lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktiga

Publicerad: 15 november 2019, 10:10

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sju tillväxtaktier för långsiktiga investerare. Dessutom tipsade han om ett investmentbolag som han plockat in i sitt pensionssparande.


Marcus Hernhag


Matte: Hej Marcus! Om du skulle sätta ihop en tillväxtportfölj på 10-15 års sikt, med dagens värderingar, kursutveckling och megatrender i åtanke, hur skulle den portföljen se ut och varför? Tack på förhand! // Matte
Marcus: Hej! Beijer Ref, Nederman, Nibe och Tomra inom olika sorters miljöteknik samt Sectra, Sobi och Cellavision inom hälso- och medicinteknik. Det är min sjuklöver för tillväxtbolag på tio års sikt. Vissa av aktierna är mycket dyra nu och tajmingen må så vara, men som bolagen utvecklas eller har potential att utvecklas är de värda att titta närmare på för den som vill investera i tillväxt.

Anna Christina: Jag har köpt Investor, Kinnevik och Latour till mina barnbarn de senaste åren och vill köpa aktier i ytterligare ett investmentbolag. Vilket bolag rekommenderar du undrar mormor?
Marcus: Bure köpte jag själv nyligen i en pensionsspardepå. Tillväxtfokuserad förvaltning, men hög risk. Sett på många år troligen värt risken.

Martin: Hej Skägget! Vad tror du om fastighetsaktier framöver?
Marcus: Hej! Jag tror att fastighetsaktierna kommer att ha en lite tuffare vinter efter kursuppgångar tidigare i år. Sett för de kommande tre till fem åren är min prognos fortsatt låga räntor och bra förutsättningar för fastighetsbranschen. De flesta stora bolagen på börsen är bra i den sektorn. Sagax och Catena har mycket vind i seglen, men aktierna är sjukt dyra jämfört med sina substansvärden. Jag gillar därför de med lite måttligare värdering, som Castellum, SBB och Stendörren.

Anita L: Hej! Vad har hänt med IAR SYSTEMS GROUP, är årets nedgång på ca 25% verkligen befogad? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Efter en stor kursuppgång 2018 visar IAR nu under 2019 upp fallande rörelsemarginal och klen intäktstillväxt. Aktien är fortfarande inte direkt billig då bolaget inte presterar. Frågan är när det vänder.

Alf: Hej Marcus. Vad händer med Boston Pizza ?? Alf
Marcus: Hej! Klen försäljning i jämförbara butiker. Utdelningsandelen är över 100% fortfarande. Marknaden oroar sig över att skattehöjningar och svag försäljningsutveckling ska få bolaget att sänka utdelningen. Inte värt att öka i Boston Pizza än.

Erika: Hej! Kan du rekommendera några bra småbolagsfonder? Hur mkt anser du att man bör ha i denna typ av fond?
Marcus: Hej! Strand Småbolagsfond är en bra fond då den har mycket fria placeringsregler. Men det finns många andra bra också. Småbolag som är lönsamma får utgöra en rätt stor del av din portfölj tycker jag, de lite mindre bolagen växer mer än de större. Köp aktier eller fonder beroende på vad som passar dig.

Tanga-Tony: Vad sker först: OMXS30 över 2000 eller du bänkar över 200?
Marcus: Det förstnämnda. 200 kg kommer jag aldrig att ta i bänkpress. Jag är glad att jag periodvis ligger över 100 kg där.

Uno: Hej Marcus! Jag förstår inte riktigt budet på Hemfosa. Vad händer med mina preferensaktier??? Kommer jag att får SBB aktier eller blir preffarna inlösta kontant??
Marcus: Hej! Du får både aktier och kontanter. ”Avseende 55 procent av de aktier som aktieägaren överlåter erhålls 5,6 stamaktier av serie D i SBB medan 195:00 kronor erhålls kontant”. Du får med andra ord SBB D och inte deras preff. Du kan begära att få större andel kontant om du vill. https://www.privataaffarer.se/sbb-lagger-bud-pa-hemfosa/

Emilia: Hej Marcus, hoppas på tur denna gång – behöver ditt råd: har 100’ kr att investera och har sneglat på följande bolag i olika brancher: Peab, Nobina, StoraEnso R och Gränges – vilka skulle du satsa på? -rangordning? Tack på förhand och ha en skön fredag! =)
Marcus: Hej! Jag gillar de tre första bolagen bäst. Jag har inte riktigt grepp om Gränges eventuella storhet.

Pensionär : Hej, bud på Hemfosa! Acceptera eller avvakta?
Marcus: Hej! Avvakta lite grann i alla fall tycker jag, i alla fall om du är långsiktigt i Hemfosa. Då budet är delvis i aktier kan den ”valutan” falla i kurs under budperioden då det ökade antalet aktier i SBB och deras nyemission kommer att sätta viss press. Kortsiktiga säljer direkt och tar hem vinsten, övriga avvaktar och ser hur ”budvalutan” SBB B utvecklas och beslutar sen. SBB är ett bra bolag även de så slutresultatet blir nog bra.

Martin : När jag köper aktier tittar jag på kursen. När jag månadssparar i fonder bryr jag mig inte om kursen. Hur ska man tänka kring XACT högutdelande, vad sätter den kursen? Anser du Pricer vara ”spännande” till dagens kurs?
Marcus: XACT Högutdelande har likt alla andra fonder en kurs som matchar NAV, alltså substansvärdet. NAV bygger på värdet på aktierna som fonden placerat i. Likt andra fonder är det svårt att veta hur den korgen med aktier är värderad och prissatt. Pricer är en spännande chansaktie, men kursrusningen ser stor ut nu…

Citton Eye Joe: Hej Marcus, vad ska jag göra med teckningsrätterna från Kinnevik. Sälja för att få cash eller vänta och inte göra något för att få Millicomaktier? Har jag fattat rätt?
Marcus: Hej! Du har fått inlösenaktier, så det blir automatisk inlösen om du inte gör något. Du får med andra ord Millicom-aktier i början av december om du inte säljer.

Preffköpare: Hej Marcus Som läsare av dina böcker satsade jag en del på preffar. En del i Tobin. Dom ska ju nu tvångsinlösas. Vet du om detta sker enligt dom regler som gäller för den preffen? Dvs 110 kr och om efter mars 2020 130 kr och vad händer med upplupen utdelning. När det gällde AGORA preffen betalades utdelning ut även på dom onoterade aktierna. Tacksam om du kan svara.
Marcus: Hej! Alla aktieägare har fått ett erbjudande och aktierna har avnoterats. Läs i handlingarna du ska ha fått från budgivaren Klövern. Det är budet som gäller, inte den gamla inlösenkursen.

Mats Åke: Hej, Kinnevik IL B har dykt upp på min depå. Vad är detta och hur ska det hanteras av mig.
Marcus: Hej! Gör du ingenting så omvandlas det till Millicom-aktier. En utdelning i praktiken.

Skägget 2,0: Hej Marcus, Vad tror du om SBB efter budet på Hemfosa? Är det något att lägga i den långsiktiga portföljen för framtiden?
Marcus: Hej! Det tror jag fortfarande, men kanske blir det en liten kurssvacka i samband med att alla nya aktier emitteras.

Kim : Vad tycker du man ska göra med Millicom som Kinnevik delar ut. Behålla eller sälja verkar ändå vara ett bra bolag med hög utdelning.
Marcus: Behåller du så får du oförändrad exponering mot Millicom. Sammantaget har då inget hänt, utan du har blivit direktägare istället för att äga indirekt via Kinnevik. Gillade du deras portfölj tidigare är det utgångstipset. Sen kan man vara investerare med olika sorters fokus och strategier, vilket kan förändra hur man gör.

Fred: Hej på dej! Är det läge att storsatsa på Resurs nu, när de sjunkit till dryga 55kr? På lång sikt alltså, eller kommer begå samma kräftgång som Hoist och Collector? Sålde av NENT på 281 för ett tag sen, för jag trodde de skulle sjunka tillbaka så jag kunde köpa om. Vad tror du om NENT? Jag tror de har framtiden för sig men sålde för tidigt? Ha en go helg/ Fred
Marcus: Hej! Misstron mot nischbanker kan nog hålla i sig. Även storbanker och inkassabolaget Intrum värderas lågt trots tillväxt. Nents fokusering mot streaming är spännande att följa, men det är ingen lätt bransch att tjäna mycket i de kommande åren.

Peter: Hej! Är EQT något att satsa på långsiktigt, som komplement till småbolagsfond? Är det rimligt värderat? Tack/Peter
Marcus: Hej! Ja, men den har blivit väl dyr nu.

Hans: Hallå Skägget! Är cirka 35 procent nere i Collector och har inte köpt nytt senaste året. Har i övrigt en portfölj fokuserad på utdelning. Ska jag sälja av och köpa något stabilare eller siar du något i horisonten för Collector? Allt gott!
Marcus: Hej! Ha i vart fall inte mkt i Collector, då kurstrenden är trist och marknaden verkar räkna med något otrevligt framöver.

Herman: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Tror Du att Dedicare är något att satsa på? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Inte än, men de är värda att bevaka. Sannolikt är vårdbemanning en framtidsbransch, men just nu mkt svårt få tag i personal till rimliga löner då det är brist på kompetens så konkurrenter bjuder över lönemässigt.

Danskaren: Bra bra chat. Det har vi slet ikke i Danmark. Hvad mener du om Lundin Petroleum ? Bliver det en cash-cow.
Marcus: Ja, det ser ut så. Kvartalsutdelning och ökad produktion av olja bådar gott.

Dejo: Hallo ! Vad är din åsikt om Bitcoin?
Marcus: Hej! Omöjligt att värdera, men kan vara strategiskt intressant då tekniken är med och förändrar samhället.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera