tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Marcus Hernhag: Fem aktier för långsiktiga

Publicerad: 30 oktober 2015, 10:04

I veckans aktiechatt tipsade Marcus bland annat om fem aktier för långsiktiga investerare. Han svarade dessutom på en del frågor om biometribolagen samt listade några bra preferensaktier.


Marcus Hernhag


ante: Har precis läst din bok. Intressant..Kan du rekommendera 5 bra aktieköp,har 150‘att satsa på längre sikt.
Marcus: Trevligt att du läst min bok! Vad sägs om Atlas Copco, Hufvudstaden, Ework, Beijer Alma och Handelsbanken.

jörgen: Hej Marcus! Hur tror du börsen går närmsta 6 månaderna? Har litet pengar över som jag vill lägga till tidigare portfölj, vilka aktier skulle Du själv välja på tre års sikt? Tack för trevliga chattar! /Jörgen
Marcus: Hej! Visste jag hur börsen skulle gå på så kort sikt skulle jag bli mkt rik mkt snabbt. Det kan nog bli rätt hyfsat över vintern, men kanske inga nya kursrekord för börsindex. Om utdelningstabila bolag som H&M, Castellum och Swedish Match rekylerar ordentligt så ökar jag gärna där.

Mackan: Godmorgon Marcus! Det sägs att man inte bör ha för många aktier i sin portfölj, ca 15 st så att man lättare skall kunna hänga med och lära känna sina bolag. Som en lekman undrar jag vad det är som är centralt att uppmärksamma kring ett bolag för att kunna ha koll och veta när det kanske är dags och gå ur eller öka?
Marcus: Hej! Den långsiktiga utvecklingen i bolaget, lite beroende på din aktiestrategi. Somliga behåller så länge utdelningen inte sänks, andra så länge konjunktur/vinstutveckling är god, andra så länge ännu kortare parametrar talar för aktien etc.

Danne: Varför ligger Fortum på så låg värdering? Bolaget tjänar ju pengar och delar årligen ut en bra summa pengar! Jag har 10% av portföljen (ISK) i Fortum (upp1%) och 10% Stora Enso (upp 90%). Nu är jag sugen på att sälja Stora Enso och köpa mer Fortum, vad säger du om det?
Marcus: Fortum pressas av lågt elpris, vilket kommer att tynga resultatet i flera år till. Trenden i aktien är heller inget som imponerar, men direktavkastningen lockar. I värsta fall är Fortum en värdefälla, men det kan vara bra nivåer att köpa på långsiktigt också. Svårt att säga om du verkligen ska byta från Stora till Fortum.

SImon: Vad tror du om Precise Biometrics kommande utveckling?
Marcus: Bolaget kommer nästa år att kunna börja tjäna lite pengar för en gångs skull. Aktien är troligen övervärderad.

Hanna: Jag funderar på Öresund men tvekar pga Mats Qvibergs inblandning. Han ska in på rättegång, brottsmål(?) och skadeståndsmål, gällande HQ bank kraschen. Tycker du att det är vettigt att bry sig om det eller är jag bara feg?
Marcus: Hittills har det inte fått Q att tappa stinget när det gäller förmågan att göra bra affärer. Jag skulle bli förvånad om han fälls i rättegångarna, men man vet ju aldrig.

Lenny: Är Akelius preferensaktier ett alternativ och ganska trygg eller har du andra preffar som du rekommenderar? Hur påverkar kursen gällande ränteläge i dessa preffar?
Marcus: De flesta preffar som ger 5-8 procent är mer eller mindre bra. Stiger långräntorna så sätter det press på preferensaktiernas kurser, men inte mycket talar för stor inflation eller långsiktigt stigande räntor. Det är alltså inte riskfritt, men visst är Akelius Pref och de andra bra alternativ till högriskplaceringar inom räntor.

Anas: Hej Marcus! Har Tele2 aktier. Tele2 har ju inte gått så bra så jag har en förlust. Min fråga är vad göra med aktierna? Behålla och hoppas på vändning? Jag är inte i behov av pengarna. Undrar bara om det är smartare att sälja och placera i annat som ger bättre avkastning. Hälsningar och tack för en utmärk chat
Marcus: Hej! Om du köpte Tele2 för att vara långsiktig och för att få ett rätt konjunkturstabilt bolag som ger bra med utdelning ska du behålla. Det är inget som förändrats där.

Pungsnigel: Hej! Snabb fråga om preferensaktier. Jag äger i dagsläget Klövern, Sas och Akelius. Är sugen på att köpa in lite fler. Har du förslag där? Också nyfiken på vilken roll preferensaktier har i dina portföljer, samt ungefär hur stor del av ditt totala innehav du siktar på att ha i preffar?
Marcus: Hej! Ca 15% av mina börsnoterade sparprodukter är i preferensaktier. Det är istället för räntor etc och har som syfte att kvartalsvis mata på med utdelningar jag kan investera i det jag tycker är köpvärt, förslagsvis vanliga aktier i bolag som höjer utdelningen varje år. Volati Pref och Victoria Park Pref liksom de från Balder och Sagax är andra bra preferensaktier.

Lily: Hej Vågar jag går in i Fing? motivera varför? Tack
Marcus: Hej! Fingerprint är ett av börsens mest framgångsrika bolag just nu. Aktien är tyvärr den mest äventyrliga så risken är väldigt hög. Det är svårt att värdera bolag just när de får sådana här resultatmässiga genombrott. Du skulle kunna chansa med en mycket liten del av ditt kapital om din sparande i övrigt tål en högriskaktie.

Inger P: vilka investmentbolag rekommenderar du. Jag har Investor, Industrivärden
Marcus: Jag rekommenderar de flesta investmentbolagen mer eller mindre så länge de har billig förvaltning vilket de stora och medelstora har. Allt från Latour till Creades och Kinnevik.

Christine : Hej jag tänkte starta ett månadssparande på 700 kr/månaden åt min dotter med 15 års sparhorisont. Vi har öppnat isk. Har du några bra förslag på fördelning i aktier? Tack på förhand.
Marcus: Hej, börja med investmentbolagen (se tidigare svar) är en bra start, liksom stora stabila utdelningsaktier (som jag nog också gett en del tips på redan). Det är med andra ord aktier som Investor, Swedbank och Alfa Laval. Se til att ha en courtageklass som ger lågt minicourtage.

P.O: Jag bevakar större investmentbolag. Varför har Kinnevik gått sämre än övriga under året ? Är aktien köpvärd till dagens nivå ?
Marcus: Zalando och Kinneviks övriga satsningar på ehandel är lovande men svängigt kursmässigt. Kinnevik har bra historik och aktien är trots allt upp 7% i år. Kinnevik har stor slagsida mot IT, vilket är delvis lovande delvis svårt att värdera då det är ett snabbföränderligt område.

Lars D: Hej! Gillar din bok mycket. Gillar också investmentbolag :-). Latour har spännande innehav men känns dyr. Vad är en rimlig nivå att kliva in på vid rekyl och skulle du satsa på att börja köpa in i portioner även vid nuv nivåer? Hälsar Lars D
Marcus: Hej! Kul att du gillar min bok. Helst skulle jag se att Latour omotiverat rekylerar ned till tidigare kursbottnar kring 230 kr innan det känns riktigt lovande igen. Sen kan ju aktien sägas vara köpvärd redan på högre kursnivåer som 250 kr.

Yosef: Hej Marcus, Vad tror du om sjävla bolaget NEXT Biometrics Group med finger scanner. Har dem en möjlighet att bli lika stora som fingerprints? Önskar dig en god helg och tack för all din hjälp.
Marcus: Hej! Det kanske de kan, men det är väldigt svårt att gissa sådana saker. Det kan dyka upp nya konkurrenter också.

Mia: Hej! Novo Nordisk är en aktie på köpenhamnsbörsen som man pratat en del om. Tror du det kan vara en bra aktie att ha i portföljen? Om du skulle ge tre köpvärda tips på börsen idag vad hade det blivit? Har precis köpt din bok och är mycket nöjd med köpet.
Marcus: Hej! Novo är ett riktigt bra bolag och sett över många år är det säkert en god idé att ha den i portföljen. Sen är det svårt för mig att på kortare sikt gissa hur konkurrensen inom diabetesmediciner eventuellt kommer att hårdna än mer.

Camilla: Hej Marcus, skulle du I dagsläget köpa en storbank och I så fall vilken? 2-5 år.
Marcus: Hej! Personligen gillar jag Handelsbanken bäst eftersom de klarat finanskriserna bättre än de övriga bankerna. SHB är stabilaste banken uppenbarligt och direktavkastningen är tillräckligt hög.

Carl: Hej. Det blev ingen börskrasch nu heller… Är trots det Atlas Copco, Alfa Laval, Skanska och Nordea köpvärda? Har dessa aktier på min inköpslista.
Marcus: Hej! Ja, det är de. Oaktat här med timing förstås. Det är lönsamma och bra bolag så deras aktier borde löna sig på sikt.

Stelino: Vad gör man med SSAB B aktien behåller/säljer ?
Marcus: Långsiktigt tycker jag du ska sälja. Det är bara enstaka år eller månader som aktien går bra. Det är lite fel bransch för de flesta placerare att vara i.

Martin: Hej Marcus, skulle gärna vilja höra din åsikt om Opus group.
Marcus: Hej! Opus är en bra chansaktie, men jag tycker det är väldigt svårt att veta t.ex. hur ofta det ska vara bilbesiktningar i USA de kommande åren. Knepig men lovande bransch, att kolla miljökrav för bilar etc är säkert en bra trend att tjäna pengar på.

Garlaw: Jag behöver en portfölj med hygglig utdelning för att i ISK placera 10 miljoner kr inför pensionering om 5 år. Mitt förslag är Investor, Latour, Handelsbanken, H&M, SKF, Volvo och Castellum. Vad tycker du? Din bok har jag köpt och läst. Den överensstämmer helt med min uppfattning om aktieinnehav.
Marcus: Tack för ditt val av bok. Jag gillar även aktierna du tänker köpa, med möjligen SKF och Volvo som någon form av undantag. De är konjunkturkänsliga och utdelningshistoriken i Volvos fall svajigare.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera