torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Tre aktier för bottenfiskare

Publicerad: 9 juni 2023, 10:16

Foto: Morgan Eknér

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre aktier för bottenfiskare. Han pekade också ut en aktie som han anser är en av börsens sämsta. Dessutom berättade han vad han anser om ett visst kurspressat strömningsbolag.


Marcus Hernhag


Lars: Hej! Har du några förslag till bottenfiske?
Marcus: Hej! Ja, Intrum borde bottna idag eller på måndag. Ofta kommer det en stor kursrörelse när stora tidningar eller analysbrev påverkar aktiekursen. Sen återhämtar sig aktien en bit i alla fall. Annat bottenfiske är BTS, som långsiktigt har bra förutsättningar men som pressas av lite försvagad efterfrågan just nu. Ett tredje alternativ är elinstallationsbolaget Garo, som inte bara är laddstolpar. Bottenfiske som aktiestrategi har sina risker, främst kortsiktigt. Fallande kurstrender sker inte utan anledning, så generellt bör vi kanske invänta positivare signaler från bolagen innan vi slår till.

Mats: Nu har DI sågat Intrum jämns med fotknölarna, är det verkligen så illa?
Marcus: Jag tror inte det. Intrum är svåranalyserat och den stora osäkerheten kring huruvida kassaflödena räcker för räntor, amorteringar, investeringar och utdelningar är inte lätt att sia om. Den tunga starten på 2023 behöver inte säga så mycket om nästa år.

Erik: Hej! Är runt 35 år och kommer få en gåva på runt 10 miljoner inom snar framtid. Hur hade du placerat dessa? Vill vara så passiv som möjligt.
Marcus: Hej! Investmentbolag är de aktier där du kan vara som mest passiv. Investor B, Lundbergföretagen, Latour, Bure och Creades är fem bra alternativ där.

Stig: Är det stor risk att köpa Viaplay i dagsläget?
Marcus: Ja. Den internationella satsningen blöder hårt och Viaplay har köpt fleråriga avtal med rättigheter för bl.a. sport. Det är sannolikt inte lätt att bli av med, utan det är bättre att försöka gasa sig ur krisen. Det finns till och med risk för nyemission på sikt. Jag säger undvik om aktien.

Simon: Hej Marcus! Lundbergs handlas idag med 10 procents rabatt, vad tycker du om att köpa den nu lagom inför helgen och behålla i låt säga 30 år? Mvh Simon
Marcus: Hej, det låter som en bra investeringsidé.

Tobbe: Hej Markus Vad tror du långsiktigt om Hexatronic, har en snittkurs på 76,9, ska man ligga lågt eller avyttra? Samt vad tror du om Kebni på ett par års sikt?
Marcus: Hej! Jag tror att det är värt att ligga lång i Hexatronic.

Hans: Fått erbjudande om nyemission i Diamyd. Hur värderar Du det?Marcus: Bolag som inte ökar försäljningen och som inte tjänar några pengar ska vi undvika i längden. Diamyd har väl hållit på i många år utan att få fram någon färdig och godkänd produkt?

Peter: Hej, Är det riskfyllt att köpa Sagax D med direktavkastning 7,6%?
Marcus: Hej! Jag bedömer risken som överkomlig i Sagax D, även om d-aktier aldrig kommer att bli någon riktig favorit hos mig.

Tommy: Hej, tror du AI kommer bli samma vilda västern som IT var under 90-talet ? vilka fonder o aktier ska man satsa på då tycker du ?
Marcus: Hej! Det är redan det i aktier som Nvidia i USA. Även Broadcom har gjort ett jätteryck innan rapport. TSMC och ASML är två andra men mer exotiska bolag att hålla koll på och det kurserna kanske inte rusat på samma sätt. Amerikanska Texas Instruments och norska Nordic Semiconductor är två till att ha på radarn. Chipputvecklare/tillverkare är de lätthittade AI-bolagen. Alphabet och Microsoft två som snarare satsar på att utveckla själva AI:n, snarare än hårdvarukomponenterna som alla digitala hjärnor behöver.

Olle: Så fort du har rekommenderat en viss aktie går den upp mellan fem och tio kronor på börsen samma dag. Hur ställer du dig till att du faktiskt påverkar börskurserna?
Marcus: Intressant att du påstår det. Jag hinner inte kolla så korta kursrörelser, så jag visste inte att det var så. Om många följer det jag skriver känns det hedrande. Det bästa vore om det inte kom någon snabb rörelse sen jag skrivit, för då hinner fler agera i lugn och ro.

Lars: Hej! Hur agerar du på börsen nu? Har du ökat/minskat i dina innehav eller är du avvaktande? Vilken av Tobii eller Tobii Dynavox ska man satsa på? Hur ser du på aktier som Volati och Lagercrantz? Tack för bra chatt!
Marcus: Hej! Jag har på grund av husköp viktat ned lite i aktier under våren och försommaren. Inget avgörande har hänt under de senaste veckorna, men visst tog jag hem en liten del av vinsten i chiptillverkaren Broadcom nyligen. Volati är helt okej och Lagercrantz gillar jag verkligen på sikt.

Gilla: Kan det vara dags för fastigheter nu? Tänker i första hand på Castellum och Fabege. Vad säger du, Marcus?
Marcus: Jag tror att bolag som Castellum, Fabege och Wihlborgs kan ha bottnat. Cibus, Nyfosa och SBB är jag mer tveksam till. Om en räntetopp är nära borde det allmänt börja bli läge för fastigheter. Den försiktige väljer aktier i bolag med stabila finanser.

Caro: Hej! Vad tror du om Scandi Standard? Folk äter ju mer kyckling än någonsin – ändå stampar aktien.
Marcus: Hej! Jag tycker Scandi Standard är ett av börsens kanske sämsta bolag, då man inte presterar bättre än så här trots en tydlig kycklingtrend. Intäkterna per aktie stiger över tid, men inte vinsten. Än. Både vinsten per aktie och aktiekursen är på 2015 års nivåer. Undvik aktien ett tag till är mitt råd. Jag litar inte på att det är någon långsiktigt bra resultattrend.

Mathias: Hej Proffset! Hur ser du på ”sektorn” småbolag? De har ju släpat efter en del mot t.ex. OMX 30. Om räntorna mm, börjar gå ner igen, tror du vi får en uppgång i småbolag och att de kommer ifatt?
Marcus: Hej! Sjunkande räntor och köpgladare konsumenter skulle få fart på börsen i allmänhet och i alla fall vissa småbolag i synnerhet. Ofta stiger de största bolagen först efter en nedgång, som den vi hade 2022. Å andra sidan är uppgången i alla fall i USA rätt smal, många stora bolag har inte hängt med ens där. I Sverige har stora verkstadsbolag och storbank gått bra, men mycket annat har ännu inte gjort det. Småbolagsrally kan därför vara en bra bit bort. Småbolagsaktier att hålla koll på är lönsamma bolag med tillväxtchans, som vårdbemannaren Dedicare, IT-konsulten Prevas och industriteknik Sintercast.

Annika: Hej Marcus. Vill du ge ett förslag på global aktie som ger mig en långsiktigt bra exponering mot ökad äldre befolkning.
Marcus: Hej! En aktie som jag kommer på nu är amerikanska fastighetsbolaget Omega Healthcare Investors. Att äga sjukvårdsfastigheter i USA innebär en del politiska risker då deras hyresgäster är bolag vars vård lever på statliga sjukvårdsprogram. Utdelningstrenden är stabil och direktavkastningen är höga 8,7%.

Mackan: Hej, Vad tror du om ett bud på Kindred, kommer det att komma?
Marcus: Hej! Kindred är onekligen en het budkandidat. Förr eller senare kommer det nog ett bud eller en strukturaffär. I de flesta fall är det ändå bättre att äga bolag av andra anledningar än chansen till bud.

Benny: Hej, vad tror du om Sinch aktie både kort och långsiktigt
Marcus: Hej! Jag undviker Sinch tills deras efterfrågan vänder upp igen. Långsiktigt borde det kunna gå bra. Kortsiktigt är det ännu mycket osäkert.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera