söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analytiker: Bankerna som kan ta över Danskes norska verksamhet

Publicerad: 7 juni 2023, 10:05

Foto: Shutterstock

Handelsbanken, Nordea, banker inom Sparebank 1-alliansen samt Sparebanken Vest är tänkbara köpare av Danske Banks privatkundverksamhet i Norge. Det skriver Dagens Næringslivs nätupplaga, efter Danske Banks besked på onsdagen om att dess privatkundverksamhet i Norge ska säljas.

Ämnen i artikeln:

Danske BankHandelsbankenNordea

Nyhetsbyrån Direkt


ABG Sundal Colliers analytiker Jan Erik Gjerland lyfte redan på tisdagen fram Handelsbanken, Nordea och banker inom Sparebank 1-alliansen som möjliga köpare, i det fall Danske Bank eventuellt skulle vilja göra sig av med den aktuella verksamheten.

På onsdagen, när det stod klart att Danske Bank verkligen vill göra sig av med den norska privatkundsdelen, adderade han Sparebanken Vest till listan över tänkbara intressenter.

”Sparebanken Vest har med Bulder Bank visat att de i Bergen är väldigt intresserade av tillväxt. Det kan dessutom vara lättare för Sparebanken Vest än för Sparebank 1-alliansen att genomföra ett köp”, säger Jan Erik Gjerland till tidningen.

En affär väntas kräva ett godkännande av norska Konkurransetilsynet, som enligt Dagens Næringsliv har ett regionalt perspektiv vad gäller konkurrensen på bankmarknaden i Norge.

Jan Erik Gjerland säger till Dagens Næringsliv att han blev överraskad över onsdagsmorgonens besked från Danske Bank.

”Eftersom de säger vad de säger, har de nog redan pratat med vissa och potentiellt kommit en bit på vägen”, säger han till tidningen.

Talespersoner för Nordea och Handelsbanken har på onsdagen för Dagens Næringsliv avböjt att kommentera frågan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera