lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

”Aktieriskerna ökar nästa år”

Publicerad: 18 november 2021, 09:00

Foto: Shutterstock

Efter det stora postpandemiska rallyt på både aktie- och obligationsmarknaderna ökar riskerna under 2022. Det är huvudvinkeln på den marknadssyn som det amerikanska multinationella investmentbolaget T.Rowe Price nu publicerar inför nästa år.


CF

Christer Fälldin


Räkna med en något dämpad avkastning på aktier under nästa år, trots att aktiemarknaden levererat starkt under innevarande år. En kombination av orsaker ligger bakom. Inflationen stiger, men vinsttillväxten och ekonomin saktar in, samtidigt som det finns en ordentlig potential för stigande räntor.

Trots det kommer det att gå att få godkänd avkastning, men det blir svårare att nå dit, resonerar den amerikanska kapitalförvaltaren.

”Covid-19 förblir ständigt närvarande”

Det är många skeenden och händelser som kommer att påverka aktiemarknaden nästa år, menar portföljförvaltaren David Eiswert, en av författarna till marknadssynen.

En viktig variabel som sannolikt starkt påverkar globala aktier nästa år är beteendeförändringarna i kölvattnet av pandemin, penningpolitiken och hur den förändras, samt de fortgående politiska förändringarna i Kina, menar han.

Covid-19 dröjer sig kvar och är och förblir ständigt närvarande under åren som ligger framför oss, vilket driver utvecklingen av nya arbetssätt och nya arbetsplatser, anpassade efter de nya förhållanden som blir nödvändiga i spåren av pandemin. Det får en mycket stor påverkan på arbetskraften, barnomsorgen och inte minst de globala försörjningskedjorna, är ett av de resonemang som förs i marknadssynen.

”Stora möjligheter för förvaltare”

Då utvecklas en tydlig skiljelinje mellan bolag som framgångsrikt anpassar sig till denna nya värld, och andra bolag som misslyckas med det. Det innebär stora möjligheter för förvaltare att identifiera bolag som befinner sig på ”rätt sida” i denna nya utveckling, enligt David Eiswert.

De aldrig tidigare skådade stimulanserna och penningpolitiska stöden under pandemin, som nollräntor, kvantitativa lättnader och minskning av kapitaltäckningsreglerna för banker, kommer successivt att trappas av, vilket leder till en mer normal räntemiljö. Men det tar sin tid, menar Eiswert.

“En av de största riskerna på marknaden är förvrängd självgodhet”, skriver David Eiswert med tillägget att ”det här är inga normala tider.” T.Rowe Price tror att vi är inne på en lång väg som leder oss ”tillbaka till framtiden”, så som den skulle sett ut om pandemin inte drabbat världen. Framtiden kommer inte att se ut som den gjorde tidigare, men den förvrängda bilden av verkligheten just nu kommer att successivt blekna bort och ekonomierna kommer att återta en slags normalitet.

Det betyder till exempel att försörjningskedjorna börjar fungera igen, att fler vill arbeta, samt lägre inflation – och högre räntor, menar T.Rowe Price.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera