torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: En portfölj uppbyggd som ett fotbollslag

Publicerad: 18 augusti 2023, 10:03

Foto: Morgan Eknér

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag  elva aktier för en portfölj uppbyggd som en fotbollslag. Dessutom gav han råd om hur investerare ska hantera den senaste tidens börsturbulens. Han listade också några rapportförlorare som det kan vara läge att plocka upp.

Ämnen i artikeln:

Marcus HernhagRaketechJMDIAktieförsäljningAktiehandel

Marcus Hernhag


Nino: Hej! Om du skulle bygga en aktieportfölj idag som ett fotbollslag med 11 aktier, vilka skulle vara offensiva, vilka skulle agera som mittfältare, vilka skulle vara defensiva och vilken skulle vara målvakten?
Marcus: Hej! Axfood i målet, det är ett bolag jag litar på. Investor B, Brookfield Corp (BN), Latour och Brookfield Asset Management (BAM) som försvarslinje. Astra Zeneca, Bure och Creades som mittfältare. Hexagon, Beijer Ref och Bahnhof i anfallet.

Lovis: Hej Marcus! Börstrenden verkar negativ just nu och många pratar om en större dip. Hur ser du på framtiden resten av året och 2024?
Marcus: Hej! Vi har en rekyl ned på börsen igen, vilket är helt naturligt. Det öppnar för köplägen på sikt, så vi ska gilla att det faller lite. I alla fall om vi har utdelningar och lite kassa att köpa för. Jag är försiktigt optimistisk inför avslutningen av året och vinterhalvåret, även om jag inte ser någon större uppgångschans kommande en till två månader.

Dennis: Godmorgon Marcus. Känns ganska nervöst på marknaden. Känner du att det är läge att sälja av det mesta. Och ta nya tag när det stillat sig. Eller det klassiska sitta still i båten?
Marcus: Hej! Jag tycker definitivt att de flesta placerare ska sitta still i båten med det mesta av kapitalet. Att försöka tajma börsens nedgångar och sälja nu efter en nedrekyl lönar sig sällan. Det blir oftast ingen krasch, utan stannar vid en rekyl. Att däremot skjuta upp vissa köp av aktier eller låta utdelningarna samlas lite på hög eller å annat sätt bygga upp kassan lite kan vara bra för nerverna. Med andra ord försiktiga små sänkningar av risken.

Annelie: Hej! Börsen har gått ner kraftigt senaste tiden. Ser du något köpläge och vad köper du i så fall?
Marcus: Hej! Långsiktigt är jag frestad att börja öka i Hexatronic som ser billig ut nu, även om marknaden kommer att vara kärvare under resten av året. Även Nibe faller på ett intressant sätt och rapporten tycker jag i sig var bra. För höga förväntningar från marknaden är inget som förstör framtiden för evigt. I stället öppnar det för långsiktigt köpläge. Frågan är bara när det vänder. Nibe, Beijer Ref och Hexagon påverkas de också av lågkonjunkturer.

Johan: Hej. Nibe har fått en del stryk den senaste tiden. Tror du det är början på en längre svagare tid som väntar eller en kortvarig dipp och köpläge?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag att det är ett bra köpläge nu när kursen äntligen kommer ned. Kortsiktigt är trenden alarmerande brant ned, så kanske inte direkt bråttom att köpa allt vi tänkt oss.

Fred: Hej Marcus, JM har rasat nära 50% på ett par år. Om man sparar på 5 års sikt tror du att man ska ligga lågt och behålla?
Marcus: Hej! Kanske för sent att sälja, men JM lär få slopa utdelningen eller i vart fall sänka den framöver. Det riskerar att sänka aktien, även om det stärker finanserna och det därför kanske ljusnar efter det. Jag är generellt sett skeptisk till JM.

Bodil: Läser i Di att Carnegie köprekar Kinnevik pga välfylld kassa och hög substansrabatt mm.
Marcus: Jag är fortsatt skeptisk till Kinnevik.

Tony: Hej Marcus! Tele 2 nu på 6 års lägsta hänger det ihop med risken att utdelningen justeras ner?
Marcus: Hej! Ja, vilket kommer av kostnadsinflation, investeringskrav som ökar, att vissa teleoperatörer har blykablar i backen, etc. Sammantaget fortsatt press på marginalerna.

Erik: Hej! På den gamla "onda" tiden då storbankerna i stort sett hade monopol på aktiehandel gjorde nätmäklarna stor nytta genom att luckra upp monopolet. Idag tycks det vara tvärtom då aktiecourtaget är likvärdigt, högre courtage på räntebärande instrument och provocerande låg inlåningsränta på ISK och IPS. Du har tidigare rekat nätbanker före storbanker. Står Du fast vid det med ovan förändringar?
Marcus: Hej! Ja, det är såvitt jag vet större utbud (inom utländska aktier) och bättre sajter hos nätmäklarna. Att sen skillnaderna kanske minskar är bra, mer att välja bland. Så länge nätmäklarna får fler nya småkunder än storbankerna är de nog bättre.

Mikael: Hej Marcus, Vad tror du om Storskogen på dessa nivåer?
Marcus: Hej! Jag håller mig undan, men det är inte så jag avråder från aktien heller.

Millicom: Hej, Tack för intressanta och läsvärda inlägg av dig. Aktien Millicom har inte precis rosat marknaden under senare år. Kan/bör man ligga kvar i den positionen eller kanske inte? Jag tänker mig en sikt på 2-4 år. L Andersson
Marcus: Hej! Förutom chansen till uppköp/strukturaffär ser jag ingen större anledning att äga Millicom långsiktigt. Intäkterna per aktie verkar äntligen ha slutat falla. När det är glädjeämnet är det svårt att se vad som verkligen skulle kunna driva upp kursen.

Jörgen: Hejsan Tagmaster, en aktie som inte blivit upptäckt ännu?
Marcus: Hej, bolaget ser spontant ut att vara på gång och utvecklas åt rätt håll.

Nicklas: Hej Raketech har tuggat på bra för mig. Ska jag behålla eller hur ser framtiden ut i branschen?
Marcus: Hej! Så länge bolaget ökar intäkter och vinst per aktie är det nog lika bra att ligga kvar. Branschen för affiliate-sajter och liknande riskerar alltid att stå inför stora förändringar, så det gäller att hänga med.

Marcela: Hej Marcus, du brukar gilla Investor och Lundbergs som en bas portafjol. Varför äger du inte själv dessa aktier?
Marcus: Hej! Jag kan inte äga i allt jag rekommenderar. Att jag inte äger något i Lundberg gör mig lite mer neutral där, även om jag gärna äger det jag tipsar om för att sätta mig i samma båt som alla som följer mina råd. Jag äger lite Investor via min sparbox hos Aktieinvest.

Johan: Hej Marcus! Vad är det som lockar med Brookfield Asset Management (BAM)?
Marcus: Hej! Fondbolag och kapitalförvaltning har en bra affärsmodell som ger hävstång på vinsten när börsen stiger. Långsiktigt är BAM inom rätt verksamheter och verkar kunna attrahera mycket kapital.

Freddy: Tjena, har du siktet inställt på någon speciell aktie nu, eller sektor för den delen, att köpa in dig i? Eller avvaktar du och ligger kvar i dina nuvarande innehav?
Marcus: Hej! Jag avvaktar och är relativt fullinvesterad. Har 1,4% i likvider. Jag skulle gärna öka i mitt lilla Nibe-innehav framöver.

BoN: Hej, hur ser du på Veg of Lunds framtida utveckling och affärer på marknaden?
Marcus: Hej, jag ser ingen tillväxt för intäkterna per aktie. Dessutom förluster. Undvik, säger min snabbanalys.

Gunilla: Hej Marcus. Läste härom dagen att direktavkastningen på aktier i storbanker kan bli över 20 procent. Kan det verkligen stämma. Vad har du för synpunkter på det?
Marcus: Hej! Det var när Di tog de kommande tre årens direktavkastningar från storbankerna och buntade ihop, då väntar det över 20 procent i direktavkastning sammanlagt. Per år var direktavkastningen snarare 7-8 procent. Aktierna med allra högst direktavkastning på börsen ska vi i regel se upp med och hålla oss undan. Inte ens storbankerna har imponerat kursmässigt över tid, så största bolagen med högst direktavkastning har gått svagt. Jag föredrar direktavkastningar upp till 5-6 procent.

Anders: Hej! Vad tror du fortsättningsvis om Haypp Group läge att ta in i en portfölj?
Marcus: Hej! Haypp är fortsatt en bra chansaktie. Det är bra tillväxt för nikotinpåsarna.

Malin: Hej! I en långsiktig utdelningsportfölj, hur ser du på att äga både Investor samt två av Investors största innehav AstraZeneca och Epiroc?
Marcus: Hej! Jag ser inget problem alls med det. Å andra sidan är det heller inte mitt utgångstips när det gäller att bygga en aktieportfölj. Vill du ha lite mer i de bolag du tror extra mycket på så köp de och ha de aktierna vid sidan av Investor-innehavet.

Sofia: Hej! Vilken är din favorit av Nibe och Beijer Ref för månadssparande i en långsiktig utdelningsportfölj? Nibe brukar ju ha ett mycket högt PE-tal - räcker det som anledning till att avstå?
Marcus: Hej! Beijer Ref är nog knapp favorit, även om p/e-talet här snarare är ca 40 än de ca 30 som Nibe har. Båda har riktigt goda framtidsförutsättningar under detta decennium, även om det kommande halvåret blir tuffare.

Läs också: Vår lista med 31 aktier du ska hålla koll på

Läs också:  Ny chans i vårens vinnare

Läs också: Låg värdering lockar - vi ser uppsida på 50 procent och budchans

Läs också: Varning för aktier med hög direktavkastning

Läs också: “Klassiska utdelningsstrategin fungerar inte längre”

Läs också: Genomgång: Börsens mest skuldsatta bolag – minerad mark för investerare

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera