Aktiechatt
Så gör du med Elektas konvertibler
Publicerad: 13 april 2012, 09:18
I fredagens aktiechatt svarade Marcus Hernhag bland annat på en hel del frågor om Elektas konvertibler.
Ämnen i artikeln:
Elektamoderator: God förmiddag. Efter en veckas frånvaro på grund av påsk är aktiechatten tillbaka. Marcus är redo, så nu kör vi igång.
Patrik: Vilken är bättre alternativ: Avanza Zero fond eller Investor aktier? Tack!
Marcus: Jag brukar inte ranka indexfonder särskilt högt, för det finns en teoretisk risk det där med att slaviskt följa ett index som viktas upp i de aktier som redan stigit mer än andra. Förr eller senare finns det då flera bubblor bland indexets tyngsta innehav. Investor har förvaltare av kött och blod och aktien handlas dessutom med en ovanligt stor substansrabatt.
Tommy: Om 9 av 10 fonder inte klarar av att slå index, är det någon idé för gemene man att köpa aktier och tro att de kan slå index?
Marcus: Ja, det där med att slå index är ju bara viktigt om du tar lika eller högre risk än index. Satsar du på lågriskbolag som Axfood får du stryk av index i goda tider, men slipper tappa när börsen rasar. Många aktiefonder ligger väldigt nära index sett till innehav och risk, och då tillför de inget mer än höga avgifter jämfört med en indexfond. Som privatperson kan du slå index vissa år i alla fall, lite beroende på vilken risk du väljer och hur börsen går.
Bengt: Hej Marcus, vill bara höra med dig om du känner till orsaken till den kraftiga nedgången på börsen för Alliance Oil. Bengt
Marcus: Hej! Prognossänkning och annat har sänkt aktien. Det är svårt att veta vad som händer på enskilda fält borta i Ryssland. Men om aktien en dag når prognoserna och mer därtill blir värderingen låg, fast det återstår att se.
moderator: Det kommer in en hel del frågor om fonder. När det gäller dem kan ni få ännu bättre svar på onsdag 18 april kl 10-11. Då har vi en chatt med Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam.
Dennis r: Vad anser du om Elektas konvertibelemission 2012. Bra eller mindre bra. Och vad händer om jag inte gör någonting. Har som du säkert förstår aktier i Elekta B. Mvh och tacksam för svar.
Marcus: På sikt ser det bra ut för Elekta. Teckna dig därför för konvertiblerna. De ger 2,75 procents direktavkastning och som aktieägare så tror du uppenbarligen på bolaget, annars hade du nog sålt redan. Gör du inget ser det ut som att du går miste om värdet på dina teckningsrätter.
Stina: Hej, hej! Kungsleden går ut med en vinstvarning p g a en skattedom. Hade inte Fabege ett liknande skatteupplägg med oviss utgång? Tycker du att man därför skall dra slutsatsen att för säkerhets skull sälja Fabege?
Marcus: Hej! Mycket kan vara inräknat i en aktiekurs, så när en eventuell dålig nyhet kommer blir inte reaktionen så stor. Kungsleden föll ju inte mycket på skattedomen. Kanske blir det likadant för Fabege, om de alls förlorar…
Margareta: Hej, vad anser du om Elektas nyemission är den köpvärd??
Marcus: Hej! För aktieägare som tror på bolaget är det rätt att gå med och teckna konvertibeln. Även för andra är den att långsiktigt placeringsalternativ, även om räntan är låg jämfört med andra konvertibler.
Tommy: Hej Marcus! Har Nokia nått botten nu? Deras Lumia 900 toppar ju t ex Amazons försäljningslistor så nåt gör det ju åtminstone rätt.
Marcus: Hej! Många har en längre tid spekulerat i att botten ska vara nådd för Nokia, men trender varar ofta längre än vad man tror. Någon form av botten borde trots allt vara ganska nära.
Hans: Hej! Kan du förklara substansrabatt och vad gör det om den är stor?
Marcus: Hej! Substansrabatt är när en aktie handlas så pass lågt att dess pris är lägre än bolagets substans (= det egna kapitalet) per aktie. En stor substansrabatt kan liknas vid ett misstroende mot bolaget, men stora rabatter kan minska i form av att aktien går bättre än substansvärdet, så det finns ju ett lockande moment också.
Maud Johansson: Om jag vill börja köpa aktier, ca 5000,- vad bör jag tänka på och vad kan man satsa på? Förslag? Är det ok att satsa 1000,- eller är det för lite?
Marcus: Med tanke på mäklarnas minimicourtage på i regel ca 100 kr så är ett fåtal tusenlappar för lite att handla för. Ju större poster desto lägre courtage betalar du i procent av summan du köper eller säljer för. Handla helst för över 10000 kr så courtaget kommer under 1 procent åtminstone.
goten: Om man vill investera i risk- eller chansaktier är det väl bäst att göra det i en vanlig depå så att man kan kvitta ev förluster om det skulle ”gå åt skogen”? Om man däremot vill investera i ”stabila bolag” med hög utdelning är kapitalförsäkringen att föredra eftersom den fungerar som en bank med mycket god ränta. En utdelning på 4 % motsvarar ju en bankränta på knappt 6% eftersom den senare är beskattad med 30% Resonerar jag fel eller?
Marcus: Du resonerar rätt. ISK och KF är för utdelningsjägare, och optimister, men inte de som räknar med en del förluster ibland. Från kapitalförsäkringen försvinner ju en del av direktavkastningen i den årliga avkastningsskatten, men på nuvarande låga nivåer är onekligen 4% i utdelning mycket mera värt i KF än utanför.
Benny: Vilket investmentbolag tror du på mest just nu? Själv velar jag mellan Investor och Industrivärden, men behöver hjälp att bestämma mig. Kinnevik har jag sedan tidigare.
Marcus: Just nu händer det mest inom Industrivärdens innehav, så de kanske är intressantast på så vis. Frågan är bara om det görs rätt saker i t.ex. Sandvik. Investor känns lite tryggare och har större substansrabatt, någon gång borde den minska…
Eva Karlsson: Hej! Jag är nybörjare och vill börja med aktier, försöka satsa på något i 10-15 år, vad bör jag köpa? Eller akta mig för?
Marcus: Hej! Köp bolag du känner till i branscher du är intresserade av, eller arbetar i själv. Då blir det lättare att förstå vad det är du sätter pengarna i. Akta dig för högt värderade bolag som går med förlust, så kallade förhoppningsaktier. De finns ofta inom bioteknik och annan ny teknik.
Christopher: Hej! Seamless föll handlöst i veckan! Vad beror detta på? Vad tror du om bolaget i övrigt? Hittar bara nyheter som snarare skulle påverka kursen positivt. t ex har ordföranden köpt 130 000 aktier nu i veckan. Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Seamless aktie kostade 4 kr i november, så att den är lite flaxig nu med folk som är nervösa och vill ta hem vinster är inte så konstigt. Det blir nedgångar då och då i alla uppåtgående trender.
Per: Tycker du att räntebevis är en bra inverstering för och sänka den totala risken i en portfölj med bara aktier og aktiefonder. Etter har du något bättre forslag på risksänkande investeringar.
Marcus: Ja, räntebevis är ett bra alternativ för långsiktigt räntesparande.
Maggan: Hej Marcus. Hoppas du haft en skön påskhelg. Min fråga: Jag undrar vad du har för åsikter om Proact. Har gått ner en hel del efter årsskiftet. Vad anser du om orsaken till att så skett? Trots denna nedgång läste jag häromdagen en köprekommendation på dessa aktier, då man anser att detta är ett företag som har framtiden framför sig. Sälja eller köpa det är frågan?
Marcus: Hej! Proacts resultat hackar för tillfället och de integrerar genomförda förvärv. Långsiktigt så hör det här med datalagring framtiden till, så sett på flera års sikt finns det ingen anledning att sälja.
Jan E: Hej Marcus, Genom att granska historiska mönster kan man konstatera att börserna antingen har befunnit sig i sk. ”bull markets” då kurserna stigit långsiktigt (ex. under 1980-talet) eller i sk. ”bear markets” då börserna har konsoliderat med både kraftiga uppgångar under några år följt av ännu kraftigare nedgångar på 1-2 år. Uppenbarligen befinner vi oss fortfarande i en sk. ”bear market” och antagligen nära en ”cyklisk topp” är min tolkning, dvs. vi står inför negativ avkastning på börserna åtminstone de närmaste 1-2 åren. Håller du med?
Marcus: Hej! Vi hade negativ avkastning på börsen i fjol, att det skulle bli ytterligare 2 år känns väl pessimistiskt. Det kan komma en rejäl sättning i år, men det går aldrig att veta. Börsen bottnade efter krasch åren 1992, 2002 och nu är det 2012… men det behöver ju inte upprepas. Med tanke på att många stora börser har blivit mycket billigare under de senaste tolv åren (vinsterna har stigit medan indexen fallit) borde det inte behöva bli så många fler negativa år. Svängigt på börsen blir det däremot med all säkerhet under många år framöver.
janne L: Hej Vad tror du om CDON Group i när och framtid.
Marcus: Hej! Bra bolag med ljus framtid. Men mycket dyr aktie.
Linda: Hej! Vilket alternativ är lönsammare i 10 års perspektiv: Skagen Kon-Tiki fond eller Investor B Aktier? Tack så mycket
Marcus: Hej! Personligen skulle jag satsa på Skagen Kon-Tiki, trots att det är ett dyrare alternativ.
Anders O Karlsh: Hej! Har en del Lupe, dom var ju uppe på 180 kr, men har ju sjunkit rejält nu sen massmedia skrivit om eventuella oegentligheter i Sudan. Hur stor är risken, kan kursen kollapsa helt? Våga man ligga kvar typ 2-3 år till?
Marcus: Hej! Jag har för mig att en borrning på det nya jättefältet Avaldsnes gick dåligt, det är nog snarast det som pressar kursen tillsammans med vinsthemtagningar. Någon kurskollaps känns inte särskilt trolig, men visst kan det fortsätta ned en tid till.
Albert: Jag har en dyster men väldigt allvarlig och seriös fråga. Om det skulle bli en ordentlig världskris, i stil med ett världskrig, vad är bäst att göra då med sina pengar/tillgångar?
Marcus: Du köper mynt och bars/tackor av guld och silver. Kommer alltid ha funka som någon form av betalmedel, och du kan ta det med dig om det är krig och du måste fly för livet. Går också att gräva ned och gömma. Papperspengar är osäkrare, och det mesta annat kan bombas sönder.
Kalle: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Tror du på ökad inflation i USA och Europa efter all pengatryckning som pågått i skuggan av skuldkrisen? Vissa analytiker säger att det är farligt att satsa på aktienedgång i en miljö med hög inflation.
Marcus: Hej! Förr eller senare kan det bli ganska hög inflation, den risken finns. Det är svårt för centralbanker att starta och dra tillbaka alla likviditetsåtgärder, så det kan gå fel och bli hög inflation. Om och när det sker är svårt att säga.
B-M: Vad händer i Nordic Mines just nu ? Det verkar vara fritt fall på börsen.
Marcus: Fortsatt lägre produktion än förväntat. Inte bra.
Stig: Vad innebär egentligen emissionen som Elekta erbjuder, innebär konvertibler att man senare kan byta dessa mot aktier??
Marcus: Ja, du kan konvertera den till aktier.
Börje: Hej, det Elekta gör när de säljer konvertibler, är det en fördel att köpa dem om man har aktier eller hur blir det om man låter bli?
Marcus: Hej! Köper du inte konvertibler ska du sälja de teckningsrätter du får. Det är lite antingen eller för aktieägarna. Det i oavsett det inte absolut nödvändigt att du köper konvertibeln bara för att du är aktieägare, men det är ganska logiskt om du tror på bolaget och har råd att avvara pengarna en tid. Även icke aktieägare kan ju om de vill köpa konvertibeln då den ska börsnoteras.
Tommy: Marcus, kan man säga nåt om den långa trenden idag?
Marcus: Den ser ut att vara (svagt) nedåt… igen. Det ligger lite på gränsen, så att säga.
Sarah: Hej Marcus! Kan du ge exempel på några högutdelade aktie. Var kan jag själv hitta de?
Marcus: Hej, Astra är ett exempel på en högutdelande aktie. Du kan se direktavkastningen på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/aktiekurser om du väljer aktiekurser och sen nyckeltal.
moderator: Tack för i dag. Aktiechatten är tillbaka nästa fredag samma tid. Men innan dess kan ni chatta om fonder med Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam på onsdag 18 april kl 10-11. Välkomna!