.

I Stockholm retirerade de fyra storbankerna mellan 0,1 och 1,2 procent. Indextunga H&M steg för åttonde dagen av nio med 0,3 procent till 242:90 kronor.

Nokia gick upp 0,1 procent till 15:10 kronor efter måndagens tunga fall. Microsoft, som levererar mjukvara till Nokias Lumiamobiler, förnekar uppgifterna om att det har planer på att tillverka egna smartphones.

Exane BNP Paribas har sänkt riktkurserna för flera svenska verkstadsbolag, bland annat ABB och Electrolux som båda tappade 0,8 procent. SKF backade samtidigt 1,1 procent.

Inom råvarusektorn tappade Lundin Petroleum, Boliden och SSAB mellan 0,7 och 1,2 procent.

En av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen var Africa Oil, som backade 5,8 procent till 52:50 kronor. Det kenyanska kommunrådet i Turkana meddelade att det ska få 20 procent av alla framtida oljeintäkter i regionen. I mars meddelade Africa Oil och partnern Tullow Oil att en oljefyndighet gjorts i just Turkana-regionen.

Eniros riktade emission av preferensaktier om 400 miljoner kronor övertecknades rejält. Sammanlagt inkom teckningsanmälningar om 725 miljoner kronor. Aktien sjönk 0,6 procent till 8:15 kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera