måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Aktiestrategen: Här är vinnarna om inflationen biter sig fast

Publicerad: 24 juni 2021, 02:00

Foto: Shutterstock

Vilka aktier och vilka sektorer blir vinnare om inflationen biter sig fast? Efter 30 år med minskande räntor och sjunkande inflation är det många som aldrig varit med om vad en kraftig inflation betyder. Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand har funderat över vilka aktier som blir vinnare vid en långvarig och hög inflation. Grundtipset är cykliska aktier, och banker som drar nytta av räntehöjningarna.


CF

Christer Fälldin


Efter flera decennier med sjunkande räntor och obefintlig inflation ser det nu ut som om inflationen är här för att stanna. Om så sker, vilka aktier vinner på det, och vilka sektorer.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank och Sparbankerna, intervjuas i en artikel på Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt om börsen mitt i en växande inflation.

Efter covid-pandemin börjar nu den privata konsumtionen, och företagens investeringar, att ta fart igen. Men det går snabbt och tillverkningsindustrin hinner inte möta den stigande helt och hållet. Resultatet blir flaskhalsar, alltför små lager och brist på viktiga komponenter, som halvledare.

”Många tror på kortsiktig inflation”

– De flesta menar att det här är kortsiktigt och att utbud och efterfrågan kommer att komma i balans igen ganska snart. Men får vi full sysselsättning och löneinflation så finns det förstås en risk att vi får en ihållande inflation på sikt, säger Robert Oldstrand, till Aktiellt.

Stockholmsbörsen ligger faktiskt ganska bra till i den situationen, med hög andel verkstäder och banker som är konjunkturexponerade.

– Råvaror och tillverkningsindustri som är exponerad mot råvaruframställning gynnas när priserna stiger. Det gör generellt även bankerna som kan dra nytta av ett högre ränteläge, säger han.

”Cykliska bolag vinnare”

Oldstrands tumregel är att cykliska bolag blir vinnare på högre inflation eftersom inflation oftast historiskt inneburit en bättre konjunkturbild. Men skillnaden är stor mellan olika bolag. I tillverkningsindustrin finns stora skillnader mellan bolagen.

SKF har till exempel mycket stål i sina produkter, men det har inte Atlas Copco. Assa Abloy påverkas också av högre metallpriser, men är marknadsledande och bör därför ha lättare att kompensera sig med högre priser, resonerar han.

Fastigheter är en sektor med ett antal ”relativa vinnare”, men sektorn missgynnas av allt högre räntor, vilket gör att nödvändig finansiering blir allt dyrare. Det kan i viss mån kompenseras av att hyrorna ”följer med inflationen upp och att fastighetsvärdena stiger”. Men Oldstrand tror ändå inte att det går att hitta några ”solklara vinnare” bland fastighetsbolagen.

”Tungt för tillväxtbolag”

Andra sektorer som får det tungt är tillväxtbolag med de stora intäkterna i framtiden. Dessa aktier blir inte lika attraktiva när räntorna stiger, då det blir dyrare att ”räkna hem framtida vinster”.

– Men frågan är om det är så viktigt. Teknikbolag som inte tjänar pengar får förstås problem i en inflationsmiljö. Bland merparten av dessa typer av bolag ligger också en hög förhoppningsvärdering om vi får kalla det så. Men bolag med stark marknadsposition och stabila intäkter som till exempel Apple och Microsoft klarar sig förmodligen bra även vid högre inflation, säger Robert Oldstrand.

”Undvik obligationsmarknaden”

Konsumentvarubolagen brukar räknas till förlorarna vid ökande inflation, då de har svårt att kompensera sig prismässigt mot konumenterna. Oldstrand nämner exemplet Electrolux.

– Sammanfattningsvis är det inte helt lätt att peka ut exakt vilka bolag som är inflationsvinnare eller ej. Men om vi skulle få skenande inflation och därmed kraftigt stigande räntor är obligationer definitivt inte en tillgång man traditionellt ska ha eftersom de sjunker i värde när räntorna stiger, säger Robert Oldstrand.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera