torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analyshuset köpstämplar ventilationsbolaget

Publicerad: 31 mars 2023, 07:15

Foto: Shutterstock

Kepler Cheuvreux inleder bevakning av Systemair med rekommendationen köp. Riktkursen är 97 kronor. Det framgår av ett morgonbrev från analyshuset.


Nyhetsbyrån Direkt


Efter avyttringen av luftkonditioneringsverksamheten och till följd av en högre efterfrågan på avancerad ventilation tror Kepler Cheuvreux att bolagets chanser att nå sitt marginalmål – en genomsnittlig rörelsemarginal på 10 procent över en konjunkturcykel – är bättre än på länge.

Kepler noterar också att Systemair har inte lyckats nå målet på nästan tio år.

”Sedan avyttringen av luftkonditioneringen har Systemair haft en mycket stark position för att förbättra sin lönsamhet. Kapitalvinsten från Panasonic-affären bör också ge Systemair utrymme att genomföra ytterligare förvärv på den fragmenterade ventilationsmarknaden”, skriver Kepler Cheuvrex.

Analyshuset spår en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 13 procent för vinst per aktie under perioden 2022/23-2024/25 och värderar bolaget med en premie på 15 procent för EV/ebit, jämfört med historiska nivåer givet en ESG-fördel de har samt tack vare låg skuldsättningsgrad.

Bland riskfaktorer nämns till exempel att marknaden för nybyggnation, VVS eller renovering inte utvecklas som förväntat och marknadens värdering av ESG-drivna företag framöver.

”Det har funnits tendenser på marknaden att de värderas som tillväxtaktier mer än värdeaktier. Högre räntor under längre tid kan pressa ned värderingarna”, skriver Kepler Cheuvreux.

Systemair inledde fredagen med en uppgång på omkring 1,4 procent och handlades strax under 82 kronor. Baserat på Kepler Cheuvreuxs riktkurs ser analyshuset en uppsida på 18,3 procent i aktien.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera