måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Åtta stabila utdelningsaktier

Publicerad: 17 mars 2017, 10:06

I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag åtta utdelningsaktier han särskilt gillar. Dessutom konstaterade han att han aldrig varit så tveksam till H&M som nu.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag


Gurra: Vilka bolag tycker du man ska ha med i en stabil utdelningsportfölj om du bortser från nuvarande värdering? Vill skapa en shortlist att bevaka vid eventuella dippar på börsen där jag kan köpa på mig bolagen.
Marcus: Utdelningsbolag jag gillar oaktat värderingen är Castellum, Fenix, Beijer Alma, Sweco, Nibe, Intrum, Assa Abloy, Atlas Copco. Alla har klarat att behålla eller höja utdelningen minst tio år på raken.

Magnus: Hej Marcus! Skulle vara intressant att höra hur du tänker kring HM och kursraset. Köper du mer nu när det är billigt, behåller du, eller hur hanterar du innehavet i portföljen?
Marcus: Hej! Nej, i nuläget går det för dåligt för H&M för att jag ska vilja öka. Tidigare i vinter när aktien var nere kring 230-240 kr vill jag minnas jag ökade lite, men februariförsäljningen var förskräcklig och jag funderar på om H&M är ett bra bolag eller inte, om investeringarna kommer att löna sig, etc. Har nog aldrig varit så tveksam till H&M som bolag, så att aktien är lägre värderad än vanligt räcker inte.

SILOP: Vilken aktie skall man köpa i stället för HM?
Marcus: Just nu ligger MQ närmast till hands. Hög direktavkastning och lågt P/E-tal, men de har ju ingen mångårig utdelningstrend eller gammalt framgångsrecept som H&M (hade).

Johanssons: Tjena! Har du nå förslag på 2 st prisvärda utdelningsaktier idag? för långsiktigt sparande och helst under 300 kr/st?
Marcus: Hej! Banken Resurs gillar jag, bl.a. för direktavkastningen och att de nog kan sticka upp mot storbankerna. Fastighetsbolaget Kungsleden kan nog återhämta sig efter nyemissionen och pressen från ränteuppgången.

Caroline: Hej Marcus! Tack för bra chatt och böcker. Utdelningsperioden är på ingång och undrar när det är smart att köpa utdelningsaktier? Strax innan utdelning eller dagarna efter då aktien faller? Eller bättre att invänta kursfall och inte köpa alls under utdelningsperioden? Trevlig helg! /Caroline
Marcus: Hej! Om du köper i ISK eller KF spelar det ingen större roll om du köper före eller efter utdelningen. Kanske faller aktier något mindre än utdelningsbeloppet eller återhämtar sig veckorna efteråt, kanske inte. Effektivast invänta riktigt kursfall, men när kommer nästa? Det kan dröja.

Paul: Hej Marcus! Jag har följande innehav: Axfood, Castellum, Hemfosa, Investor, Nordea, Ratos B, SEB A, Swedbank, TELE 2 och Telia. Vad bör jag förändra (sälja/köpa till..) för att ännu mer gå i riktning mot din ”utdelningsstrategi”, som jag helt klart tror på? Med vänlig hälsning, P.
Marcus: Hej! Med tre banker och både Tele2 och Telia känns de branscherna nästan överrepresenterade. Leta i andra branscher, t.ex. om det blir rekyl i Beijer Alma eller Ework.

Kalle: Hej! Tror mycket på Nano-teknik och att det blir stort i framtiden…Vet du något bolag inom denna genre som redan kommit långt och tjänar pengar, eller är sådana bolag ännu bara forsknings- och ”förhoppningsbolag”?? Tack!!
Marcus: Hej! Jag känner inte till något renodlat nano-bolag som tjänar pengar.

Benke: Hej. Har 2 st portföljer, PAs som jag har haft några år. 72 000 kr i vinst. TACK. PA. Den andra portföljen innehåller Axfood, Autoliv, Skanska , Betsson,Bravida ,Claas OlssonByggmax, Hemforsa, Fiskars, HM,MQ, Kinnevik,Lundin Prt.,Tele2. Vad tycker du? Lägga till eller ta bort någon?
Marcus: Hej! Höll ögonen på några av aktierna i portföljen. H&M och Tele2 behöver få ordning på marginal- och vinstutvecklingen framöver. Betsson påverkas mycket av spelutredningen som kommer snart.

Stina H.: Hej Marcus! Är det kört nu för Kopparbergs, det verkar ju som om Brexit skall bli av, då är väl ytterligare pundförsvagning att vänta? Det är väl neg för Kopparbergs? Är det bättre att satsa på norska Arcus istället, dina synpunkter på det företaget? Alkohol verkar ju gå hem…Glad fredag!
Marcus: Hej! Kört är det nog inte, men de väldiga framgångarna från tidigare år får sig nu en törn. Det svaga pundet gör vinsterna på i England mindre värda i svenska kronor. Arcus är ett annat konjunkturstabilt bolag som nog är både säkrare och har mindre potential än Kopparbergs.

Mia: Hej, Jag funderar på att köpa någon fastighetsaktie. Vad tror du om Klövern?
Marcus: Hej! Klövern är ett rätt bra bolag, men har ganska hög risk. Har inget emot stamaktien.

Bengt: Hej Marcus. Tack för dina böcker, toppen! Jag har tänkt investera c:a 180,000:- för min son i en kapitalförsäkring på lång sikt och i stabila företag med bra utdelningar. Det kanske är lämpligt med tre olika och undrar vilka av dessa du tror är bäst eller om du har något/några andra förslag? Klövern, Öresund, Scandic, Kinnevik, Nordea och Swedbank? Är jag fel ute eller är det en fond som är bäst? Tacksam för ett råd är Bengt.
Marcus: Hej! Jag skulle nog rekommendera fler aktier än tre, men Kinnevik och Öresund ger god riskspridning då det är investmentbolag. En fastighetsaktie och en bankaktie på det blir nog bra.

Matte: Resurs och Nordax har gått dåligt. Utförsäljning från ägarna och överhäng som spökar eller längre trend? Vad tror du om bolagen på ett par års sikt.
Marcus: Svårt att tajma aktierna på kort sikt, men jag tror fortsatt det finns goda chanser i nischbankerna.

Fartillminson: Hej! Jag ska handla aktier på ett ISK åt min tremånaders bebis och undrar lite över strategi, tänker att jag kommer ha barnbidraget att handla för varje år, dvs 12600kr. Hur ofta ska jag handla? varje kvartal? en gång om året? Eller vad tycker du? och specifikt HM, är det läge just nu med 18 års framåtperspektiv?
Marcus: Hej! Courtaget kan nuförtiden bli 1 kr eller ännu lägre, så varför inte köpa aktier varje månad. H&M bör visa upp bättre marginaler och att investeringarna lönar sig innan jag rekommenderar dem igen. Kanske är det ett lysande läge på 18 år, men det är osäkert värre just nu.

Alfa-leverans: Hur stort sparkapital anser du att man behöver för att kunna dra sig tillbaka och enbart jobba när man vill och med det man vill?
Marcus: Det beror helt på hur stora levnadskostnader du har. 5 procents direktavkstning från 5 miljoner kr ger 250000 kr om året att leva på. Lite arbetsinkomster ovanpå det borde de flesta klara sig på.

Lars: Hej Marcus! Jag har SEB o Nordea, vilka har gått väldigt bra sedan jag köpte dem 2016. Ser du någon större risk för vikande vinster för de stora svenska bankerna, och därmed vikande aktiekurs? Anser du att värderingen av bankaktier har blivit för hög jämfört med andra bolag på börsen? Eller kan jag förvänta mig fortsatt hög direktavkasting om jag behåller dessa båda aktierna?
Marcus: Hej! Nej, ser ingen stor sådan risk egentligen. Aktierna är inga fynd längre, men antagligen inte för dyra heller. Det borde gå bra att du behåller aktierna.

Alfa-leverans: Generellt brukar man ju säga att fastigheter är förlorare och banker vinnare på ränteuppgång. Men det verkar vara en sanning man kan invända mot. Vad är din syn på frågan och hur påverkar det din allokering mellan dessa två branscher?
Marcus: Banker är i vart fall en vinnare på högre räntor om det innebär att negativa räntor försvinner, sen är det mer tveksamt. Jag har gärna aktier i både bank och fastigheter. Långsiktigt tror jag på låga räntor, med bara få inflations- och räntepucklar.

Pedro: Hej! Förklara varför alla experter säger att man ska äga investmentbolag som bas i sin portfölj men nu så säger de att de är för dyr?
Marcus: Hej! Vissa investmentbolag är dyrare än vanligt samtidigt som en del aktier de äger värderats upp. Långsiktigt är investmentbolagen ändå bättre än aktiefonder.

Alfa-leverans: Är ditt mål att över lång tid slå börsindex eller nöjer du dig om du får index? Du väljer ju ändå stockpicking som metod men med en väldigt bred exponering som torde hamna nära index.
Marcus: Jag tittar inte alls på index, utan väljer aktier jag trivs med. Mitt sparande i aktier håller mycket lägre risk än börsindex, då jag har en hel del preferensaktier. Det viktiga är att ha en strategi som passar en själv, jagar man index tittar man mycket på kursen och jag navigerar hellre efter utdelningarna, som ändras mycket mer sällan. Då är det lättare att vara långsiktig och inte stressa upp sig av börsnedgångar.

Ronny: Vad beror det på att så många utdelningsföretag inte ger utdelning 2 eller fler ggr/år?
Marcus: I Sverige handlar det om tradition och lagar att vi har främst årsvisa utdelningar. I USA sätter styrelserna utdelningarna och då går det lätt att ge en utdelning för varje kvartal, här ska bolagsstämma ta beslut och det är i princip fjolårets vinstmedel som ska delas ut. Halvårs- och kvartalsutdelningar innebär då att du får vänta lite längre på din utdelning.

På gång!: Hej Marcus Efter att ha läst din senaste bok har intresset för att bygga en utdelningsportfölj växts! Har köpt några bolag som Astra, Intrum, Axfood, HM, Investor, Castellum, Sampo och Bejer Alma. Tänkte komplettera med ABB och Skanska som jag tycker verkar köpvärda. Är jag rätt väg eller bör jag sälja bort något från portföljen? Tack för en bra bok!
Marcus: Hej! Tack för att du köpt min bok. Du är på rätt väg i din utdelningsportfölj. Främst Skanska gillar jag av de två aktierna du funderar köpa.

Lars: Hej! Passade du på att öka i Hexagon igår eller tror du på att en större dipp kan komma?
Marcus: Hej! Ja, lite grann ökade jag. Hexagons aktie kommer säkert att rasa tillfälligt om det blir fällande dom någon gång nästa år eller när det blir av. Till dess tror jag att bolagets utveckling spelar större roll och Hexagon har ljus framtid och går riktigt bra.

Waldemar: Rörande utdelningsaktier. Har du åsikt om Tieto?
Marcus: Ett brett bett på nordisk IT-konsultmarknad. Rätt okej aktie.

Morsan: Hej Marcus, Jag har en dotter som är 20 år och vill köpa aktier för 5000kr på 15-20 års sikt.Hon har lite HM och Note som går med plus. Önskar förslag,tack. Tack för en underbar fredagschat. Ha en bra helg!
Marcus: Hej! Det finns massor att välja bland. Nibe och Skanska är två riktigt bra bolag med intressanta aktier.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera