måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Fem säkra utdelningsaktier

Publicerad: 7 februari 2020, 10:11

I veckans aktiechatt tipsade Marcus om fem säkra utdelningsaktier. Dessutom listade han fem investmentbolag med bra substansrabatt.


V: Hej Marcus! Ligger för tillfället ganska tungt i Nobina. Vilka tankar har du om bolaget? Borde man byta ut till en annan bra utdelare? Kan du ge 5 tips på bra och ”säkra” utdelare? Tack för inspirerande böcker!
Marcus: Hej! Nobina lär fortsätta leverera höga utdelningar och vill du ha ett tjänstebolag i din portfölj är Nobina ett bra alternativ. Andra bra och säkra utdelare är IT-konsulten Tieto, Elbolaget Fortum, läkemedelsjätten Abbvie, IT-bjässen IBM, och dagens rekyl ned i inkassobolaget Intrum kan kanske skapa ett bra läge i aktien igen.

Freddy: Min dotter har bett mig placera 90000 kr åt henne i 5 år. Förslag?
Marcus: Det enklaste är ju att köpa aktier i investmentbolag som handlas med substansrabatt. Som Investor, Industrivärden, Kinnevik, NAXS och Vostok New Ventures.

Josef: Läste din artikel här på Privata affärer för någon dag sedan. Rubriken var ”det enda korrekta beslutet som behövs”. I artikeln så tar du upp att man ska sättas på ”framgångsrika” aktier inom de olika områdena, skulle du kunna ge några exempel på aktier inom de olika områden som IT, fastigheter, miljöteknik, industri etc?
Marcus: Fem bra bolag för framtiden som jag har som favoriter är Alfa Laval, Beijer Ref, Beijer Alma, Bure, Nobina och Sinch. Det är fem kandidater som innebär allt från tillväxtaktier till lite långsammare högutdelare.

Spargrisens: Hej Marcus! Vad tror du om Creades framöver? Tydlig återhämtning efter rapport trots att den handlas med premie. Värt att hålla taget på sina andelar? Tack för en toppenchatt!
Marcus: Hej! Creades lär går bra över tid, men den nuvarande premievärderingen avskräcker.Riktigt långsiktiga kan behålla det mesta av innehållet om man tror på portföljen, men det är värderingsmässigt mer säljläge än köpläge.

Oliver: Hej Marcus. Hur ska jag tänka kring mina aktier i Qliro? Vad menas med med att man delar upp bolaget? Allt gott/Oliver
Marcus: Hej! Verksamheten går sådär och ett bolag ska bli tre. Renodlingen ska få fart på respektive bolagsdel är det tänkt. Jag gillar inte Qliro då historiken förskräcker. Behåll Qliro-delen och fundera på att kasta ut de andra två ur portföljen när delningen är klar.

Henke: Tjenare! Jag tycker mig ha en hyfsat väl diversifierad portfölj förutom att jag saknar en bra och stabil techaktie som förhoppningsvis har goda framtidsutsikter, har du goda tips?
Marcus: Hej! Vill man ha hög direktavkastning och teknik är IT-konsulter som Tieto och Ework alternativ, trots kursuppgången. Trenden är vännen, men fyndläget är över i alla fall. Annars amerikanska IBM som ger hygglig utdelning och äger en hel del inom mjukvaror och molnlösningar.

Highflier: Hej Tankar kring Sampos försäljning av Intrum och vd säger du om Skanskas rapport?
Marcus: Hej! Sampo gjorde en bra affär i Intrum, synd det inte blev mer spännande än så här på strukturaffärfronten. Men kanske lika bra att Sampo inte börjar spreta alltför mycket inom de olika delarna av finanssektorn. Skanskas rapport verkar ändå hygglig, men förväntningarna var höga efter den långa kursuppgången.

MrTiming: Hej Marcus! Jag har en fundering gällande att många av de aktier som är av intresse är högt värderade idag. Axfood tex (som börjar minska Något kanske) men också din favorit Alfa Laval. Hur är dina förslag där, köpa in sig ändå? Jag gjorde även misstaget att sälja av lite Alfa Laval (sekunden efter att det ökade från 235 till 254, så att så bra timing har jag i aktieköpandet). Jag började köpa för några månader sedan opch har nu laft ca 13.000 på tex Axfood (på högsta, som nu bara minskar = förlust. mr Timing, som sagt..
Marcus: Hej! Mitt tips är att köpa lite grann, men mycket mindre än vad man skulle ha gjort om värderingen var låg eller lägre än det historiska snittet. Låt de värderingsmässiga riskerna styra positionen på innehavet, om du inte hittar helt andra bolag att köpa istället.

Martin: God morgon Sverige ska rädda världen med fossilfrihet och olja finns absolut inte med i årets elloskatalog som ett hett sommarmode.. Kinas efterfrågan har tillfälligt minskat med ca 20% pga Corona, brentoljan är nere på 54 dollar fatet. Är det köpläge i LUPE ,BP eller liknande oljeaktier? Tack för en rolig chatt Mvh
Marcus: Hej! Långsiktigt finns det stor efterfrågan på olja globalt i många år till. Tyvärr. LUPE gillar jag som chansaktie i oljesektorn, mycket har gått deras väg senaste åren.

Scott: Hej..Tänker lägga några hundratusen på börsen.Aktier eller fonder.? Vilket är att föredra??
Marcus: Hej! Fonder är kanske bäst för den som vill vara maximalt passiv. Aktier kräver lite mer aktivitet, men här kan du få betydligt mer vad du vill ha. Om du vet vilket typ av sparande och aktier du är ute efter.

Sverre: Hej, Jag har ett kapital på 500 000 kr och funderar på att bygga en utdelningsportfölj. Jag prenumererar på ditt analysbrev om utdelningsaktier, men är det ens lönt att har en utdelningsportfölj när jag inte har ett större kapital än så?
Marcus: Hej! Storleken har ingen betydelse. 🙂 Eller det är klart den har och jag tycker du har tillräckligt med kapital för att bygga upp en portfölj med tio aktier. Några investmentbolag och sen högutdelare. Du borde med ca 4 procent i direktavkastning få ca 20000 kr om året i utdelning, vilket kan räcka till en månads extra semester om året om du vill spendera utdelningarna istället för att återinvestera dem. Så börja bygg du. Dessutom bra att börja med ett inte alltför jättestort kapital så du kommer in i det innan du har flera miljoner, hittar din strategi, lär känna dig själv som investerare i olika marknadslägen och så vidare.

Joakim: Hej, Hur går tankarna kring fortnox? Nått toppen eller finns det värde kvar att hämta? Vad tror du om Briox (fortnox i Europa)?
Marcus: Hej! Sett på fem års sikt har bolaget Fortnox mycket mer att ge, men aktien är redan full av krav på ökad vinst de kommande åren. Med god börs lär kurstrenden fortsätta upp ändå tids nog. Briox är väldigt små intäktsmässigt ännu och tjänar inga pengar. Intäkterna per aktie har en snarast fallande trend. Briox är för tidiga i sin process för att locka mig.

Fredrik : Hej Marcus, Om jag ska köpa investmentbolag för en peng, ska jag fördela den pengen lika på ett antal olika eller är det bättre att vid köptillfället titta på substansrabatten och vikta därefter?
Marcus: Hej! Jag tycker det låter bättre att köpa mest i de investmentbolagsaktier som har störst substansrabatt.

aktiekrille: Hej Marcus, har du några tips på bra bolag som främjar en minskad användning av fossila energislag?
Marcus: Hej! Finska Neste tillverkar biobränslen. Det är något att titta närmare på då framtiden borde vara ljus för den sortens produkter.

Eva: Hej Markus! Vad tror du om Leo vegas? Ligger på över 20% minus. Vad är bäst egentligen, sälja och placera i ngn annan aktie som ex vis embracer eller Stillfront eller behålla. Undrar också om du har förslag på ngt bra danskt investmentbolag.
Marcus: Hej! Hellre Embracer än Leo Vegas tror jag. Gaming är en bättre bransch med mindre regleringar och skatthöjningar än gaming/kasino. Stillfront har verkligen vind i seglen nu.

Bernt S I Nilsson: Hej Marcus, Vad tror Du om att teckna nyinto. ”TRAIN ALLIACE” ? Beskrivs som ett fastighetsbolag men sysslar med jvg. service.
Marcus: Hej! Jag har tittat lite grann på dem och att äga fastigheter runt tåghubbar låter strategiskt mycket bra. Som lokala monopol. Jag gillar fokuset. Tåg är miljövänliga i drift också, men inte byggandet av ny järnväg. Train Alliance är en lovande chansaktie med intressanta tillgångar.

David: Hej Marcus! Ligger det något i att man bör sälja 50 % vid 100 % uppgång, eller är det en skröna?
Marcus: Hej! Det är till största delen en skröna, men visst kan man vikta ned sina kursvinnare än de rusat så värderingen ser orimligt hög ut jämfört med hur bolaget presterar. Eller om aktien väger överlägset tyngst i din portfölj. Att just halvera efter just en kursdubbling, nä varför göra exakt så?! Har kursuppgången tagit en månad eller tio år? Det går inte att ha en sån tumregel i procent utan att resonera kring portföljvikter och tidshorisonter.

Bostedt16: Vad tror du om Nobina på 5 års sikt?
Marcus: Jag tror bussbolaget rullar på rätt skapligt. Ingen snabb organisk tillväxt, men målet på 5% om året i tillväxt låter rimligt. Fortsatt hög utdelning lär de klara över tid också.

amf: Hej Marcus; du har gett mig bra råd förut – kan du göra det igen? Vad tror du om fastighetsmarknaden, har den gjort sitt för tillfället eller kan man fortfarande köpa en fastighetsfond?
Marcus: Hej! Jag tror uppsidan är något begränsad värderingsmässigt nu, men så länge trenden med låga räntor och stort intresse för fastighetsaktier håller i sig lär det bli en okej sektor ändå. Det stora lyftet är nog avklarat nu, men det är ändå en ljus framtid. Att ha en post i en fastighetsfond låter därför ändå som en bra idé.

Sören : Hej! Investor har haft en fantastisk uppgång senaste året och är nu väldigt dyr. Är det för sent att hoppa på tåget eller är Investor fortfarande en aktie du rekommenderar?
Marcus: Hej! Investor är som att köpa in sig i en del av börsen men med rabatt. Går börsen upp mer går Investors innehav det också. Frågan är om börsindex kan stiga mer nu utan att företagsvinsterna hänger med upp. Jag rekommenderar alltid Investor som bolag om de har tydlig substansrabatt, men tajming är en annan sak. Så länge den långa trenden på börsen är upp ska vi inte bli negativa i alla fall.

Tobbe: Hej! Tack för en bra chatt! Prövar igen – skulle vilja höra vilket av följande bolag du skulle välja att investera i under 2020 och varför: Hoist, Acousort, Genovis, Bambuser, Aerowash eller Kindred.
Marcus: Hej! Då chansar jag på Hoist, aktien ser billig ut och de har redan gått på en hård smäll. Kursen ser ut att ha bottnat och börja stiga.

Toinon: Jag har haft Bure några år och är just nu inte i behov av kontanter, först om två-tre år. Behålla eller sälja och köpa ett annat investmentbolag med substansrabatt?
Marcus: Bure är dyra just nu och aktien verkar ta en paus. Men på några års sikt kan det allt komma nya lyft. Om du ska köpa något annat i väntan på substansrabattens återkomst eller inte beror lite på hur aktiv du är på börsen, vilket typ av placerare du är.

Joakim : Hej och godmorgon. Jag har kikat lite på en del bull med hävstång som en liten del i en portfölj. Vad är.din åsikt om det och har du några tips?
Marcus: Hej! Att vara kortsiktig och utvecka din förmåga att vara det. Testa om du kan få det att funka för dig. Tänk på att det kräver mer bevakning och riskhantering ju större hävstången är.

Tommy S: Hej Marcus! Vad tror du om en strategi som i korthet går ut på att äga några (billiga) global och tillväxtmarknadsfonder och satsa på enskilda aktier enbart i Sverige. Känns mest bekvämt för mig eftersom jag känner till svenska bolag bättre än utländska.
Marcus: Hej! Jag har inget emot den strategin. Alla kan eller vill inte köpa aktier på alla marknader. Så gör så. Svenska aktier och sen komplettera med fonder i andra delar av världen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera