onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Autolivs vd spår gradvis förbättrade marginaler

Publicerad: 27 januari 2023, 12:32

Foto: Autoliv

Autoliv räknar med en gradvis förbättring i rörelsemarginalen under året, en trend som liknar utvecklingen under 2022. Det säger Autolivs vd Mikael Bratt i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

Vinstlyft för Autoliv

”När kostnadsinflationen fortsätter har vi en tidseffekt till dess att vi kan få igenom prisjusteringar eller kompensera för det på andra sätt”, säger han.

För helåret 2023 räknar Autoliv med att den justerade rörelsemarginalen förbättras till cirka 8,5-9,0 procent, jämfört med 6,8 procent under helåret 2022.

Marginalen under det första kvartalet antas bli cirka 5 procent.

”När vi tittar på kvartal ett har vi också en förväntad minskning i bilproduktionen, inte minst med tanke på covid-effekterna i Kina”, säger Mikael Bratt.

På prissidan fortsätter Autoliv sina diskussioner och förhandlingar med kunder. Mikael Bratt förklarar att diskussionen under 2022 dominerades av ökade råmaterialkostnader medan diskussionen för 2023 har skiftat mot att handla om ökade kostnader för arbetskraft, energi och frakt.

Autolivs fortsatta arbete med kostnadseffektiviseringar kommer också att bidra till resultatet, enligt vd:n.

För tillväxten räknar Autoliv med en organisk försäljningsökning 2023 på cirka 15 procent. Här ligger ett antagande om en tillväxt för den globala bilproduktionen på omkring 3 procent i grunden.

”Ovanpå det har vi prisjusteringar och att vi fortsätter att leverera på den starka orderbok vi har, där samtliga marknader växer”, säger Mikael Bratt. Han påpekar att Autoliv har sett en fortsatt stark orderingång och att bolaget ökar sin andel inom elbilar.

På medellång sikt är det enligt Autoliv-chefen möjligt att nå målet om en justerad rörelsemarginal på 12 procent, vilket skulle kunna ske 2024 om vissa marknadsrelaterade förutsättningar finns.

”Vi vill vara tydliga med att det är möjligt att nå det målet. Vi behöver en normaliserad och stabil marknad på minst 85 miljoner bilar och att nettoeffekten av inflationsökningarna inte är större än den var under 2021”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera