söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analytikerna tror inte längre på Saab

Publicerad: 30 juli 2013, 12:32

Analytikerna har sänkt sina förväntningar på försvarskoncernen Saab efter delårsrapporten den 19 juli, vilken både var sämre än väntat och innehöll sänkta helårsprognoser.


Nyhetsbyrån Direkt


Analytikerkåren tror inte lägre att bolaget uppnår en intäktstillväxt för helåret, och resultatprognoserna har dragits ned minst över 10 procent längs hela linjen.

Det framgår av SME Direkts snittprognos baserat på fem analytikers uppskattningar.

Intäkterna för 2013 förväntas nu uppgå till 24,0 miljarder kronor, vilket är i stort sett oförändrat från föregående år och en sänkt prognos med 2,5 procent från estimaten innan delårsrapporten.

Analytikerna spår således intäkter kring nivån som Saab sänkte sina egna prognoser till i delårsrapporten.

– Bedömningen för försäljningen är att den kommer att vara i linje med 2012, hette det i rapporten.

Tidigare spådde Saab att intäkterna skulle öka något under 2013 jämfört med 2012.

Bolaget drog även ned prognosen för rörelsemarginalen till den nivå som nåddes under första halvåret i år, vilken var 6,6 procent.

Här var den tidigare bedömningen att rörelsemarginalen skulle hamna i linje med 2012 års rörelsemarginal, exklusive väsentliga engångsposter, vilken var 7,7 procent.

Efter rapporten spår analytikerna ett rörelseresultat för helåret på 1.418 miljoner, att jämföra med snittprognosen om 1.637 miljoner före delårsrapporten och 2.050 miljoner i fjol. Engångskostnaderna bedöms landa på i genomsnitt 251 miljoner och således förväntas en rörelsemarginal exklusive engångsposter strax under 7 procent, alltså något över Saabs egna prognoser.

Bakgrunden till att Saab sänkte sin helårsbedömning var det svåra marknadsläget, fortsatt höga investeringar i produktutveckling, samt kostnader för effektiviseringsåtgärder.

Vidare har snittprognosen för nettoresultatet sänkts med nära 23 procent till 892 miljoner. Under 2012 uppgick resultatet efter skatt till 1.585 miljoner.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera