måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Aktiechefen: Björnmarknadsrallyt kan fortsätta lite till

Publicerad: 31 maj 2022, 05:31

Dämpad inflationsoro och fallande långräntor har förbättrat börshumöret markant de senaste dagarna. Men det handlar om ett så kallat björnmarknadsrally och det krävs mer för att uppgångstrenden ska bestå.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Mest sannolikt är det ett björnmarknadsrally (bear market rally) vi ser som en motreaktion mot den senaste tidens långa period av fallande börser. Den typen av uppgång vi såg i USA förra veckan ser vi oftast i en marknad som är i en fallande trend men där börsen fallit lite för mycket i ett kortare perspektiv, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking, i bankens veckobrev.

Han tror att det kan finnas ett par procent till kvar i rörelsen uppåt innan säljarna får övertaget på nytt.

– Kortsiktigt får optimisterna stöd av långräntor som faller tillbaka och indikationer om att de omfattande nedstängningarna i Kina kan börja lättas, säger Karl Hedberg.

För att få en mer bestående uppgång på börsen krävs dock att inflationssiffrorna kommer ned utan att tillväxten bromsar in för mycket, menar Karl Hedberg.

– Troligtvis kommer det behövas mer tid för att se hur de stigande kostnaderna slår mot företag samt konsumenters konsumtion och investeringsvilja. Jag tror vi kommer se försiktiga investerare under de kommande kvartalen när man försöker tolka resultatet av den höga inflationen, stigande räntor och fortsatta leveranskedjeproblem, säger Karl Hedberg.

Han tycker att kortsiktiga investerare kan fortsätta köpa i en stigande marknad. Men då vara beredd på att det kan vända.

– Långsiktiga investerare bör se fortsatt styrka som en ny möjlighet att anpassa portföljen inför fortsatt volatil marknad. Det kan ske antingen genom omplaceringar eller genom att öka likviditeten, säger Karl Hedberg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera