söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Avsättningar tyngde Handelsbankens resultat

Publicerad: 21 oktober 2020, 05:26

Foto: Shutterstock

Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat en bit under analytikernas förväntningar. Men resultatet tyngs av en omstruktureringsavsättning som oväntat gjorts redan under tredje kvartalet. Tidigare har banken flaggat för att avsättningen skulle göras under det fjärde kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Handelsbanken

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 4.227 miljoner kronor för det tredje kvartalet efter att redan i tredje kvartalet ha gjort en avsättning på 1.470 miljoner kronor sedan arbetet med att i detalj bedöma behovet av en omstruktureringsreserv gått snabbare än förväntat.

I september meddelade Handelsbanken att banken under fjärde kvartalet skulle reservera en kostnad på cirka 1,5 miljarder kronor.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat i det tredje kvartalet på 4.684 miljoner kronor, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront. Om man justerar utfallet för kreditförlustreserveringen uppgår rörelseresultatet till 5.697 miljoner kronor, vilket är 22 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan.

Rörelseresultatet innehåller samtidigt en IT-nedskrivning på 38 miljoner kronor.

Kreditförlusterna uppgick till 49 miljoner kronor. Kreditförluster på 793 miljoner kronor väntades.

Räntenettot steg

Handelsbankens räntenetto steg med 4 procent under det tredje kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal, och uppgick till 7.893 miljoner kronor. Väntat enligt Infronts prognossammanställning var 7.938 miljoner kronor.

Samtliga jämförelser i denna text avser årets tredje kvartal mot det andra kvartalet 2020, samt mot Infronts prognossammanställning.

Provisionsnettot ökade med 6 procent till 2.672 miljoner kronor. Här låg analytikerprognossnittet på 2.617 miljoner kronor.

Nettot av finansiella transaktioner var 358 miljoner kronor. Väntat var här 277 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera