torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Sex trygga fastighetsaktier för långsiktiga

Publicerad: 2 juni 2023, 09:27

I veckans aktiechatt var det stort fokus på fastighetssektorn, bland annat med kommentarer om SBB och frågor om Corem. Marcus Hernhag listade också sex fastighetsaktier för långsiktiga. Dessutom berättade han hur man kan komponera en portfölj för barnsparande.


Marcus Hernhag


Jennie: Hej! Vi väntar vårt första barn och tänker starta ett långsiktigt sparande 15-20 år. Vi kommer bl.a. satsa på något investmentbolag som jag ofta ser att du rekommenderar men till att börja med lite fonder för att bygga upp lite kapital. Har du några tips och råd på en kombination av fonder och aktier för vårt barn?
Marcus: Hej! Bure, Creades, Investor B, Lundbergs och Latour som investmentbolagsbas. Ovanpå det tematiska aktiefonder som Rhenman Healthcare Equity och Lannebo Teknik. Små kompletteringar med vissa regioner där vi inte kan placera själva, som Tundra Sustainable Frontier och Carnegie Indien. Det är mitt förslag på ett brett barnsparande av både aktier och fonder.

Erik: Hej Marcus, hur ser framtidsutsikterna ut för Ilja & Co, går det att vända och få rätsida på skutan SBB? Trevlig helg,
Marcus: Hej! Det gör det nog, men SBB:s finansiering är så snårig att de målat i sig i ett hörn där. Lite som Batljan gjorde med alla löften om utdelning och tillväxt. Tipset är att undvika SBB-aktien och i stället köpa bolagen som köpt eller kommer att köpa SBB:s fastigheter.

Ted: Kommer SBB gå i konkurs? Om så hur drabbas ”vanliga” hyresgäster. Om oss vanliga hyresgäster nämns inget i media.
Marcus: Nej, det tror jag inte. Men det kan bli stora strukturaffärer under det kommande året. Frågan är vad som blir kvar. Det är svårt att emittera aktier efter att kursen fallit så hårt, för då blir utspädningen så stor. Skuldsättningsgraden har heller inte gått ned. SBB kan tvingas att sälja fler riktigt bra fastigheter. Eller delas upp som bolag. Uppköp tror jag inte på heller. Hyresgästerna påverkas kortsiktigt inte alls av ett eventuellt ägarbyte.

Anton: Efter denna nedgång i fastighetssektorn, börjar det inte bli läge att snitta in sig? Eller tror du det finns mer nedsida?
Marcus: Långsiktigt kan det vara läge för bottenfiske i fastigheter. Det är nog inte bråttom att köpa mycket. En handfull aktier att ha på radarn är Castellum, Wihlborgs, Balder, Wallenstam, Catena och Sagax. Bolagen känns relativt trygga.

I-B: Vad säger du om dagens fastighetsrally på Stockholmsbörsen? Är det rimligt och vad tror du om framtiden för sektorn?
Marcus: Ännu en uppstuds där. Det mesta verkar stiga utom Corems pref och d-aktie. Märkligt. Det återstår att se när hela branschen börjar stiga långsiktigt igen. Räntetoppen kommer närmare även om en del tuffa tider återstår.

Johan: Hej. Är det någon sektor/bransch i nuläget som du anser vara mer köpvärd än någon annan givet det makroklimat som råder och med 3-5 års horisont?
Marcus: Hej! När fastighetssektorn bottnat och räntan toppat är det den, men det kan vara för tidigt. Generellt sett är rätt bolag inom miljöteknik det intressantaste. I kurssvackor är Alfa Laval, Garo, Nibe, Munters och finska Neste intressanta. Nibe känns tyvärr väldigt dyr mest hela tiden, även om det inte stoppar aktien.

Jörgen: Hej Marcus! Har du kvar dina Corem preffar och hur tänker du framåt i så fall?
Marcus: Hej! Jag har kvar en del av mina aktier i Corem Pref. Någon stor andel av portföljen ska man inte ha i högbelånade fastighetsbolag, inte än i alla fall. Jag funderar över innehavet.

Sven: Tjenare! Vet att sedan länge också sitter med Corem Pref, hur orolig ska man vara för utebliven utdelning där?
Marcus: Hej! Jag ser fortfarande ingen anledning till inställd utdelning där, men efter att SBB skjutit upp utdelningen på sin D-aktie kanske marknaden börjar spekulera i att Corems Pref heller inte är så säker. Med tanke på hur få preferensaktier som finns kvar i Corem borde de klara den relativt lilla summan utdelningar tycker jag.

Anton: Hej! Broadcom har rusat! Hur tror du marknaden reagerar på Q2 som kom igår kväll? Bör man ta hem vinst eller behålla trots tech ruset?
Marcus: Hej! Jag har tagit hem en liten del av vinsten i mitt innehav. Broadcom möter stark efterfrågan på sina chip, men frågan är om rapporten blir lika bra som förväntningarna nu. Den långa kurstrenden är fint uppåt i alla fall.

Josef:
Har en stor andel Nvidia som gått upp bra mycket. Sålde av en del och säkrade vinsten. Det är aldrig fel, men va det fel i detta fall?
Marcus: Efter så mkt kursuppgång var det rätt ut ett riskhanteringsperspektiv. Din totalavkastning kanske inte ökar men du sänker risken och din riskjusterade avkastning kan därför bli bättre. I absoluta tal är det kortsiktigt mer osäkert om du ökar avkastningen.

Lars: Hej, Vad tror du om EVO i närtid sälja eller behålla?
Marcus: Hej! Kurstrenden är uppåt så jag säger behåll! I alla fall så länge de kommer med bra kvartalsrapporter.

Jyrki: Hej Marcus! Hoppas att du mår bra! Vad tycker du om Telia vid 25 kronor? Ha en trevlig helg!
Marcus: Hej! Telia-aktien är billig, men bolaget utvecklas långsiktigt ganska svagt också. Jag säger fortsatt undvik om Telia.

Erik: Hej! Hur kommer det säg att de flesta aktiefonder inte slår index över tid? Det borde vara lätt att plocka aktier efter breda index och undvika de med sämst förutsättningar och vice versa de med bra förutsättningar?
Marcus: Hej! Justerat för förvaltningsavgiften och kostnaderna för handeln med aktierna (courtaget) så finns det flera fonder som matchar börsindexen. Aktiva fonder är lite för dyra för att kunna gå som index, har det visat sig. I teorin borde det vara lätt att slå börsindex ändå, bara undvik de sämsta bolagen. I praktiken verkar det ändå vara märkligt svårt att undvika de sämsta storbolagsaktierna och bara äga i de bästa.

Harald: Hej! Jag vill ha stabila utdelningar varje månad. Hur uppnår jag det på bästa sätt?
Marcus: Hej! Du köper de bästa bolagen bland de som delar ut två eller fyra gånger om året. Då blir aktieutdelningarna mer utspridda, men kanske inte exakt varje månad. Vill du ha det väljer du Cibus Nordic på First North eller Realty Income noterade i USA, för det är två fastighetsbolag med månadsutdelning. Kom bara ihåg att vilken månad du får utdelningen bör vara underordnat många andra parametrar när du värderar bolag och aktie och väljer.

Björn: Hur ser du på Inwido efter de varslat?
Marcus: Långsiktigt har jag faktiskt börjat gilla Inwido nu. Bolaget är nog på väg in i en lågkonjunktur och kursen faller. Sett över flera år bygger bolagen ändå ökade värden per aktie. Kortsiktigt är det läge att fortsatt vara försiktig.

Anne: Hej Marcus! Hej! Hur tänker du kring Cibus nu?
Marcus: Hej! Jag undviker Cibus ett år till tror jag. Kurstrenden är lite svag och kapitalhanteringen sänder lite mixande signaler sedan i våras.

Nils: Hej! Tror du Cibus kan höja utdelningen nästa år?
Marcus: Hej! Nej, det är fler aktier numera efter nyemissionen och räntorna har ännu inte toppat, så det kommer att bli tuffare.

Janne: Hej Marcus! Vad tror du om Embracer efter raset? Jag har bottenfiskat en del och tror på en försäljning efter att vd:ns privatjet varit i Saudiarabien hos storägaren.
Marcus: Hej! Embracer tror jag inte blir uppköpta. Däremot kan det komma in en ny storägare eller om en befintlig ägare ökar sin position. Saudierna tror jag inte vill heläga alla bolag, då de har mer kapital än kunskap om västerländska konsumenter. En bra partner på ägarsidan vill de nog ha. Embracers bredd gör att de nog klarar sig hyggligt framöver, däremot är ju frågan om de inte köpt på sig för många titlar och varumärken.

Per: Hej Marcus, Lägger du någon vikt i insider köp, menar kanske inte HM men ser att många utbombade aktier har fått en del insider köp på sistone.
Marcus: Hej! Jag ser insiderköp som något positivt, men det är ingen avgörande parameter. Det är svårt även för insiders att tajma marknaden. Vissa har iofs lyckats otroligt väl tack vare ”magkänsla” och ibland har det blivit rättegångar av det hela. I övriga fall har insiders heller ingen kristallkula, även om studier visar på överavkastning.

Ninni: Hej Marcus! Några tankar kring Synsam?
Marcus: Hej! Förutsättningarna ser lite suddiga ut, vänta så ska jag sätta på min mina analysglasögon. Sådär! Synsams kvartalsvinst faller stadigt sedan ett år tillbaka, men försäljningen står stadigare. Långsiktigt är nog efterfrågan också relativt god. Jag är sammantaget neutral till aktien. Värderingen lockar inte riktigt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera