torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Allokeringschefen: "Goda chanser" för hygglig börshöst

Publicerad: 11 september 2023, 09:30

Foto: Getty Images

Förhoppningen om en mjuklandning för ekonomin gör att det finns goda chanser för en hygglig börsutveckling i höst, enligt Erik Nilsson, allokeringschef på Öhman Fonder. Men blir det en kraschlandning längre fram kan börsen rasa 20 procent.

Ämnen i artikeln:

InflationStyrränta

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


För närvarande är det för tidigt att avgöra om ekonomin mjuk eller hårdlandar efter inflationsuppgången och centralbankernas kraftiga räntehöjningar. Det beror delvis på att de olika förloppen påminner om varandra till en början, uppger Öhman Fonders allokeringschef Erik Nilsson i en färsk marknadsrapport.

“Om det blir en hård landning ligger den längre fram i tiden och sannolikheten att börsen kommer att vara oförändrad till något uppåt under de närmaste månaderna är därför hög”, fortsätter han i analysen.

Erik Nilsson tror att börserna kommer att leta sig uppåt under den tidiga hösten. Detta på förhoppningen om en mjuklandning för världsekonomin, trots att det mycket väl kan bli en hårdlandning till slut.

“Därför menar vi att det är ett välavvägt portföljbeslut att agera på detta sätt till dess vi får mer bekräftelse på om vi går mot en mjuk eller hård landning. Givet denna syn har vi en balanserad fördelning i portföljen mellan aktier och obligationer”, skriver allokeringschefen.

Öhman Fonder utgår från tre olika makroekonomiska scenarion för de närmaste sex till tolv månaderna. Vid en mjuklandning lyckas den amerikanska centralbanken Federal Reserve kyla ned ekonomin, arbetslösheten stiger några tiondelar medan tillväxten visserligen blir svag men inte negativ. I det scenariot faller de långa marknadsräntorna och tillväxtaktierna fortsätter att gå bra på börsen, enligt Öhman.

Det andra och betydligt dystrare scenariot är att arbetslösheten ökar rejält, ekonomin krymper och inflationen sjunker kraftigt, vilket skapar deflationsrisker. Om det inträffar ligger enligt fondbolaget ett börsras på 20 procent i korten. Även marknadsräntorna väntas falla med flera procentenheter.

I Öhman Fonders tredje scenario går ekonomin för högvarv och växer mer än den historiska trenden på 2 procent. Arbetsmarknaden förblir samtidigt stekhet och lönerna tickar uppåt. Det leder till högre inflation, ytterligare ränteuppgångar och en dämpad börsutveckling, bedömer allokeringschefen.

Läs mer: Förvaltaren: “Aktiestjärnan har mer att ge”

Läs mer: Hernhag Så blir du rik på börsen

Läs mer: Efter småbolagens kurskrasch – förvaltarna pekar ut 13 köpvärda aktier

Läs mer: Fridell: Efter kursrusningen – nyemissionerna du inte får missa

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera