lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Fem aktier för en basportfölj

Publicerad: 3 februari 2023, 10:10

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem favoriter till en basportfölj. Han avslöjade också vilken aktie han nyligen ökat i. Dessutom pekade han ut ett antal värdeaktier som kan vara intressanta.


Marcus Hernhag


Mikael: Hej Marcus! Vilka fem svenska aktier tycker du bör utgöra basen i en portfölj? Gällande Tele2: Vad tror du om deras svaga kassaflöde, hur pass orolig bör man vara?
Marcus: Hej! En bra bas på en svensk aktieportfölj tycker jag bör vara Investor B (ingen överraskning där), Lundbergs, Latour, Bure och Creades. Ovanpå de investmentbolagen kan man lägga till stabila pjäser som Tele2 B eller Astra Zeneca, vilka båda har fallit tillbaka i kurs relativt nyligen. Jag har inga problem med Tele2:S kassaflöde långsiktigt.

Elon: Tjena Marcus! Vilka utdelare är du själv sugen på att köpa för närvarande? Stort tack!
Marcus: Hej! Jag ökade lite grann i Tele2 B i veckan. Jag är även sugen på Evolution efter ännu en stark rapport.

Mikael: Hej! Har du tips på några utdelningshöjare med spridda utdelningar över året?
Marcus: Hej! Två favoriter med kvartalsutdelning är Creades och Vitec. Aktierna är högt värderade, men t.ex. Vitecs 21 år i följd med höjd utdelning är imponerande. Det är de bäst i Sverige med nu.

Gp: Hej! Vilka svenska aktier finner du lågt värderade idag?
Marcus: Hej! Storbanker och basindustri har låga p/e-tal, vilket det finns i regel anledningar till en låg värdering. Holmen, SEB, Lundin Mining, Volvo, Tele2 och Bilia är ändå ett urval av aktier där man nog kan vaska fram intressanta värdeaktier. Lite beroende på vad man är ute efter.

Gladilivet: Hej Marcus! Har Intrum sen några år har inte varit någon kul kursutveckling med givit bra utdelning. Kan det vara läge att fylla på med DA på 9,5 procent. Eller kan det vara värdefälla? Trevlig Helg Jonas
Marcus: Hej! Det finns en risk för att det är en värdefälla. Jag tror trots det att botten är nådd för aktien och att bolaget kan börja få ordning på verksamheten framöver. Försiktiga köp då och då kan löna sig.

Mogge: Hej Marcus. Vart tog dina exklusiva utskick vägen? Saknar dom!
Marcus: Hej! Utgåvan Hernhags Utdelare ligger på is just nu, men kanske gör comeback i framtiden.

Rob: Hej Marcus! Är Axfood köpvärd?
Marcus: Hej! Långsiktigt är Axfood ett bra bolag och en köpvärd aktie. Sen är värderingen ännu inte direkt låg, även om bolaget växer bra just nu. Jag är nöjd med hur bolaget utvecklas och det är lättare att följa och navigera efter verksamheten, än huruvida marknaden ska ta emot en rapport positivt eller negativt.

Jonny: Hej! Du skrev nyligen ang. Sinch att det är bra att sälja av innan rapport. Kan du utveckla det? Tror du inte på aktien under resterande 2023?
Marcus: Hej! Jag har ingen aning om hur marknaden kommer att ta emot rapporten. Efter en stor uppgång sedan i höstas kan man vara försiktig och ta hem lite vinster innan en rapport. Trots allt varnade bolaget i förra rapporten för att man såg en försämrad makromiljö med prispress. Jag tror långsiktigt på bolaget, men allt behöver inte gå lika bra för bolaget Sinch som det gått för aktien en tid.

Micke : Hej Marcus. Peab:s direktavkastning ser lockande ut, men rapporten var en besvikelse. Vad tror du om att köpa på rekylen och äga långsiktigt?
Marcus: Hej! Billigt men bygg brukar det heta. Bygg är svårt, men att fånga upp sådana aktier i svackor kan löna sig om man inte köper för tidigt. Personligen avstår jag.

John: Vad säger du om Industrivärden som ett alternativ till de investmentbolag du nämnde nedan?
Marcus: Industrivärden är helt okej, men tråkigt med bara noterade innehav. Att köpa Lundbergs med substansrabatt gör att vi indirekt får lite Industrivärden-aktier med rabatt också.

Elias : Hej Marcus, Äger du några bolag inom IT-säkerhet? Tänker de borde var en sektor med framtiden för sig.
Marcus: Hej! Ja, visst är det. Det är svårt att hitta ett stabilt bolag med hygglig värdering och som ger en bred slagsida. Jag har därför ingen renodlad investering mot cybersäkerhet, men Broadcom har inte bara chips/halvledare i verksamheten utan även mjukvaror inom digital säkerhet.

Caro: Hej Marcus! Vad tror du om Humana? Nästan alla bolag som överklagat Ivos beslut har fått rätt i domstol. En chansaktie?
Marcus: Hej! På gränsen till lottsedel. Att gissa utgången av domstolsprocesser är ingen vanlig aktieinvestering om vi säger så. Det känns rätt svårt. Den politiska risken inom vissa vårdsektorer är för hög.

Peter: Hej Marcus? Vad tror du om Norwegians utveckling?
Marcus: Hej! Flygbolaget lär klara sig relativt hyggligt tror jag. Aktier i flygbolag mot konsumenter tar jag inte i med tång. Det har historiskt sett aldrig slutat väl. För svår bransch.

Bosse: Hej! Vilka preffar tror du klarar utdelningen? Vilka inte? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag tror nästan alla som delar ut nu kommer att klara sig även i år. Svårt att komma på någon där utdelningen dras in. Bolagen kommer nog att sänka på stamaktierna istället.

Robban: Hej Marcus! Jag köpte Electrolux i tron att det var en stabil utdelningsaktie. Nu ha man slopat den och företaget verkar ordentligt på dekis. Ska man ta förlusten på 30 procent och gå in i nåt annat tycker du? Tacksam för svar
Marcus: Hej! Aktien brukar gå riktigt bra när konjunkturen stärks och rasa när den försvagas. Antingen säljer du nu eller väntar till nästa konjunkturuppgång. Långsiktigt skapar bolaget inget större mervärde om vi tittar på intäkter och vinster per aktie över tio års sikt. Undvik.

Jonte: Hej Marcus 🙂 Kinnevik ja eller nej?
Marcus: Hej! Kursen går bra nu och kan säkert fortsätta upp en bit till när marknaden plötsligt gillar tillväxtsatsningarna igen.

Tom: Med dagens höga inflation, hur ser du på den vedertagna regeln att långsiktigt kunna plocka ut 4 procent av kapitalet ur sin aktieportfölj utan att kapitalet minskar?
Marcus: Den ska fungera även nu, för inflationen ska över tid få upp även intäkterna och vinsterna så att de stiger snabbare. Titta bara så Axfoods intäkter stiger nu jämfört med tidigare år när inflationen var lägre.

Alexandra: Hej Marcus! Förra året så köpte jag Brookfield Asset Management och senare fick jag Brookfield Corp. Kan du hjälpa mig att förstå vad är skillnaden samt vilken rekomendera du att investera i som en utdelningsaktie?
Marcus: Hej! Brookfield Corp är ägarbolaget, som ett investmentbolag i hela sfären. Jämför med Investor. Brookfield Asset Management är mer som ett fondbolag, som förvaltar. Lite som Investors innehav EQT som får intäkter för att förvalta riskkapitalfonder. Som utdelningsaktie är Asset Management intressantast, då direktavkastningen högre för de investerar inte eget kapital utan kan dela ut en större del av sina kassaflöden.

Lasse: Hej Marcus. Skolon är det någon framtidsaktie?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag!

Christina : Jag har aldrig köpt aktier tidigare men tänjer nu köpa aktier för 50000 kr. Vad rekommenderar du mig att köpa?
Marcus: Börja med investmentbolagen jag tipsade om i ett tidigare svar.

Caro: Hej! Telia har rasat och fortsätter få sänkta rekommendationer, nu senast 22 kr. Ska man köpa Telia för utdelningen?
Marcus: Hej! Förr eller senare bottnar det för Telia. Bolaget har historiskt sett presterat för dåligt för att det ska vara värt riskerna. Jag tjatar hellre om Tele2, som åtminstone har en mer renodlad struktur utan mediadel. Bättre totalavkastning än Telia över tid har de också.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera