måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhags aktiestrategi inför Brexit

Publicerad: 10 juni 2016, 09:04

En börsintroduktion att teckna är rådet från Marcus Hernhag i veckans aktiechatt, och han avslöjade också sin inställning till Lauritz. Dessutom levererade Hernhag en liten aktiestrategi inför Brexit-omröstningen.

Ämnen i artikeln:

BrexitMarcus Hernhag

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Jessie: Hej Marcus, skulle du teckna TF Bank?/jessie
Marcus: Hej! Det är bra, TF Bank har fast teckningspris och många börsintroduktioner går bra nu. Känns som rätt goda odds för att aktien ska få en bra start första handelsdagen. Varför inte teckna?

Henrik: Hej! Auktionshuset Lauritz första introduktionsförsök på First North häromdagen blev ju inte lyckat; kunde uppenbarligen ha förberetts bättre. Ett nytt försök görs inom någon vecka. Har du några synpunkter på nätauktioner och därmed aktiens framtid? Bra eller dålig chansaktie?
Marcus: Hej! Nätauktioner har en ljus framtid, men jag vet inte riktigt hur bra Lauritz är jämfört med andra auktionsfirmor. Bolagets stora förvärv gör historiken lite svårtolkad. Jag tyckte aktien var för dyr och satte rådet teckna ej i första vändan. Jag behåller den inställningen tills vidare, men vi får se vad de skriver i nästa prospekt.

Matte: Hej Marcus! Mycket nykomlingar på börsen just nu. Kan du ge ett par tips om intressanta bolag som är på gång att introduceras? Säg inte Lauritz bara.. 🙂
Marcus: Hej! TF Bank och Academedia gillar jag främst, även om Waterproofing nog är bra den också.

Caroline: Hej Marcus! Tack för en bra chatt och bok! Har du några kloka råd inför den 23 juni? Hur bör man agera i en eventuell Brexit / Bremain? Bör man sälja av en del av portföljen nu för att minska risker eller är det för sent? Min portfölj består av Indutrade, Beijer Ref, Investor, Lundbergföretagen, Kinnevik, Swedbank, Telia, H&M, Ericsson, Sandvik och Scandi Standard. Vore så tacksam för dina synpunkter. Trevlig helg! Caroline
Marcus: Hej! Skulle britterna stanna i EU har du antagligen sålt av i onödan, men är du orolig ska du ha åtminstone lite likvider utanför börsen för att kunna fyndköpa om det går ned. I grunden är ändå rådet att inte försöka tajma börsen, utan håll fast i dina bolag.

Daniel: Hej Marcus! Skulle en Brexit påverka bolag som H&M någonting? Stefan Persson borde ju rimligen ha tänk på det när han köpte på sig här sist? Eller är det ett symboliskt drag för att investerare inte ska dra sig ur av rädsla? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Det påverkar nog lite på marginalen kanske, men H&M är globala och folk i Storbritannien måste ju ha kläder även framöver. Blir det tuffare tider i UK blir det ju än viktigare att folk köper billiga kläder, vilket borde gynna H&M. Osäkerhet pressar alltid aktiekurser, men den underliggande verkligheten är ingen undergång precis.

Helen: Hej! Varför går Betsson ner så kraftig i år? Köpvärd? Ha en bra dag
Marcus: Hej! Det var en del marginalpress under första kvartalet. Lite rekyl nedåt efter alla år av uppgångar är inte så konstigt heller.

Christian: Hej Marcus! Kan du hjälpa mig med några kloka, tröstande ord till min sambo. Jag övertalade henne i höstas att placera hälften av sitt sparkapital på ett ISK-konto och placera lika delar i H&M, Investor, Nordea och Kinnevik. Nu ligger hon back med drygt 10 procent och har tappat tilltron till mig och aktier. Vad ska jag råda henne att göra nu?
Marcus: Hej! Aktierna hon köpt kommer säkert att bli bra på 5-10 års sikt och vi ska vara långsiktiga inom sparande. Vissa år går aktier ned, det är oundvikligt. Ibland går de ner ännu mer innan de går upp, men ju mer de går ned desto mer rea är det. När det är rea på kläder, skor, aktier, datorer, etc ska vi köpa, inte sälja.

Småspararen: Hej! Academedia. Nåt för en småsparare att teckna?
Marcus: Hej! Fast teckningskurs och stort intresse. Ja, det tycker jag. Bra chans till god start på börsresan.

Kalle: Hej! Industrivärden och Kinnevik verkar vara två bra investmentbolag som brukar få rekommendationer, men jag tycker det är svårt att analysera dem. Ser man till resultat och utdelning verkar det som att det är en försämring över 5 års tid. Hur analyserar du investmentbolag? Tycker du att de är köpvärda? Mekonomen tuffar på med hyfsat resultat och utdelning, men verkar inte växa nämnvärt över längre tid. Tror du att de lyfter? Nordnet har priskrig och aktien har sjunkit. Vad tror du om den på lång/medellång sikt? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Investmentbolagens vinster påverkas väldigt mycket av börsutvecklingen som styr värdet på portföljerna. Så länge aktierna inklusive utdelningar slår ett utdelningsjusterat börsindex och du gillar investmentbolagets aktier, behåll. Mekonomen är ett bra bolag, men utvecklingen är inte spikrak längre. Nordnet tror jag på långsiktigt, men visst sätter priskriget en del kortsiktiga spår.

Svante: Jag har SSAB A aktier och har nu fått teckningsrätter till den pågående nyemissionen. Om jag vill hindra utspädningen undrar jag vad jag egentligen vinner på att utnyttja teckningsrätterna och köpa billigare aktier mot att sälja teckningsrätterna och köpa aktierna på börsen (om jag inte räknar med att lyckas beräkna och tjäna på små kursrörelser). Fast egentligen har jag för mycket SSAB så då är väl det bästa att bara sälja teckningsrätterna nu?
Marcus: Det jämnar ut sig, om du säljer teckningsrätterna och köper aktier eller utnyttjar teckningsrätterna för att teckna nya aktier. Detta förutsätter att teckningsrätterna inte handlas med rabatt eller premium. Har du redan för mycket SSAB sälj teckningsrätterna och öka i en annan aktie. Visst blir du utspädd i SSAB, men du får du större andel av annat bolag som förhoppningsvis har ljusare framtid.

Ola Sundqvist: Igrene som söker gas i Moraringen, vad säger du om att gå in och om eventuella förväntningar. Är det för stor risk, eller? Det finns tydligen mycket gas i jorden.
Marcus: Mycket gas finns det nog, men är den utvinningsbar till tillräckligt låg kostnad? Finns det distributionsmöjligheter som är bra så det går att få ett bra försäljningspris? Många energipriser är väldigt pressade just nu. Det är en spännande satsning de gör, men jag kan inte bedöma aktien.

GE: Tjenare Hernhag! Vad tror du om Fenix Outdoor? Det har nämnts i media att det kan vara det nya H&M. Tror du att den potentiella avkastningen är rimlig i förhållande till risken? Bör man oroa sig för att omsättningen av aktien är förhållandevis liten?
Marcus: Hej! Fenix är ett bra bolag, men värderingen är högre än tidigare om åren. Aktien blir bara lite flaxigare av den låga omsättningen, men det är inget som påverkar den fleråriga kursutvecklingen.

Jean: Hej! Tror du att Akelius kommer att lösa in sina preffar? Jag köpte i första omgången för 320 kr. Läser din bok just nu. Mycket bra!
Marcus: Hej! Nej, det tror jag inte de gör, i alla fall inte på många år.

kasam: Godmorgon Marcus och tack för denna folkbildning i aktiekunskap! I senaste numret av Placeringsguiden rekommenderar du köp av Academedia. Detta trots att bolaget bygger sina vinster på hög belåning. Är inte detta en riskfaktor att ta på allvar?
Marcus: Hej! Jo, det är klart. Men Academedias värdering tar en del höjd för belåningen och andra risker så sammantaget är det ändå inget dumt läge.

Rune: Min fråga gäller internetbankerna Nordnet och Avanza. Avanza värderas ju mycket högre såväl när det gäller P/E, P/S samt kurs/eget kapital. Känner du till orsaken till detta? Jag är själv skeptisk till ägarkopplingen mot Öhmans, då man riskerar att ta mer hänsyn till Öhmans än till Nordnet och dess kunder, men det kan inte förklara denna stora skillnad i värdering.
Marcus: Jag tror Avanzas sajt gynnar bolaget lite extra och de har nog som bolag långsiktigt utvecklats lite bättre än Nordnet. Men jag är inte helt säker på detta.

Portföljmannen: Hej! Vilka två aktier skulle du plocka bort från portföljen nedan och vilka två skulle du komplettera den med? Jag har en lång placeringshorisont. Investor, Saab, Nordea, Hemfosa, Evolution Gaming, Betsson, Avanza, H&M, Skandiabanken, Novo Nordisk, Railcare Group, Firefly
Marcus: Hej! Vet inte om du måste plocka bort något, men värderingen är väldigt hög i Evolution även om det går fantastiskt bra för bolaget. Inklusive Avanza har du tre banker, vilket kanske är i mesta laget. Långsiktigt är det nog kärvast för Nordea även om de lockar med hög direktavkastning. Hur du gör beror på vilken strategi du kör med, utdelningsfokuserad eller tillväxt.

Erik: Hej och tack för en bra chatt! Är Alfa Laval köpvärd just nu, och hur ser du på dem på sikt? Hur bedömer du just nu H&M, är de köpvärda? Vilken bankaktie skulle du välja just nu? Skulle du vänta in Brexit innan köp? Tack!/Erik
Marcus: Hej! Jag gillar både Alfa och H&M på dessa nivåer. Nordnet är nog den bank som jag borde köpa om jag skulle köpa bank, men storbankernas direktavkastningar lockar förföriskt.

Långsiktigt : Hej Marcus. Vad tror du om följande portfölj på lång sikt: Fenix Outdoor, H&M, Coor, Nordnet, Handelsbanken, Cloetta, Starbucks, Disney, Investor, Kinnevik, Bravida? Tänkte fylla på varje månad. Någon bransch eller aktie som saknas eller borde bytas ut? Tacksam för svar! Din bok och chatt är toppen!
Marcus: Hej! Jag ser spontant inget som behöver bytas ut. Kör på!

Benke: Hej. Boken är bra! Vad tror du om spelbolagen nu när fotbolls-EM drar igång och OS lite senare? Kommer Mr Green, Betsson och Unibet att stiga eller finns det något annat spelbolag som är bättre? Vad gör man med H&M nu, sitter man kvar i båten och väntar?
Marcus: Hej! Som grupp borde de gynnas, även om en hel del är nog redan inräknat i aktiekurserna. Titta även på Kambi som är helt fokuserade mot att sätta sportodds. Långsiktiga behåller H&M.

AJ: Hej Marcus! Jag har köpt din bok och tänker läsa den i sommar. Vi har cirka 2 miljoner som vi ska placera på längre sikt. Vad rekommenderar du i dessa tider när det är oroligt och osäkert på många håll?
Marcus: Hej! Köp då och då under det kommande året. Välj bolag med stigande utdelningar och bra historik. Börja gärna med ett investmentbolag.

Patrik : Hejsan! Varför köpa fondandelar med årliga avgifter, när det går att köpa aktier i investmentbolag? Blir inte det ekonomiskt bättre på lång sikt?
Marcus: Hej! Jo, historiskt sett har det blivit billigare och mer avkastande med investmentbolag jämfört med fonder. Lär bli så även framöver.

Annika: Hej Marcus, relativt ny på börsen (november 2015). Tack för en underbar chatt jag följer slaviskt. Tror du att Eolus och Vestas går ner nu när Dong introducerats och hur ser du på de aktiernas framtid? Ska jag köpa Mycronic eller MSAB? Skandiabanken eller Nordnet (har Avanza)? TACK 🙂
Marcus: Hej! Dong ökar nog snarare intresset för sektorn på helhet, även om energibranschen är lite knepig. Långsiktigt borde miljövänlig energi löna sig att vara investerad i. Har du Avanza behöver du nog inte en bankaktie till. Mycronic ligger närmare till hands att köpa än Micro Systemation (MSAB).

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera