torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analyshuset globala bilfavoriter

Publicerad: 2 juni 2023, 09:00

Foto: Volvo Cars

Volvo Cars kommer att bli en vinnare på övergången till elbilar i Europa. Bakom den förutsägelsen står analyshuset Bernstein som ser en uppsida på över 30 procent i aktien.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Tesla intåg på den europeiska elbilmarknaden har främst knuffat bort japanska märken och bolagets amerikanska konkurrenter. De europeiska tillverkarna har varit bättre på att försvara sina marknadsandelar tack vare att man tidigt introducerade elbilsmodeller.

Nu försöker kinesiska bolag på allvar att slå sig in på marknaden, och de kan mycket väl komma att ta marknadsandelar från de etablerade amerikanska och regionala bilmärkena, enligt analyshuset Bernstein.

I en ny analys, som finanskanalen CNBC tagit del av, pekar Bernstein ut vilka sju biltillverkare som de tror kommer att gå vinnande ur striden om elbilsköparna. Bland aktierna på listan finns Stockholmslistade och Göteborgsbaserade Volvo Cars, som ägs till 82 procent av kinesiska Geely, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Analyshusets riktkurs för aktien är 50 kronor, vilket motsvarar en uppsida på över 30 procent från dagens nivåer.

Förutom de kinesiska biltillverkarna tror Bernstein på brittiska Aston Martin och tyska Mercedes-Benz, med svensken Ola Källenius som vd, i premiumsegmentet.

Även franska Renault är med på listan – i den aktien ser analyshuset en uppsida på hela 75 procent.

Tabell: Bernsteins sju bilfavoriter på börsen. Källa: Bernstein, CNBC

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera