lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Aktiechefen: Öka kassan – nedåtrekyl i korten

Publicerad: 25 april 2023, 08:00

Foto: Carnegie/Shutterstock

Bolagens rapporter kommer förmodligen inte att vara tillräckligt starka för att pressa upp börsen ytterligare, enligt Carnegies aktiechef Karl Hedberg. Risken för en nedåtrekyl är överhängande och han rekommenderar en ökad kassaposition i det korta perspektivet.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Hittils har rapportperioden på det stora hela ”levt upp till förväntningarna och mer därtill”, skriver Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg i en marknadskommentar inför tisdagens sifferflod. Han poängterar dock att det varit stora skillnader mellan enskilda sektorer och bolag. Bland annat lyfts Ericsson och Autoliv fram som ett par besvikelser.

”Än så länge har rapporterna inte fått börsen att ta nästa kliv uppåt. Det talar för att investerarna är osäkra om vad som väntar de kommande kvartalen. En stor del av rapportperioden återstår dock, denna vecka med bland annat storbankerna och flera tunga verkstadsbolag”, skriver Karl Hedberg.

Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMX30, har levererat en imponerande avkastning på 10 procent sedan årsskiftet. Det begränsar potentialen för nya uppgångar, enligt aktiechefen som förordar en ökad kassaposition i det kortsiktiga perspektivet.

”Jag har svårt att se ett scenario där rapporterna är så starka att börsen rusar vidare de närmaste månaderna”, skriver han, och fortsätter:

”Kortsiktigt lutar jag istället åt någon form av rekyl. Det kan vara klokt att ha lite likviditet för att kunna köpa in en sådan rekyl i stället för att jaga den starka börsen.”

När det kommer till eventuella sektorsatsningar tycker aktiechefen att det är läge att ”bevaka” konsumentvarubolagen.

”Hög inflation, stigande räntor och höga elpriser har gjort många konsumentinriktade bolag iskalla på börsen. Men kanske kan ett trendskifte anas. Ett tecken i den riktningen var reaktionen på H&M:s senaste rapport. På bara en månad är aktien upp 24 procent och sedan årsskiftet har aktien stigit med hela 38 procent”, skriver Karl Hedberg.

Även om sektorbolagens resultat troligen inte slagit i botten ännu brukar aktiemarknaden blicka framåt, något investerare måste beakta, enligt aktiechefen.

”Jag tror att många av konsumentvarubolagen börjar närma sig en botten eller kanske rent av har bottnat. Att vi sett en del positiva kursreaktioner på nyheter och resultat som inte varit direkt fantastiska är en signal i den riktningen”, skriver han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera