fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Fem aktier du kan hålla fast vid i ur och skur

Publicerad: 22 april 2016, 09:26

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som man kan hålla fast vid i ur och skur. Dessutom kommenterade han Fingerprints aktie.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag


Jonas: Nämn några aktier som man kan hålla hårt i ur och skur.
Marcus: Hufvudstaden, Holmen, ICA, Axfood, H&M och de stora investmentbolagen.

Långsiktigt : Nämn 3-5 bolag som du tror på 10 års sikt. Tänkte till barnens aktieportfölj.
Marcus:
Beijer Alma, Skanska, Castellum, Melker Schörling. Den sistnämnda aktien får gärna rekylera rejält innan köp

carl: Hej, nyfiken och höra vad du tycker om FPC inför rapporten och att UBS sätter sälj på aktien. någon kommentar?
Marcus:
Hej! Fingerprint går jättebra som bolag och tjänar pengar. Värderingen ser inte så oerhört hög ut heller räknat på årets förväntade vinst. Hur aktien ska värderas idag avgörs främst av hur det kommer att gå för bolaget om ett par år och det kommande decenniet. Där är osäkerheten stor och somliga väljer att vara lite mer pessimistiska än andra. Det lär bli fortsatt stora kursrörelser i Fingerprint och det är omöjligt att i förväg veta hur marknaden kommer att tolka rapporten.

Björsa : Tjena Marcus! Om du skulle låna 1 miljon på en bostad du äger för att investera i 3-5 preffar med bäst risk/reward vilka skulle det vara? Marcus: Hej! Jag skulle i så fall välja preffar från de lite större bolagen och gärna de som har många olika bostadsfastigheter. Akelius och Balder känns trygga, men även Klövern och Volati ser prisvärda ut. Allt som ger 5-8 procent har vettig risk, mer eller mindre. T.ex. 10-15 procent i direktavkastning är en signal om mkt hög risk.

Örjan: Kluven huruvida jag ska ta in Nordea, Dometic eller H&M till min portfölj. Vilken är din favorit bland dessa, kan du vägleda mig? Marcus: Nordea känns mest osäker i nuläget då det är flera faktorer som pressar bankerna. Dometic och H&M är det inga branschrelaterade konstigheter med

Calle: Devisen ”sell in may and stay away” rekommenderas ibland för svenska börsen. Finns samma tendenser på t ex östeuropa, Asien och Latinamerika? Alltså globalt.
Marcus: Uttrycket kommer gissningsvis från USA, men jag vet inte om det stämmer på precis alla börser. Sen finns det alltid undantag från säsongsmönstren

Ulf: Marcus, hur ser du på börsens värdering idag ? Är det köpläge med en långsiktig horisont ? Är verkstadsaktier just nu köpvärda ? Mvh Ulf
Marcus: Ja, det är köpläge på sikt. Däremot kan det närmaste året lika gärna gå nedåt som uppåt. Verkstad ser jag fortfarande inget riktigt lyft för, med ett instannande Kina och en råvarubransch som lär ha det tufft ett tag till.

petteri4: Hej, mest prisvärda aktien just nu på Stockholm large cap eller mid cap, enligt dig? Tack för trevlig chatt!
Marcus:
Hej! Den mest prisvärda aktien borde vara någon halvglömd liten aktie på smålistorna. Just nu kanske det är ett undantag då många små aktier gått bra medan det är de stora. Skulle det ordna sig och allt gå bra finns fynden bland storbolag med osäkerhetsmoment, som Nordea

Anders: Hej, Jag har försökt hitta svar men vad är det som gör att bankerna pressas så mycket idag?
Marcus:
Hej! Att vissa räntor är negativa pressar räntenettot, osäkerheter kring förluster inom derivat och exponering mot oljebranschen, att flera oljeländers statliga placeringsfonder säljer bankaktier för miljardbelopp, etc.

Göran G: Morning! Ericsson dök igår med dubbla siffror. Är det läge att köpa eller bör man vänta till dess vd Vestberg börjar arbeta med SOK på heltid!? Eller avstå helt? Vad tror du?
Marcus:
Hej! Ericsson är en överlevare, men de har det tufft. Deras utdelningstrend till trots är osäkerheterna lite för stora för att det ska vara uppenbart köpläge. Avvakta.

Anders: Hej jag har ca 4 miljoner placerad mestadels i fonder. Jag sedan en tid bestämt mig för att skapa en utdelningsportfölj med aktier och lite EFT:er. Jag tänker därför helt upphöra med mitt tidigare fondsparande och flytta över alla dessa pengar till en utdelningsportfölj. I nuläget har jag under några månaders tid flyttat över ca 650.000 till den nya utdelningsportföljen, då framförallt till svenska stora bolag. I nuläget är alla pengarna placerade utom ca 250.000 som jag har på konto, ca en miljon ligger placerade i globalfonden Camelot, 1,3 miljon är fördelade på 5 hedgefonder med låg risk. Resten består av blandade fonder. Hur snabb tycker du man skall vara med att flytta över allt till utdelande aktier/ETF er? Känns som om att beartrenden håller på att vända och man vill ju gärna ha så hög direktavkastningen som möjligt då just utdelningen är målet. PS jag är mycket långsiktig, placerar för att äga resten av livet. Tack
Marcus:
Hej! Min utgångspunkt är att du ska flytta till aktier då och då under det kommande året. Går det upp innan du köpt aktier ökar även vissa av dina fonder i värde så du får mer kapital att köpa aktier för när du väl gör det, vilket borde ge dig mer fler aktier om än till en lägre direktavkastning. Just den biten kanske jämnar ut sig, även om det förstås är nice att köpa aktier innan en eventuell uppgång

Jerry: Kan man ännu köpa din succé bok? I så fall var?
Moderator:
Den kan du köpa här: http://www.privataaffarer.se/hernhagsbok

Per: Hej! Varför handlas Öresund till 10-15% premium mot substans? Har svårt att se vad som motiverar det då ca 95% av portföljenbolagen är börsnoterade.
Marcus:
Hej! Små nischade investmentbolag kan slippa substabsrabatten. Är aktiemarknaden rimligen säker på att det kommer nya bra affärer kan den räkna in dessa i förväg. Även Melker Schörling brukar handlas med en liten premie. Men visst, helt motiverat är det kanske inte.

Edvin: I pressrelease från Öresunds årsstämma står att styrelsen får «genomföra syntetiska återköp av högst 4.500.000 egna aktier» . Jag förstår varför man återköper egna aktier men hur gör man ett «syntetiskt» återköp, och varför?
Marcus:
Syntetiska återköp är ett sätt att återköpa mer än de vanligen tillåtna 10 procenten.

Långsiktigt : Är det dumt att börja månadsspara i fonder/aktier nu efter flera års uppgång eller ska man spara på sidan och köpa vid ev nergång?hur resonerar du?tacksam för svar
Marcus:
Köp i de tillgångar som passar din strategi och som lönar sig bäst. Aktier och fonder är bra tillgångar så börja köp du. Börsen är ned det senaste året, men vi vet ju aldrig säkert hur kurserna kommer att gå det närmaste året för det. Sprid ut tillfällena du handlar.

SpelValle: Är betssons slakt de senaste dagarna rimlig eller kan det vara dags att fylla på?
Marcus:
Betssons aktie är omkring oförändrad på ett års sikt. Att det går ned efter aktiens otroliga kursresa under tidigare år är kanske inte så konstigt när rapporten var lite sämre än förväntat.

Tolvan: Hejsan Kommer Betsson kunna ha lika hög utdelning och tillväxt framöver ökat skattetryck och mördande konkurens gör att jag funderar på att sälja och satsa på något säkrare kort vad tycker du?
Marcus:
Hej! Nej, jag tror både tillväxt och utdelningsökningarna kommer att sakta in. Marknadsregleringar och ökande konkurrens gör att de tidigare årens enorma uppsving nog är slut nu. Med det sagt lär Betsson och Unibet och de andra kunna gå fortsatt bra och över tid fortsätta öka vinsterna, men deras marknader har mognat och nästan all lågt hängande frukt är plockad. Det finns säkrare kort på börsen, men de behöver ju inte vara säljläge direkt bara för det. Är din portfölj balanserad i övrigt kan du behålla Betsson, men det kanske inte är någon aktie att ligga tung i längre.

Britta: Hej! Vad tror du om att teckna aktier i Resurs?
Marcus:
Hej! Intresset blir nog stort och många men inte alla introduktioner har det senaste året eller så fått en bra första handelsdag. Borde vara läge att teckna av de anledningarna, även om jag ännu inte räknat på aktien.

Mats Åke: Berkshire Hathaway, blir det inte utdelningar från detta bolag? Det är väl i grunden ett rent invesmentbolag.
Marcus:
Ja, det är de men de ger aldrig utdelningar utan återinvesterar allt kassaflöde. På så vis påminner bolaget om en vanlig aktiefond, men deras kostnader för förvaltningen är minimala trots aktiv förvaltning. Ett bra alternativ till USA-fond med andra ord.

Anita: Om man köper kinnevik nu får man ta del av utdelningen? Är det en bra strategi?
Marcus:
Ja, det är mer än en månad till Kinneviks utdelning. Sett över ett år eller längre tid är det bra med utdelningar. På mycket kort tid spelar de ingen stor roll, då aktier i regel faller med utdelningsbeloppet när utdelningen inte längre ingår. Det är först på sikt bolagens underliggande intjäning (som leder till kassaflöden som kan delas ut) slår igenom på kursen.

Maria: Hej Marcus! Jag är rätt så ny på det här med aktier. Jag har bland annat innehav i Castellum och Kinnevik. Är det något jag bör göra nu med tanke på Nyemissionen samt extrautdelningen i kinnevik? Tack på förhand
Marcus: Hej! I Castellum tycker jag du ska teckna nya aktier, eller åtminstone sälja teckningsrätterna. De och erbjudandet om att teckna kommer att dyka upp automatiskt på din depå. Utdelningen i Kinnevik får du automatiskt också utan att göra något.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera