onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Akelius rusar på börsen

Publicerad: 5 juni 2014, 09:47

Akelius Residentials preferensaktie inleder sin handel på börsen med en uppgång på drygt 10 procent.

Ämnen i artikeln:

Akelius

Nyhetsbyrån Direkt


Detta tar ned direktavkastningen mot rådande nivå för sektorn, och baserat på en hög omsättning ser många investerare ut att ta hem en snabb vinst.

”Vi var med och tecknade och tyckte att det var en attraktiv nivå då direktavkastningen låg på 6,7 procent och att den teoretiskt borde gå mot övriga preferensaktier i sektorn, som ligger runt 5,8 procent. Mellanskillnaden mellan höga 5 procent och höga 6 procent angav mellan 10-15 procent i kurspotential. Vi har nu sett en uppgång på runt 10 procent”, säger Gunnar Lindberg, förvaltare av Alfred Bergs Fastighetsfond Norden och Länsförsäkringar Fastighetsfond, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt honom handlas övriga noterade preferensaktier i den svenska fastighetssektorn till 5,4-5,8 procent i direktavkastning. Nivån är rörlig materia beroende av bland annat marknadsklimat och ränteläge, där det senare är en högst aktuell fråga inför ECB:s möte senare på torsdagen.

”Vi vet ju inte vad ECB och andra gör till ränteläget i dag, men momentant känns det som en ganska rimlig kursuppgång och räntenedställ i Akelius-preffen”, säger Gunnar Lindberg.

Akelius Resedential, är precis som namnet antyder, verksamt inom bostäder i olika geografier. Fastighetsbolaget är samtidigt mindre genomlyst än sina noterade sektorkollegor.

”Att det är ett ganska okänt bolag kan också vara en förklaring till prissättningen, förutom det faktum att många tar hem vinsten direkt, och det kanske är detta som sammantaget förklarar den initiala kurssättningen”, säger han.

Preferensaktier är som instrument till och från aktuellt för de fonder Gunnar Lindberg förvaltar, som ett avkastade alternativ till att ligga med kassa.

”Sedan måste du vara medveten om att du har en risk även där som en effekt av stigande marknadsräntor i något läge. Överlag har vi en preferens för stamaktier, för att vara med på företags- och substansutvecklingen, men från tid till annan kan vi äga preffar också”, säger Gunnar Lindberg.

I dagsläget äger Gunnar Lindberg preferensaktier i Sagax, Klövern och Akelius i de fonder han förvaltar.

Akelius Resedentials preferensaktie, som gavs ut till teckningskursen 300 kronor, handlas kring klockan 11.30 till 333 kronor. Omkring 540.000 preferensaktier hade då omsatts.

Baserat på teckningskursen och en kvartalsvis utdelning om totalt 20 kronor per år beräknades den årliga kontanta direktavkastningen till 6,7 procent inför noteringen. Den har nu sjunkit till 6 procent efter morgonens kursuppgång.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera