lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Tre aktier för en sommarportfölj

Publicerad: 19 maj 2023, 09:24

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre aktier att ha i portföljen över sommaren. Dessutom avslöjade han vilka två aktier han nyligen köpt.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag


Janne: Hej Marcus! Vilka aktier har du ökat i på senaste tiden? och varför?
Marcus: Hej! Jag har köpt två nya innehav, Latour och Epiroc, i veckan. Latour har kommit ned lite i värdering och ligger relativt tungt i utdelningshöjarna Assa Abloy, Sweco och Tomra. Epiroc ger en bred slagsida mot hela gruvnäringen, som kan möta en lång efterfrågecykel under 2020-talet. Det är dessutom en blivande utdelningshöjare av rang, tror jag. Likt Atlas lär Epiroc nog försöka bygga upp en utdelningstrend där de aldrig sänker. Jag har även ökat mitt innehav i Brookfield Asset Management en bit, för det känns som en så bra långsiktigt förvaltningsbolag.

Sommartider: Hej Marcus! Kan du tipsa om tre köpvärda aktier som man kan ta in i portföljen och låta ligga över sommaren?
Marcus: Hej! Ta aktier i stigande trender i så fall, exempelvis AAK, Nibe, Investor B. Ju kortare placeringshorisont, desto viktigare att följa kurstrenden uppåt. Sett över flera år kan man däremot vänta ut en tristare kurstrend.

Johnny: Hej Mycket skriverier om fastighetsbolagen, vilka aktier skulle du rekommendera att man fyller på i? Tänker på 5-10 års sikt.
Marcus: Hej! På 5-10 år tror jag är tre favoriter utdelningshöjarna Atrium Ljungberg, Sagax B och Wihlborgs. Aktier att behålla så länge utdelningstrenderna står sig.

Anders: Hej. Ska man köpa A eller B i Epiroc? Fanns uttalanden från någon förvaltare i närtid att Epiroc är Stockholmsbörsen bästa bolag. Delar du den synen?
Marcus: Hej! Gruvutrustningsbolagets B-aktie har tillräckligt stor handel och är billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre. Epiroc är jag positiv till, men vet inte om det är bästa bolaget på börsen.

Stefan: Hur ser du på nyemissionen i Castellum?
Marcus: Teckna om du äger och vill öka ditt ägande i fastighetssektorn redan nu. Castellum blir en av de stabilare i sektorn nu. Det viktigaste är att du antingen tecknar eller säljer dina teckningsrätter. En mellanväg är att sälja en del teckningsrätter och använda likviderna till att teckna aktier via de återstående.

Peter: Hej Marcus! Tror du Investor står högre eller lägre än dagens kurs om ett halvår?
Marcus: Hej! Ja, lite högre.

PEA: Hej Marcus! Vad är det första att lära sig inom fundamental analys, och vad bör man tänka på kring preferensaktier? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Det viktigaste inom fundamental analys är skillnaden på bolag och aktie. Ett bolag kan vara bra, men aktien behöver inte vara lika bra för det beroende på värderingen. Och tvärt om. Preferensaktier ger i regel aldrig höjd utdelning eller annan vinstdelning och därför ska vi kompensera oss för den begränsade uppsidan med att välja de som har lägst risk. Det är i regel de med lägst direktavkastning.

Johan: Hej! Hur länge tror du att obligationsmarknaden är stängd för utvalda fastighetsbolag? Vad händer i ett läge där obligationer inte kan förnyas och bankerna säger nej? Sälja av fastigheterna med revolver mot tinningen?
Marcus: Hej! Jag tror den delen av räntemarknaden är stängd så länge styrräntorna stiger. Skulle centralbankerna minska ned på kvantitativa lättnader skulle marknadsräntorna fortsätta stiga även efter att de slutat höja styrräntan. Då skulle obligationsmarknaden nog fortsätta att vara tuff. Vändningen kommer när de statliga obligationerna kommer ned i ränta så kapital börjar leta sig till företagen igen, när placerarna är redo för högre risker igen. Det krävs lägre räntor för det.

Fredrik: Går och väntar på ett bra köpläge gällande Latour. Premien är hög. Tror du ”tåget” har gått. Min sparhorisont är på 15-år.
Marcus: Latour-tåget har inte gått på 15 års sikt. Investerar du så långsiktigt spelar värdering och tajming mindre roll på om du investerar på tre till fem år.

Dos: Vad tycker du om Alphabet?
Marcus: Jag gillar inte sprickorna i fasaden så att säga. Får en känsla av att de inte är lika ledande som tidigare, men jag behöver testa deras nya AI.

Albin: Varför har du Xact Högutdelande som presterar sämre än tex Spiltan Investment fond? Med Spiltan så kan du sälja ca 5% (Xacts direktavkastning) av innehållet per år och ändå få bättre avkastning än Xact.
Marcus: Det är olika risknivåer så det blir olika utfall beroende på om börsen går upp eller ned. I tuffa tider går fonden bättre, men visst kommer jag att öka andelen i investmentbolag framöver. Inte i Xact Norden Högutdelande.

Tobias: Hur ser du på Intrum efter förvärv och insiderköp, tycker det känns som dom kom in i värmen igen.
Marcus: Kanske har aktien bottnat nu, kanske inte. Intrum har slaktats på börsen, men bolaget verkar inte må så dåligt.

Albin: Bästa sättet nyckeltalen att ta med för att avgöra tillväxt, utdelningstillväxt och bra framtidsmöjligheter för en ett bolag/aktie?
Marcus: Stigande intäkter och vinst per aktie, stabil eller stigande rörelsemarginal, gärna också låg utdelningsandel.

Erik: Hej! Vad tror du i dagsläget om den lite bortglömda Ratos-aktien på några års sikt?
Marcus: Hej! Jag är neutral till Ratos. De börjar få fason på bolagsbygget, men allt är inte bra än.

Anders: Hej Marcus. Läste att du gillar Epiroc. Kanske du också gillar något gruvbolag?
Marcus: Hej! Både Boliden och Lundin Mining gillar jag på sikt. Utländska tips att titta på är Southern Copper och Freeport-McMoran.

Tony: Hej, vad är en experts kommentar till min portfölj med Peab, Intrum, Ferro Nordic och Kfast? Dom är skrivna i min storleksordning.
Marcus: Hej! Två av fyra innehav är inom bygg och fastighet. Intrum har hög skuldsättning och Ferronordic har heller inte så låg risk utan har fått ställa om sin verksamhet senaste året. Allmänt lite höga risker och lite riskspridning när du saknar investmentbolag eller fler innehav.

Hampus E: Hej Marcus! Tack för trevlig chatt! Vad tycker du om Assa Abloy, AAK, Hexagon och Tele2 som en del av en långsiktigt portfölj? Trevlig fredag!
Marcus: Hej! Bra bolag alla fyra.

Yvonne: Hej! Du rekommenderar sällan Svolder som investmentbolag, inget du gillar eller?
Marcus: Hej! Svolder äger bara noterade innehav. Jag har inget emot Svolder egentligen, men det är heller ingen favorit. Substanspremie på en korg med enbart noterade innehav, nej tack.

Larsa: Hej Marcus! Kollar på bla HMS Networks och Lagercrantz men tycker inte det kommer någon bra dipp. Hur ser du på dem? Värt att köpa ändå?
Marcus: Hej! Ja, börja köp lite grann i alla fall. Vill man äga ett bolag – köp det. Är aktien lite dyrare än du önskar – köp mindre position för att kompensera.

Harry: Din starkaste rekommendation nu vilken aktie är det?
Marcus: Allt beror så mycket på vilken typ av placerare du är och hur stor position du tar. Säg så här, mitt största innehav är Brookfield Renewable Corp. Kapitalstorleken får ge svaret för egen del.

Carl: Hej, Några Investmentbolag värda att plocka upp i nuläget?
Marcus: Hej! Mina tre favoriter inom investmentbolag just nu är Latour, Investor B och Creades. Latour var den aktie jag senast köpt av dessa tre.

Jaka: Hej Marcus! Vad tycker du om att ha strategin att investera investmentbolag/ fonder tack.
Marcus: Hej! Jag gillar investmentbolag bättre än fonder, då investmentbolagen har lägre förvaltning och ändå kan vara mer aktiva än indexfonder. Det blir heller inga uttag från bolagen, som kan bli i fonderna i kristider och då måste fonderna sälja trots att det är långsiktiga köplägen. Med 3-5 investmentbolag kommer man långt på börsen.

Fredrik: Hej Marcus. I ett långt perspektiv, säg 20 år, är det läge att satsa på preferensaktier? Det finns bolag där utdelningen med största sannolikhet kommer att betalas ut trots ränteoro. Att ha en garanterad utdelning på åtta procent i ett läge då räntorna sjunkit känns lockande. Eller är det för tidigt? Det känns väl knappt som kurserna kan sjunka mycket mer då räntetoppen verkar vara nära.
Marcus: Hej! När räntetoppen är nådd och vi kan än tydligare se inflationen falla är preferensaktier intressanta. Fallande räntor skulle kunna de kurserna. Sen kanske uppsidan på 20 år alltid är större i vanliga stamaktier, för där kan utdelningen höjas.

Stig: Hej. Nu måste det väl bli vd byte i SBB?
Marcus: Hej! När storägaren är vd byts han inte ut så lätt. Pressen utifrån ökar och ökar. Tvingas bolaget till stor nyemission blir det nog vd-byte också.

Aktielusen: Hej Marcus! Vilket fastighetsbolag gillar du mest av följande, och varför? Castellum Corem Cibus Diös Emilshus Wihlborg Finns det någon du inte gillar av dessa? Gör man klokt i att sprida riskerna mellan dem olika?
Marcus: Hej! Min favorit inom fastigheter är försiktiga Wihlborgs. Fokuserad portfölj som inte är så högt belånad.

Ramon: JM handlas nu på 2013 års kursnivå och med en utdelning på höga 9%. Jag vet att byggsektorn har det svårt just nu men hur ser du på långsiktigt ägande? Är det köpläge? Är Skanska ett bättre köp?
Marcus: När bygg bottnar är det fyndlägen. JM borde ha en stor uppsida när det vänder, frågan är bara hur många år det blir av få byggstarter. Ännu är det nog läge att hålla sig undan eller vara mycket försiktig, men det är värt att bevaka.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera