söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Ålandsbanken behåller övervikt i aktier

Publicerad: 6 oktober 2022, 08:00

Foto: Shutterstock

Ålandsbanken kör vidare med en "försiktig övervikt" aktier i portföljen. Den högre exponeringen mot USA i aktiebenet finansieras med undervikter i Norden, Europa och tillväxtmarknader.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I en uppdaterad marknadsutblick skriver Ålandsbanken att aktiemarknaden reagerar paradoxalt på nyhetsflödet i det rådande marknadsklimatet.

Mätpunkter som visar en fortsatt ekonomisk tillväxt tas emot med kursnedgångar medan statistik som pekar mot en konjunkturavmattning får en positiv reaktion på marknaden.

”Förklaringen är att, även om marknaden över tiden drivs av bolagens vinstutveckling, så tas positiva ekonomiska data i nuläget som intäkt för att centralbankernas penningpolitiska åtstramning fortgår”, skriver Ålandsbanken.

Vidare räknar Ålandsbanken med ”volatil sidledes utveckling” på aktiemarknaden de kommande tre till sex månaderna. Ålandsbanken kallar det för en ”mellanperiod” som marknaden behöver för att kunna bedöma när inflationen verkligen toppat.

”När marknaden kan observera att inflationen avtar blir spelplanen väsentligt tydligare”, går det att läsa i marknadsutblicken.

Trots de osäkra utsikterna behåller Ålandsbanken en ”försiktig övervikt” aktier i portföljen. Den högre exponeringen mot USA i aktiebenet finansieras med undervikter i Norden, Europa och tillväxtmarknader.

”Värderingen av europeiska börser har fallit till historiska bottnar, vilket säger oss att en kraftig lågkonjunktur, med nedjusterade vinstförväntningar, redan är prissatt”, skriver Ålandsbanken.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera