lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analyshuset köpstämplar vindkraftsjätten: ”För billig att ignorera”

Publicerad: 10 maj 2023, 11:00

Foto: David Goldman/AP/TT

Bolag inom förnybar energi har hamnat på efterkälken i år och levererat en betydligt sämre avkastning än den bredare marknaden. Men snart mojnar sektorns motvind, enligt analyshuset Bernstein som bland annat lyfter fram en aktie som är "för billig att ignorera" på dagens kursnivåer.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Den förnybara energisektorn har underpresterat börsen med 18 procent under 2023, skriver Bernstein i den färska analysen, enligt finanskanalen CNBC. Analyshuset poängterar vidare att bolagens värderingar halverats från toppnivåerna under pandemin efter kursfallen.

Bolagens motvind på börsen kommer heller inte att bli långlivad, uppger Bernstein och hänvisar till de ambitiösa klimatpaket som klubbats av EU och USA.

Dessutom är förnybar energi, trots högre kostnader för olika typer av material och utrustning, fortfarande mer kostnadseffektivt än traditionell fossil kraftgenerering, understryker Bernstein.

På analyshuset köplista finns danska vindkraftsproducenten Ørsted och turbintillverkaren Vestas samt kinesiska batteribolaget CATL.

Bernsteins riktkurs för Ørsted uppgår till 975 danska kronor, motsvarande en uppsida på nära 60 procent från tisdagens stängningskurs.

Oron för nedskrivningar kopplat till projekt i USA har dämpat suget efter aktien bland investerare, men på dagens kursnivåer är den ”för billig att ignorera”, uppger analyshuset, enligt CNBC.

Vestas lyfter några procent på Köpenhamnbörsen efter sitt rapportsläpp på onsdagen. Baserat på Bernsteins riktkurs ska aktien upp ytterligare drygt 30 procent.

I analysen framgår det att CATL är analyshusets ”toppval” på den kinesiska marknaden. Bernsteins analytiker tror att batteribolaget kan rusa mer än 100 procent från dagens nivåer till kursen 630 kinesiska yuan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera