söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Arjo ökar vinsten

Publicerad: 4 februari 2020, 06:13

Foto: Arjo

Arjo ökar vinsten men det underliggande resultatet nådde ändå inte upp till analytikernas förväntningar.  Medicinteknikbolagets vd är heller inte nöjd med rapporten.

Ämnen i artikeln:

Arjo

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo redovisar ett justerat ebitda-resultat före engångsposter på 513 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (409), framgår det av delårsrapporten.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 521 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat.

Nettoomsättningen blev 2.464 miljoner kronor (2.307), mot väntade 2.459 miljoner.

Utdelningen föreslås bli 0:65 kronor per aktie, att jämföra med förväntade 0:62 kronor.

Arjo förväntar sig under helåret 2020 nå en organisk omsättningstillväxt i den övre delen av intervallet 2-4 procent. Konsensus enligt Infront låg på en tillväxt om 3,8 procent.

Rörelsekostnaderna bedöms fortsatt minska något som andel av försäljningen under 2020.

Vd:n inte nöjd

Arjos bruttomarginal backade till 43,5 procent under 2019, från 44,6 året innan, och marginalen lever inte fullt upp till bolagets förväntningar.

Det skriver bolagets vd Joacim Lindoff i rapporten för det fjärde kvartalet.

”De effektiviseringsåtgärder som vi genomför börjar som sagt ge resultat men vi ser möjligheter för ytterligare förbättringar. Därför initierar vi nu aktiviteter för att öka lönsamheten i Europa parallellt med de initiativen vi redan driver i koncernen”, skriver han.

Av rapporten framgår vidare att Arjo efter fjärde kvartalets utgång har initierat ”en strukturförändring” med syfte att generera fortsatt ökad lönsamhet i Europa.

”Kostnaden för programmet uppgår till cirka 75 miljoner kronor och bedöms ha helårseffekter om cirka 50 miljoner, med en mindre positiv effekt redan under 2020. Effekterna kommer fördelas jämt mellan bruttovinst och rörelsekostnader”, skriver Arjo i rapporten.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera