tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analyshuset: SBB måste påskynda avyttringar

Publicerad: 8 maj 2023, 10:08

Foto: Anders Wiklund /TT

Fastighetsbolaget SBB:s kreditbetygssänkning kommer att leda till ökade räntekostnader om 300 miljoner kronor – och aktien bör falla över 10 procent. Det skriver analyshuset ABG i en snabbkommentar efter att kreditutvärderaren S&P sänkt SBB:s kreditbetyg till BB- eller "skräpstatus".


Nyhetsbyrån Direkt


ABG skriver att man tidigare pekat på risken att SBB kan komma att bryta mot S&P:s kriterier och att behovet av fortsatta avyttringar varit, och är, stort.

”Framöver kommer refinansiering att bli svårare och SBB saknar tillräckliga kreditfaciliteter från bankerna, vilket innebär att SBB måste påskynda avyttringar och/eller ställa in utdelningen”, skriver ABG.

Analyshuset noterar samtidigt att SBB har obligationer för 7 miljarder kronor som förfaller under 2024, men att befintliga kreditfaciliteter täcker förfallen under 2023.

”Allt som allt skadar denna nedgradering intäkterna och refinansieringsmöjligheter in i 2024”, skriver ABG och avslutar resonemanget med att slå fast att ”aktien bör handlas ner med mer än 10 procent”.

I SBB:s rapport för det första kvartalet skriver SBB:s vd Ilija Batljan att bolagets rapport ”tydligt” visar att SBB har klarat av att minska skuldsättningen under 60 procent och

att bolagets räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå överstigande 3 gånger och att den kommer att stärkas ytterligare.

”Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss”, hette det då.

SBB:s B-aktie var ned 16 procent vid 12 tiden medan bolagets D-aktie, för vilken en företrädesemission om 2,6 miljarder kronor till teckningskursen 16 kronor föreslagits, var ned nära 30 procent till 9:74 kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera