måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Arjo sänker tillväxtprognosen

Publicerad: 28 oktober 2022, 05:20

Foto: Arjo

Arjo redovisar ett resultat som var lägre än vad analytikerna väntat sig. Medicinteknikbolaget skriver samtidigt ner tillväxtprognosen för helåret 2022.

Ämnen i artikeln:

Arjo

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo redovisar ett ebitda-resultat före engångsposter på 420 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022, framgår det av delårsrapporten.

Marginalen uppgick till 16,7 procent.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 464 miljoner kronor med en marginal på 18,5 procent, enligt Infronts konsensus.

Nettoomsättningen blev 2.519 miljoner kronor, mot väntade 2.503 miljoner.

Sänker prognosen

Arjo justerar sina utsikter för helåret 2022, givet osäkerheten i omvärlden, och då speciellt USA.

Baserat på nuvarande informationsläge bedömer Arjo att den organiska omsättningstillväxten för helåret 2022 kommer att ligga runt 0 procent, från tidigare bedömning om en tillväxt på 3-5 procent.

Under tredje kvartalet 2022 växte Arjo med 0,3 procent organiskt. Tillväxten dämpas av betydligt lägre uthyrningsvolymer inom intensivvård i USA jämfört med det tredje kvartalet 2021, och justerat för detta växer koncernen med nästan 5 procent organiskt i kvartalet, skriver bolaget.

”Vi fortsätter att utvecklas väl på de flesta stora marknader, som exempelvis Frankrike och Kanada, med fortsatt gynnsam efterfrågan och god tillväxt. I USA har dock effekter av omfattande personalbrist inom vården och ett osäkert ekonomiskt läge för vårdgivare resulterat i en tydlig inbromsning av investeringar i kapitalutrustning, betydligt lägre DVT-försäljning samt lägre implementeringstakt av vunna uthyrningskontrakt”, kommenterar vd Joacim Lindoff.

Skjuter fram marginalmål

Arjo uppdaterar sina finansiella mål för perioden 2023-2025. Det framgår av delårsrapporten för det tredje kvartalet 2022.

Till största del rör det sig om en upprepning. Den årliga organiska tillväxten ska fortsatt ligga i intervallet 3 till 5 procent med en årlig kassakonvertering över 80 procent.

Från och med helåret 2025 ska den justerade ebitda-marginalen uppgå till cirka 23 procent. I det tidigare målet hade bolaget en justerad ebitda-marginal om cirka 23 procent från och med helåret 2023.

Enligt Maria Nilsson, med ansvar för marknadskommunikation och PR vid Arjo, är det uppdaterade ebitda-marginalmålet en senareläggning med två år till 2025.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera