torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Andrum för pressade fastighetssektorn

Publicerad: 2 juni 2023, 11:15

Foto: Anders Wiklund/Scanpix/TT

Det råder fastighetsrally på Stockholmsbörsen i fredagshandeln. En branschanalytiker ser flera skäl till uppgången i sektorn.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Tidigt på fredagseftermiddagen, vid 15.15-tiden, lyfter Stockholmsbörsens fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate, drygt 6 procent. Det kan jämföras med uppgången för börsens breda index, OMXSPI på 1,8 procent.

Krisande SBB leder uppgången. På fredagseftermiddagen handelsstoppades bolaget, när kurslyftet uppgick till över 20 procent. Fastighetsbolaget tätt därpå att vd Ilija Batljan avgår och ersätts av Leiv Synnes, som närmaste kommer från rollen som finanschef på Akelius Residential Property.

När handeln återupptogs tilltog kursrusningen. Strax efter klockan 15 var B-aktien i SBB upp omkring 45 procent medan D-aktien rusade nära 36 procent. Under dagen har även Bloomberg rapporterat, med hänvisning till källor, att bolaget diskuterar en potentiell affär med kanadensiska Brookfield.

Bland de andra bolagen i sektorn handlades Erik Selins Balder vid samma tidpunkt upp 8 procent. Dessutom avancerar Sagax över 7 procent och Nyfosa, där det rapporterats in ett par insynsköp, med drygt 5 procent.

Nyhetsbyrån Direkt har talat med en branschanalytiker som uppger att det finns fler saker än uppgifterna om samtalen mellan SBB och Brookfield som ligger bakom kurslyften i fastighetssektorn.

Analytikern nämner bland annat beskedet att skuldtaksuppgörelsen i USA klubbats av kongressen och torsdagens färska inflationssiffror för euroområdet, som visade en oväntat stor nedgång i maj.

”Sedan är det en nedtryckt bas naturligtvis. Fastigheter har gått jättedåligt jämfört med index också och det hjälper till”, uppger personen vidare för nyhetsbyrån.

Dessutom har fastighetsinvesteraren Nrep under fredagen offentliggjort ett köp av äldreboenden för fem miljarder kronor. Samhällsfastigheter är det segment som krisande SBB framför allt är verksamma inom, vilket också kan vara en förklaring till den muntra börsstämningen i sektorn.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera