söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Fem köpvärda aktier just nu

Publicerad: 13 maj 2022, 09:20

I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fem svenska aktier som han anser är mest köpvärda just nu. Han gav också förslag på två "nedpressade utdelningsfavoriter" att köpa och lägga i byrålådan. Dessutom avslöjade han hur han hanterat sitt innehav i Swedish Match efter Philip Morris-budet.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Marie: Hej Marcus, vilka fem svenska aktier är mest köpvärda just nu?
Marcus: Hej! Som vanligt svårt att ranka och det beror också på vilken placeringshorisont man har. Om bolagen bara fortsätter att prestera så tror jag att Evolution, Embracer och Hexatronic kan bli bra när det gäller tillväxtaktier. Kortsiktigt är kurstrenderna mer tveksamma. Cibus och SBB D lockar inom fastighetssidan, men även här är trenderna negativa. Kortsiktiga placerare bör titta på aktier i stigande trender, som Axfood.

Per: Hej Marcus! Några nedpressade utdelningsfavoriter att lägga i byrålådan?
Marcus: Hej! Intrum är nedpressad, liksom min gamla favorit Castellum. Jag bedömer fortfarande att bolagens framtid är bra på sikt.

Snusaren: Hej du! Hur gör du med dina Swedish Match efter budet? Redan sålt, eller avvaktar?
Marcus: Hej! Jag har sålt av allt nu, vilket jag gjorde med stor tvekan. Att döma av kursen så blir det ingen budhöjning. En kurs på 102 kr när budet är 106 kr innebär att risken på nedsidan är lika stor som på uppsidan. En viss rabatt för att kompensera för att vi får vänta till i oktober innan 106 kr kommer till aktieägarna som tackar ja. Någon form av chans till höjt bud finns ju och köper du för 102 kr och får 106 kr fem månader senare så motsvarar det 9 procent i årsavkastning/årsränta. Att kursen inte ligger närmare 106 kr indikerar en aning osäkerhet kring om tillräckligt många kommer att tacka ja. Mycket svårt att säga om vi ska ligga kvar eller sälja egentligen. Då jag sålt hoppas jag budet faller så jag kan köpa tillbaka aktierna för drygt 70 kr, men det mest sannolika är att budet går igenom.

Niklas: Hej Marcus, gillar Swedish Match men som det ser ut så blir dom eventuellt uppköpta. Har du några förslag på akter som man kan ersätta dem med?
Marcus: Hej! Axfood är lite dyra nu, annars är det ett brett och bra bolag inom dagligvaror. AAK är en kandidat också då deras fetter används inom dagligvaror. Det innebär att de också är konjunkturstabila.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag. Vad tror du om möjligheten att det kommer ett högre bud på Swedish Match och i så fall från varifrån?
Marcus: Hej! Om många aktieägare säger nej kanske Philip Morris höjer till 110-112 kr per aktie, men de kan också dra tillbaka budet, även om jag inte tror det.

Nicke: Hej! Som utdelningsjägare ligger jag tungt i fastigheter, teknik samt industri och har nu skalat av lite. Vad kan jag diversifiera med? Har kollat på till exempel AAK och Nobia som har gått ned, dock ett dåligt kvartal.
Marcus: Hej! AAK gillar jag klart bäst av de två bolagen. Ett klart stabilt bolag med lång, fin utdelningstrend. Nu 16 år utan sänkt utdelning.

Maria: Hej! Vad tror du om Bico? Kommer de återhämta sig? Förlorade en slant i nedgången.
Marcus: Hej! Den långa trenden är nedåt för aktien, men bolaget växer. Någon gång bottnar det, men frågan är när? Troligen faller inte aktien så mycket mer, men en långsiktig trend uppåt lär dröja ett par kvartal, kanske.

Agneta : Hej Hernhag! Är det läge att köpa mer Investor-aktier nu? Hur ser du på Storskogens pris nu?
Marcus: Hej! Investor är som regel köpvärt i alla nedgångar. Historiken talar sitt tydliga språk. Det borde komma en upprekyl på några veckor eller någon månad minst under försommar/sommar, men det långsiktiga läget kanske är en bit bort. Storskogen är nere på klart humanare kurser nu jämfört med tidigare.

Patrik: Hej Marcus! Vad har du för tankar kring Southern Copper Corp? Har för mig du skrivit om dem tidigare. Mvh.
Marcus: Hej! Jag tror på råvaror långsiktigt, men nu när konjunkturen svajar till faller aktierna i den sektorn. Jag säljer tidigast i nästa långa högkonjunktur.

Fredrik: Angående utbyteserbjudandet att växla Corem Property Pref till D-aktier. Du har svarat kring detta tidigare men det är en sak jag inte förstår. Inlösen på preffar är 500 kr, varför vill jag byta ut mina preffar mot D-aktier i ett värdespann på 300-350 kr? Kommer bolaget sen lösa in de som inte nappar på erbjudandet tror du, och vad är det jag missar?
Marcus: Jag tror Corems bolagsledning hoppas på att kunna lösa in alla preffar mot D-aktier utan att gå via bolagsordningens 500 kr. Om tillräckligt många tackar ja till erbjudandet om D-aktier kan det som jag förstått det bli tvångsinlösen och betalning med D-aktier. Corem Pref känns klart bäst av alternativen och direktavkastningen är uppe på intressanta 6,7 procent i direktavkastning. I tider av hög inflation räcker inte det alls, men långsiktigt är det attraktivt.

Stefan L: Hej Marcus, undrar hur du gör för att tekniskt se vilken riktning en aktie kan ha? Stämmer det att mäta från 200 dagar tillbaka och se trendlinjen? Gäller det alla typer av aktier? Tacksam för svar och vänliga hälsningar! Stefan L.
Marcus: Hej! De 200 dagarnas trendlinje är en indikator av flera man kan titta på. Faller en aktiekurs gör den ofta det av en anledning. Stiger den så finns det en anledning. I princip ger det någon form av vägledning i alla aktier, men det är verkligen inte allt.

Putin: Halloj! Jag prövar igen; om man ska leva på avkastning efter 4 procentregeln – ska man då plocka ut ”en lön” varje månad, eller typ en ”årslön” varje år? Har inte riktigt förstått taktiken! Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Du ska ta 4 procent av kapitalet på årsbasis. Jag känner inte till någon regel för hur ofta och när du ska göra uttagen. En tolftedel av de 4 procenten varje månad borde gå lika bra.

Jonny: Hej Marcus. Fortnox har dalat en del den senaste tiden, är det läge att kliva in i aktien? Vet att du själv gillar Fortnox.
Marcus: Hej! Fortnox är ett av börsens allra bästa tillväxtbolag och i denna svacka kan det återigen börja bli läge att köpa aktien. Jag sålde på 55 kr i senaste uppgången. Köper gärna tillbaka någon gång, men frågan är hur bråttom det är när de handlas kring 100 gånger årsvinsten. Det är i vart fall billigare än de 150 de hade som högst.

Micke: Hej Marcus! Vad tror du om Sibanye Stillwater nu? Sjunkande trend men när når man botten?
Marcus: Hej! Den faller handlöst som om bolaget gick mot undergången. Ser ingen botten just nu, men den finns där.

Elisabeth: Hej, kan du förklara vad som sker med Atlas Copco, förstår inte detta med inlösen? Tack!
Marcus: Hej! Dels har Atlas haft en vanlig aktiesplit, där du får fyra gånger så många aktier men de blir värda endast en fjärdedel, dels får du en inlösenaktie som ger dig 2 kr per aktie i likvider, vilket är som en vanlig utdelning fast via en inlösenaktie. Du behöver inte göra något.

TS: Hej Marcus, Leo Vegas vad betyder det här i praktiken? Kopierat från nyheterna igår: ”Leovegas framhåller att MGM meddelat att vederlaget i erbjudandet kommer att reduceras i motsvarande mån om Leovegas lämnar utdelning innan vederlag i erbjudandet har utbetalats. Eftersom utdelningen, liksom tidigare år, föreslås utbetalas vid fyra olika tillfällen anser styrelsen att det av MGM erbjudna vederlaget blir tydligare och enklare för Leovegas aktieägare om ingen utdelning utbetalas före det att utfallet i erbjudandet redovisas, och, såvitt avser förslaget om incitamentsprogram att införandet av ett sådant inte skulle vara ändamålsenligt och i bolagets intresse om MGM fullföljer erbjudandet.”
Marcus: Hej! Att budgivaren på bolaget inte sänker budet om Leo Vegas skippar utdelningen. Annars hade de sänkt budnivån med motsvarande utdelningen.

Åke: Hej! Har Enea bottnat? Köpvärd?
Marcus: Hej Det är ett bra bolag och det borde vara nära en botten, men svårt att säga efter en sådan marknadschock. Jag skulle avvakta eller i vart fall bara köpa försiktigt.

Mats i Bromma: Hej Marcus. I samband med utdelningar står det avstämningsdag samt när utdelningarna skickas ut. Varför återfinns inte den värdefulla informationen när man senast måste köpa aktien i fråga för att få del av utdelningen, undrar Mats i Bromma?
Marcus: Hej! Aktierna faller i regel med utdelningsbeloppet så det finns inte så mycket att tjäna på kort sikt. Du ska äga aktien senast dagen före x-dagen eller x-datum. Leta efter det datumet, för dagen före kallas för sink-datum, alltså sista inklusive utdelningen.

John: Vilka utdelningsaktier som inte är i finans- eller fastighetsbranschen tycker du är intressanta på lång sikt?
Marcus: AAK och BTS är två kandidater där, men med lite lägre direktavkastning.

JG: Hej Hernhag! Om man har en 30-procentig belåning på sin bostadsrätt, samt att man inte amorterar i nuläget, har du något tips? Amortera eller investera i fonder eller aktier istället? I så fall, tips på investering på fem års sikt?
Marcus: Hej! Jag skulle investera i investmentbolagsaktier och annan kvalitet. Kanske några bra branschfonder också som komplettering. Försiktiga placerare tar utdelningen från aktierna till att amortera på bolånet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera