fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Analyshusen väljer bolag med starka kassaflöden – här är analytikernas favoriter

Publicerad: 23 januari 2023, 14:00

Foto: Getty Images

Analyshusen på Wall Street spår ett dystert börsår och satsar på bolag med starka balansräkningar och kassaflöden. Finanskanalen CNBC har därför dammsugit världens börser efter bolag med stabila pengaströmmar som köpstämplas av analytikerna.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I en färsk marknadsanalys rekommenderade Bank of America sina kunder att äga företag med stabila kassaflöden framför bolag som behöver kapitaltillskott för att växa.

– Räntorna kommer sannolikt inte bara vara högre än de varit de senaste åren utan vi lämnar förmodligen en era av väldigt tillmötesgående penningpolitik, stod det vidare i analysen, rapporterar den amerikanska finanskanalen CNBC.

Storbanken poängterar att bolag med starka kassaflöden är bättre rustade att kunna hantera högre räntenivåer.

– Marknaden har vänt sig till bolag som ger utdelning, med bra kassaflöden och starka balansräkningar och jag tror det kommer att fortsätta, sa kapitalförvaltaren Ritholtz Wealth Managements vd Josh Brown till CNBC i förra veckan.

CNBC har dammsugit den globala aktiemarknaden efter bolag med ett starka pengainflöden som kan stå emot i eventuell börsturbulens under året. Aktierna uppfyller fyra kriterier.

Dels motsvarar bolagens fria kassaflöde en avkastning på mer än 10 procent i förhållande till börsvärdet (free cash flow yield), dels ska aktiens beta-tal vara lägre än 1.

Beta-tal

Nyckeltalet visar hur rörelsen i aktien överensstämt med den bredare marknaden. Ett beta-tal på 1,0 motsvarar en identisk utveckling med börsen medan ett lägre värde innebär att kursen svängt mindre än marknaden i både upp- och nedgång. Vid högre beta-tal gäller det omvända.

Källa: IG

Förutom det ska minst 40 procent av analytikerna köpstämpla aktien och den genomsnittliga riktkursen motsvara en uppsida mot dagens kursnivå.

Bland aktierna som levde upp till kraven finns exempelvis naturgasjätten Chesapeake Energy. Kurspotentialen uppgår till nära 54 procent i aktien, baserat på analytikerkårens genomsnittliga riktkurs.

Störst uppsida ser analytikerna i det kinesiska livsmedelsföretaget WH Group på omkring 56 procent. Över 90 procent av analytikerna som följer bolaget rekommenderar köp.

Även tyska teleoperatören Deutsche Telekom letar sig in på listan. Här uppgår kurspotentialen till nära 22 procent, om man ska tro analytikerna.

Tabell: Analytikernas favoriter bland prisstabila bolag med starka kassaflöden. Källa: CNBC, Factset

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera