fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

”Avanza lär få sänka courtaget”

Publicerad: 6 mars 2017, 09:45

Foto: istockphoto

Nordeas beslut att sänka courtageavgifterna vid aktieaffärer ökar konkurrensen om spararnas gunst och Avanza har sannolikt inget annat val än att följa efter. Kommande initiativ från Swedbank kan ytterligare skärpa läget.


Nyhetsbyrån Direkt


Det menar SEB, som på måndagen sänkte sin rekommendation för Avanza till sälj från behåll, samtidigt som riktkursen skruvades ned till 340 kronor från tidigare 375 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat.

Konkurrensen på sparområdet har varit hård i flera år, i huvudsak driven av nätmäklarna Avanza och Nordnet, konstaterar SEB:s analytiker, som nu ser ett nytt mönster.

”Men den nya prisstrukturen från Nordea /…/ innebär att för första gången på många år kommer pristrycket från en av de etablerade bankerna.”

Nordeas nya priser lyder på ett courtage om 0,06 procent med ett tak på 99 kronor. SEB uppskattar att Avanzas courtagesats i snitt uppgår till 0,10 procent.

Utöver sänkta priser för aktiehandel räknar SEB med att andra åtgärder kommer att vidtas för att möta den nya konkurrensen.

”Vi tror att Avanza kommer att sänka sin kostnadstillväxt 2017 och också hålla tillbaka kostnaderna under 2018, vilket delvis motverkar den negativa effekten”, skriver SEB.

Trots den tuffare omgivningen är Avanza en mycket lönsam bank, konstateras det i analysen.

”Trots våra estimatsänkningar är lönsamheten fortfarande mycket hög, och vi räknar med en rörelsemarginal på 47 procent 2018, jämfört med Avanzas mål om 50 procent”, skriver SEB.

Till den hårdnande konkurrensen kommer sannolikt även Swedbank snart bidra, menar SEB vidare. Swedbank väntas inleda samarbete med det amerikanska fintech-bolaget Sprinklebit, som tros planera en lansering av ett nytt kunderbjudande i Sverige och de baltiska länderna.

”Vårt intryck är att detta har fördröjts något, men vi tror fortfarande på en lansering i mitten av 2017. Det betyder att Swedbank kommer att förbättra sitt erbjudande inom aktiehandel mot privatpersoner väsentligt”, resonerar SEB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera