söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Ålandsbanken höjer aktievikten

Publicerad: 8 september 2021, 04:00

Foto: istockphoto

Ålandsbanken höjer aktievikten i sina portföljer, från 55 procent till 60 procent. Vi befinner oss i en ”anmärkningsvärd återhämtning” i ekonomin över hela världen. Den fortsätter dessutom, ledd av USA. Det skriver Ålandsbanken i sin Marknadsutblick för september.


CF

Christer Fälldin


När covid-19 bröt ut i stor skala ifjol inträffade den häftigaste nedgången hittills i ekonomin, men det var samtidigt den kortaste recessionen som vi hittills har sett, enligt Ålandsbanken.

Penning- och finanspolitiken i både USA och Europa fortsätter att vara expansiv så länge som marknadens inflationsförväntningar är ”stabila”. Och så länge som det finns ”ledig kapacitet” på arbetsmarknaden kommer penning- och finanspolitiken i dessa regioner att vara ”tydligt expansiv”, anser Ålandsbanken.

”Fortsatt tydligt expansivt”

Den expansiva utvecklingen har skett trots att vi upplevt högre energipriser, flaskhalsar i produktionen och störningar i leverantörskedjor. Effekten av detta har blivit att prisökningstakten ökat klart över centralbankernas prisstabilitetsmål. Men centralbankerna betraktar den just nu högre inflationen som övergående, och så länge som marknadens inflationsförväntningar är stabila och det finns kapacitet på arbetsmarknaden fortsätter penning- och finanspolitiken i både USA och EMU ”att vara tydligt expansiv”, skriver Ålandsbanken.

Höjer aktievikten till 60 procent

Ytterligare en bidragande faktor till den relativa optimismen är bolagens delårsrapporter som klart överträffat marknadens förväntningar.

Allokeringsmässigt höjer Ålandsbanken aktievikten från 55 procent till 60 procent genom att inte balansera om portföljerna, det vill säga banken ökar aktievikten passivt genom att behålla en mer offensiv position i portföljen, vilket blir ”en konsekvens av det senaste halvårets starka utveckling i aktie- och kreditmarknaden”.

Ålandsbanken fortsätter också att vara positiv inställd till risktillgångar, som aktier och företagskrediter med lägre kreditvärdighet. Banken betonar det hittills i år inte har varit ”någon större korrektion”, men att det i en stigande marknad då och då inträffar tydliga rekyler.

Övervikt Norden och Europa

”Att värderingen modererat en del från vårens nivåer minskar dock fallhöjden och utan ett aktivt risktagande är det svårt att hitta avkastning i en värld präglad av extremlåga räntor”, skriver Ålandsbanken i Marknadsutsikter.

När det gäller aktier överviktar Ålandsbanken Norden, då regionen har en ”cyklisk karaktär” som gynnas av ekonomisk återhämtning. Även Europa överviktas då det finns signaler om återhämtning ”om än från låga nivåer”. En ökad konsumtion bör också lyfta ekonomin under kommande kvartal.

I USA blir det däremot undervikt. Tillväxten är visserligen stark, men även värderingarna är högre. Här finns också ett stort inslag av tillväxtbolag, som missgynnas om räntorna börjar stiga.

Tillväxtmarknaderna underviktas också. Här är värderingarna lägre, men ”hårdare regleringar och pandemin hämmar fortfarande återhämtningen”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera