torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Autolivs vd: Åtgärderna är proaktiva

Publicerad: 8 juni 2023, 08:59

Autolivs utökade åtgärder för att minska kostnaderna beror inte på någon förändring i nuvarande marknadsläge, utan syftar till en "långsiktig förbättringsresa". Det säger Autolivs vd Mikael Bratt i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

Autoliv drar ned på personalstyrkan

”Det är proaktiva åtgärder för att stärka konkurrenskraften långsiktigt. Effektiviseringarna ska stärka vår struktur och det handlar om att se till att vi får mer resurser och fokus på att stärka produktutbudet och serva kunderna”, säger han.

Autoliv står också fast vid sin guidning för helåret 2023 om en justerad rörelsemarginal på cirka 8,5-9,0 procent, en organiskt försäljningstillväxt på cirka 15 procent och ett operativt kassaflöde på cirka 900 miljoner dollar. Bolaget upprepar också att prisförhandlingarna med kunder väntas ge gradvis effekt under året.

Mikael Bratt påpekar i sammanhanget att de åtgärder bolaget vidtar kommer att ha en ”begränsad” effekt 2023.

”Det har inget att göra med en försämrad utblick. Vi tror fortfarande på en förbättrad bilproduktion 2023, på plus 3 procent”, säger han.

Hur har marknaden utvecklats hittills under andra kvartalet?

”Som vi säger här bekräftar vi vår guidning för helåret så vi rör oss i rätt riktning.”

Autolivchefen bekräftar också att bolaget står fast vid sitt tidigare lämnade mål på medellång sikt om en justerad rörelsemarginal på omkring 12 procent, baserat på ett ramverk med tidigare angivna förutsättningar.

”Vi har inte gjort några ändringar till det vi har sagt tidigare om våra ‘midterm targets’ och det ramverk vi har satt upp. När de förutsättningarna finns på plats når vi målet”, säger Mikael Bratt.

Finns det förutsättningar för att nå målet om en justerad rörelsemarginal på 12 procent 2024?

”Vi vet ju ännu inte hur bilproduktionen ser ut 2024 och vi har inte kommenterat när vi ser att vi har minst 85 miljoner bilar producerade globalt. När vi utöver det inte har någon nettoeffekt vad gäller inflationssituationen och en stabil marknadssituation så ser vi förutsättningar att nå våra mål.”

Åtgärderna som Autoliv aviserade på torsdagen omfattar neddragningar på upp till 8.000 anställda, eller totalt cirka 11 procent av personalstyrkan, varav 2.000 är ”indirekt” anställda och 6.000 ”direkt” anställda.

Hur stora besparingar och omstruktureringskostnader väntas åtgärderna leda till?

”Vi har inga siffror att ge i dag. Det beror på att vi måste gå igenom de lokala förhandlingarna. När det är avslutat kommer vi att gå igenom vad det innebär.”

Mikael Bratt påminner dock om att Autoliv räknar med att åtgärderna har en återbetalningstid på 1-2 år.

Kan det bli några effekter under 2023?

”De stora effekterna är bortanför 2023, men vi kommer att ha lite effekter 2023. Vi har också mindre kostnader som kommer 2023, men jag kan inte kommentera exakt tidpunkt”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera