lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Affärsvärlden säljstämplar investmentbolag – köprekar kurspressade aktien

Publicerad: 5 januari 2023, 10:37

Foto: Shutterstock

I två separata analyser säljstämplar Affärsvärlden investmentbolaget Bure och sätter rekommendationen köp på kurspressade Ferronordic.

Ämnen i artikeln:

Ferronordic Machines AB

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Återförsäljaren av anläggningsmaskiner och lastvagnar Ferronordic lyckades sälja sin ryska verksamhet till en prislapp som var betydligt högre än marknaden räknat med. Det ger ett helt nytt och klart bättre läge än tidigare, skriver Affärsvärlden i en analys och ger ett köpråd för Ferronordic.

”Aktien har handlats upp rejält på beskedet men verkar ändå inte spegla bolagets fulla värde. Nettokassan är nästan lika stor som börsvärdet vilket innebär att själva rörelsen värderas mycket lågt”, skriver tidningen.

Givet ett börsvärde på 1 100 miljoner kronor och en nettokassa på 1 025 miljoner kronor värderas kvarvarande verksamhet till bara 75 miljoner kronor, skriver AFV som tror att den kan vara värd åtminstone 700 miljoner kronor.

”Utgår vi från vårt bedömda värde för verksamheten om 700 miljoner kronor och lägger till nettokassan på 1 025 miljoner kronor så landar vi ett tänkbart värde på 1 725 miljoner kronor eller knappt 120 kronor per aktie. Det ger nästan 60 procents uppsida mot nuvarande kurs 75,60 kronor”, heter det i analysen.

I en separat analys utvärderar Affärsvärlden investmentbolaget Bure där rekommendationen landar i att sälja aktien. För att investera i bolaget behöver man ha tilltro till bolagets stora innehav Mycronic, Vitrolife och Xvivo, konstaterar tidningen.

Gemensamt för dessa är att de har starka marknadspositioner men höga värderingar, skriver Affärsvärlden.

”Att Mycronic och Vitrolife tillsammans utgör mer än hälften av substansvärdet i Bure är en risk. Båda aktierna värderas högt och skulle något av bolagen få operativa problem eller påverkas negativt vid en recession under 2023 så är fallhöjden stor”, står det att läsa i analysen.

Enligt tidningen har Bure agerat skickligt och ökat sitt substansvärde över tid, men värderingen av aktien bedöms också vara hög och en hel del framgång är inprisat.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera