måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Tre stabila högutdelare

Publicerad: 12 augusti 2016, 09:03

I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre stabila högutdelare. Dessutom listade han de högriskaktier han tror mest på det närmaste halvåret.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag


Gustav: Hej Marcus! Jag har aktier mest i storbankerna (Swedbank, SEB och Nordea)…inser att det kan vara lite sårbart/”smalt”. Hur bör jag bredda min portfölj? Stabila, gärna högutdelare…typ på 5 års sikt. Vänligen, /Gustav
Marcus: Hej! Investor ger bra riskspridning och skiftar ut rätt bra med utdelnign de flesta år. Fastighetsbolaget Castellum är en stor och trygg utdelare i fastighetsbranschen. Industribolaget Beijer Alma har en av de högsta direktavkastningarna i industrin, men deras utdelningsandel är hög nuförtiden. Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har kommit ned kursmässigt nu och ger stabilt allt högre utdelningar även om direktavkastningen är låg.

David: Sett till aktuell konjunktur och världspolitiskt läge, vilka högriskaktier tror du på mest närmsta halvåret?
Marcus: Då svarar jag Fingerprint, Hexagon och Karo Pharma. Teknik och hälsovård.

Slutsemestrat: Välkommen tillbaka från semester! Det var skönt att ha chatten tillbaka igen i fredags. Stort tack för att du delar med dig av din expertis! Jag skulle vilja ha din syn på hur jag borde bygga min portfölj. Min målsättning är att kontinuerligt köpa på mig aktier över tid och jag räknar inte med att behöva sälja av något inom de närmaste tio åren minst. Däremot är jag öppen för att sälja av enskilda bolag för att ompositionera mig. För närvarande är mitt innehav ungefär lika fördelat mellan: Atlas Copco, Autoliv, FPC, H&M, Investor, NCC, Novo Nordisk, Ratos, Tele2 och Unibet. Är det något bolag/bransch du tycker jag borde komplettera med? Finns det ett svart får som jag ska sälja av? Ser du att det finns läge att öka i något av de befintliga bolagen just nu?
Marcus: Tack! Din portfölj ser bra ut, även om jag är lite tveksam till Ratos då de inte riktiigt lyckats de senaste åren. Kanske ett bra fastighetsbolag vore något istället, men med lite tur gör ju Ratos en turn around.

Krister: Hej, har precis gått i pension. Inför brexit och alla andra politiska dumheter så placerade jag om alla mina pensionsfonder till räntefonder i början av året. Nu kommer jag att ta ut pensionen från dem under 5 år. Hur bör jag tänka beträffande pensionsfonderna när det gäller aktier kontra räntor? Förslag på fonder?
Marcus: Hej! Ska du ta ut all pension under de kommande fem åren är det frågan om du alls ska ha aktier. Kanske har nedgången på börsen bottnat, men det vet vi ju inte. Ha i vart fall bara en liten del i aktiefonder som Carnegie Sverige och Didner&Gerge Global.

Annika: Tänker börja handla aktier på den amerikanska marknaden. Hur gör jag det bäst och säkrast. ISK eller kapitalförsäkring eller annat? Var får jag lägsta courtage- tänker köpa för ca 50000:/gång.
Marcus: I KF är du säkrast på att få tillbaka källskatten på utdelningar, annars spelar det ingen större roll. Nätmäklarna är billigast, Degiro kanske allra billigast för den storlek på affärerna du tänker dig men det är bäst du räknar på saken.

Ove: Hej Marcus, vilket investmentbolag rekommederar du på 5 års sikt.
Marcus: Hej! Jag rekommenderar fortsatt Melker Schörling, men även Kinnevik, Investor och Bure.

D: Hej. Hur ser du på black earth farming? Hur mycket tror du aktien stiger vid en ev försäljning? Vad anser du om Note?
Marcus: Hej! Det är nära på en lottsedel, men visst finns det en del uppsida om de säljer tillgångarna. Svårt att säga hur mycket. Se även min analys på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/kommentar-chans-till-skordetid-for-bef-869790

Tommy: Hej, ska man redan nu försöka hitta och köpa aktier i högutdelare, har analyserat Uniflex och Acondo, verkar intressanta med kurspotential, vad tycker du om bolagen.
Marcus: Hej! Inga favoriter faktiskt, men IT-konsulten Acando känns i vart fall som stabila. Uniflex bemanningsbransch känns svängigare och mer svårbedömd.

Anna: Hej Marcus! Min första nybörjarfråga i din chatt, om man ska ge sig ini et nytt bolag som exvis Mycronic som går bra nu, hur tänker man; hur stora poster är vettigt, hur ofta, hur länga köper man på sig denna aktie? Kan man ”månadsspara” i aktien? Ska man satsa på Bure istället som innehåller mycket Mycronic för att sprida risken? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Det är en bra idé att satsa på Bure för att få mer riskspridning, särskilt nu när Mycronic-aktien redan gått så bra de senaste månaderna. Via billiga nätmäklare kan du köpa ofta utan att det blir något courtage att tala om, så månadsspara går bra. Att köpa då och då är ett grundtips jag ger.

Pontus: Hej! Skulle du vilja dra en kort harang om optioner för en som inte förstår. Köp- kontra säljoption samt hur man ska tänka om vi tror att börsen ska upp eller ner. Handlar du själv med optioner? Konkretisera gärna med ett exempel. Tack på förhand 🙂
Marcus: Hej! För de allra flesta nybörjare avråder jag från optioner. Optionshandel mot index betyder någon form av indexoptioner. Köpoptioner om du tror det ska gå upp, annars säljoptioner. Bästa placeringshorisont några minuter eller möjligen som längst ett par dagar, en vecka. De flesta optioner förfaller värdelösa, rent statistiskt. Att vara kortsiktig och se optioner som en del av en större portfölj eller som motvikt till andra positioner på börsen är därför att rekommendera.

Ingemar N.: God morgon Marcus, En fråga som många SOBI-ägare ställer sig: Hur skall man tolka den stora insiderförsäljningen ställt mot den goda kvartalsrapporten ? Skall man sälja eller köpa fler ? Ev uppköp i närtid ???
Marcus: Hej! Insiderförsäljningar behöver inte betyda så mycket, men några stora nya avtal eller uppköpsförhandlingar är nog inte på gång närmaste månaden för då skulle han inte ha sålt.

Philip: Hej! Tycker du det är ett bra tillfälle att investera i Novo Nordisk nu?
Marcus: Hej! Det är det antagligen, även om aktien inte ser direktbillig ut direkt. Novo är ett bra inslag i hälsovårdsdelen av din portfölj.

Mannen på östra: Hej Marcus. Jag har inga läkermedelsaktie i min portfölj. Har länge funderat på Novo Nordisk,men tyckt att den är dyr. Kan det vara läge att gå in i den nu tror du? Hur fungera det med utdelningar (skatten) på utländska bolag som Novo med Isk-konto?
Marcus: Hej! I tillägg till tidigare svar om Novo är källskatten lite speciell på danska aktier. Men visst, kan du få tillbaka källskatten. även om ISK har ett sorts tak för hur mycket skatt du kan få tillbaka.

Caaaarli: Hej, Jag funderar på att börja månadspara i aktier till mitt barn som är 5 veckor. Hur många aktier bör portföljen bestå av och vilka aktier skulle du köpa och lägga i byrålådan om man tänker sig att hon ska få pengarna när hon är 18 år?
Marcus: Hej! Ha så många aktier du och om 18 år hon kan hålla koll på och vara intresserad av. Förslagsvis investmentbolag och bolag med stabila utdelningar. Då får hon både riskspridning och kassaflöden att börja spendera. En förhoppning är väl att hela portföljen inte ska säljas direkt på 18-årsdagen för att shoppas bort på nöjen eller så, och utdelningar då och då är en mellanväg där aktierna ger inkomster utan att man säljer.

Per: Hej Skägget. Borde inte Resurs Bank värderas högre ? Tyckte Q2 rapporten visade upp bra tillväxt !!
Marcus: Hej! Kanske det, nischbankerna går onekligen rätt bra. Varderingen ser okej ut.

Andreas: Hej skägget! Våra svenska preffar har ju stigit en del sista tiden. Finns det fortfarande preff som du fortfarande anser är köpvärd?
Marcus: Hej! Ja, det är fortfarande inget överpris som de vi såg för drygt ett år sedan när somliga handlades över sina inlösenkurser. Preffarna som ger 6-8 procent i direktavkastning lockar fortfarande mer räntesparande. SAS Pref kanske också av de som ger riktigt hög direktavkastning.

Jocke: God förmiddag. För ett par månader sedan ansåg du Precise biometrics vara en chansaktie vilket du säkert tycker även nu. Aktien har blivit bespottad av diverse skribenter och konkurrenter. Dock har Precise radat upp nytt avtal efter annat samt varit med i otroligt många mobiler. Smarta kort med kanske idex i spetsen istället för fpc kommer blomma ut snart vad det verkar som. Så långt allt gott. Hur ser du på utvecklingen i företaget och hur tror du kursen kommer se ut framöver? Utveckla gärna utöver frågan.
Marcus: Hej! Precise känns lite mindre osäkert nu, även risken fortsatt är hög. Fortsätter de ta avtal lär aktien fortsätta upp, annars inte. Potentialen inom biometribranschen är enorm, men FPC har ledartröjan. Jag kan inte bedöma särskilt exakt alls hur hög nivå Precise produkter håller.

Anti: Hej Marcus! Undrar vad du har för tankar om Haldex och den nedlagda budstriden? Har gått va 40% plus i affären, hur ska man tänka och vad kan hända vid ett accepterat bud?
Marcus: Hej! Troligen går det högsta budet igenom. Ta det och var nöjd. 🙂 Aktien avnoteras nog därefter.

Bengt: Hej, Tycker du Peab är ett intressant inslag i en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej, i det stora hela, men jag vet inte om de är bättre än sina branschkollegor.

Andreas: Hej! Nu när preffarna klättrat en hel del, finns det några alternativ till ungefär samma risk man kan kolla närmare på?
Marcus: Hej! För dig som vill ha låg risk är preffarna alternativet till räntesparande. Vanliga aktier kanske kan vara mindre värderingsmässigt ränteberoende och så, men med högre risker i övrigt.

Per: Hej. Ska man vara med på Swedols nyemission ? Vad anser du om Resurs Bank Q2 rapport ? Tycker SEB riktkurs på 54 kr verkar något låg !! Med vänlig hälsning Per
Marcus: Hej! Var med på Swedols nyemission om du är aktieägare. Resurs bank tuffar på bra som bolag. SEB och bankerna är misstänksamt billiga, kommer det någon stor negativ nyhet som marknaden tar höjd för tro? Vem vet.

Krister: Hej igen, har även byggt upp en aktieportfölj med tanke på utdelningar. Hur ser du på Axfood på 5-10 års sikt?
Marcus: Hej! En lågriskaktie med stabila utdelningar. Ingen kursraket, men Axfood lär avkasta minst som index ändå sett över flera år i alla fall om det blir halvtrist kursutveckling.

Henrik: Hej, Hur bedömer Du Lundin Petrolium nu och 2-3 år framåt i tiden? Köpa eller avvakta?
Marcus: Hej! Stiger oljepriset är potentialen stor, men det känns inte bråttom att köpa heller.

Moderator: Det var allt vi hann med i dag. Marcus är tillbaka nästa fredag vid samma tid. Ha en trevlig helg!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera