fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Hernhag: Aktien jag borde köpt för länge sedan

Publicerad: 10 mars 2017, 10:06

Foto: Morgan Ekner/istockphoto

I dagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilken aktie han själv borde ha köpt för länge sedan, och som nu har blivit dyr. Han talade också om vad han tror om delningarna av SCA och Atlas Copco.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Joakim: Hej! Vad tänker du om Cellavision? Aktien har stigit rejält under det senaste året. Är den köpvärd till dagens kurs?
Marcus: Hej! Ett bolag med ljus framtid jag borde ha köpt för länge sen. Nu är aktien dyrare än någonsin. Hoppas på rekyl i Cellavision.

Kalle: Hej! Vad tycker du om delningen av SCA och Atlas Copco? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! De båda delningarna är nog inte så tokiga. Avknoppningar brukar bli bra, även om somliga branscher är svårare än andra.

Skantås: Hej, vad tror du om att låna 1 miljon för att investera i stabila utdelningsaktier? Bank, fastighet, investmentbolag, livsmedel, etc. Jag kan låna på min fastighet till mindre än 2 procents ränta (med en mix av rörligt och fast ränta) och få cirka 4 procent i direktavkastning. Tänker mig att behålla aktierna i fem till tio år och sedan sälja det som behövs för att betala av lånet.
Marcus: Hej! Det lönar sig i teorin att göra så. Låna och köpa aktier på många års sikt borde bli lönsamt utifrån historien. Nu är det bra att vara försiktig här i livet, så bli i vart fall inte högt belånad utan låna inte mer än att du klarar en stor prisnedgång på bostaden.

Greta: Hej! Hur är din åsikt om Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Tänkte börja spara i en fond inför framtiden.
Marcus: Hej! Jag gillar den fonden. Billig och bra.

Lasse: Hej Marcus! Funderar på att köpa in mig ytterligare i Swedbank eller Castellum (eller båda). Känner till bådas historik kurs- och utdelningsmässigt men för en långsiktig placering – vilken föredrar du?
Marcus: Hej! Jag föredrar Castellum som aldrig sänkt utdelningen sedan börsintroduktionen 1997. Swedbank är en bra högutdelare också, men lite mer svängig i kurs och utdelningar.

CARLO: Hej! Jag har ett par frågor om några småbolag angående Oscar Properties, Black Earth Farming och Bimobject. Ser något av dessa företag spännande ut och har de god tillväxtpotential?
Marcus: Hej! Bimobject har helt klart den största potentialen av aktierna du nämner, men också den högsta risken. Black Earth ska ju sälja sina tillgångar och dela ut dem och den aktien är värderad kring vad aktieägarna kommer att få, ser ingen potential där.

Sven: Hej Marcus! Är den negativa trenden på fastighetsaktier långvarig? Om räntor stiger, höjs säkert hyrorna, med detta behålls intäkter ändå. Var snäll förklara hur fastighetsaktier fungerar genom konjunkturcykeln. Tack för bra chatt!
Marcus: Hej! Ja, trenden med viss press på fastighetsaktier lär nog hålla i sig en tid ytterligare, men stiger inflationen stiger också som du är inne på möjligheterna till att höja hyrorna. Det kompenserar för de dyrare lånekostnaderna. Högre räntor innebär att värdet på fastigheterna lättare pressas då nuvärdet av framtida kassaflöden då blir lägre. Vad som väger tyngst är svårt att säga, men just nu fokuserar marknaden mot räntorna mest.

Folke: Hej Vad tror du om Storytel och sedan Xintela? MVH Folke
Marcus: Hej! Storytel har stigit våldsamt, men har en spännande framtid.

Nicke Lilltroll: Hej, en nybörjarfråga: Hexpol verkar bra, nästan för bra. Hur kan ett bolag växa så mycket med stigande aktiekurs och hög direktavkastning samtidigt?
Marcus: Hej! I Hexpols utdelning är en stor del en engångsutdelning som nog inte upprepas nästa år. Räknat på ordinarie utdelningen 1,75 kr per aktie, är direktavkastningen bara måttlig.

99nina.e@gmail.com: Hej Marcus! Jag fyller snart 18 och har det senaste halvåret börjat intressera mig för aktier. Men eftersom jag aldrig handlat med aktier förut och inte har någon medfödd aktiekunskap undrar jag var jag som nybörjare kan få kunskap om vad man ska tänka på när man väljer aktier. När jag skrollar bland över 800 aktier hos en nätmäklare så undrar jag vad jag ska gå på för att veta vilka aktier som är köpvärda respektive aktier jag inte borde köpa. Hur vet jag vilka aktier jag ska köpa, vad för tal ska jag ta hänsyn till och vad betyder de olika talen och begreppen, hur värderar jag aktier? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Börja med att hitta den strategi som passar dig. Börja med att titta på de bolag där du själv är kund. Leta efter utdelningshistoriken och om även kurstrenden pekar uppåt utan att ha tokrusat uppåt är det en lovande aktie. Mycket förenklat. Det har skrivits många böcker om olika sätt att värdera och hitta aktier, så jag kan inte gå igenom allt här.

Magnus: Hej Marcus! Nu när Avanza har öppnat för investeringar i aktier i ett par länder i Europa, har du något tips om någon bra utdelningshöjare i till exempel Tyskland?
Marcus: Hej! Tyvärr inte, men jag ska hålla ögonen öppna.

Johanna: Sitter med 17 procents förlust i H&M, bolaget utgör cirka 11 procent av min portfölj. Visserligen på lång sikt men känns som det blir svårt att hämta upp till plus. Hur hade du gjort? Undrar även över din syn på Volati, känns som en trist utveckling senaste tiden och ingen vidare direktavkastning.
Marcus: Hoppas att H&M visar tecken på bättre marginaler i år, om inte investeringarna börjar löna sig snart blir det frågan om när en vändning eventuellt kommer. Volati gillar jag som bolag, men aktien känns rätt dyr.

Susanne: Hej! Jag är 62 år och har en privat pensionsförsäkring med traditionell förvaltning i obligationer. Jag har slutat sätta in pengar på försäkringen men har ett innestående belopp som mitt försäkringsbolag rekommenderat jag ska överföra till förvaltning i aktier och fonder i stället. Med tanke på min ålder och att börsen är relativt hög för tillfället undrar jag om detta är ett vettigt alternativ för mig? Tacksam för råd.
Marcus: Hej! Du ska å ena sidan inte använda alla pengarna i pensionsförsäkringen direkt vid 65 år ålder, men visst är en del aktier och aktiemarknader rätt dyra nu. En del aktiefonder behöver inte vara fel då konjunkturen ser ut att vara på väg upp. Mycket beror ju också på vad det är för aktiefonder och vilket typ av obligationer du har.

Hans-Erik: Hej! Varför rasar Enquest så väldigt, är det dags att stiga ur oljebranschen? En del analytiker skriver i dag att Stockholmsbörsen nu är på topp och man befarar ett eventuellt ras och hänvisar till Trumph, Brexit och franska valet? Vad tror du om dessa påståenden?
Marcus: Hej! Enquest pressas av att oljepriset föll nyligen då det fortsatt finns gott om olja på världsmarknaden. Trenden på börsen är upp och jag ser ingen toppformation än direkt, även om vissa aktier är dyra.

Kasam: Morgon och tack! Du är i regel positiv till Kinnevik trots att det, som jag uppfattar det, är bland de mest riskfyllda av investmentbolagen. Kan du vara snäll och förklara varför?
Marcus: Hej! Kinnevik har en stor del i relativt trygga teleoperatörer, även om deras bransch förändras ganska snabbt tror jag de klarar sig rätt väl. Zalando går som tåget som bolag och verkar ha en ljus framtid. Förändringar är det som byggt Kinnevik och de borde klara av att ömsa skinn en gång till.

Gunilla: Hej Marcus! Ska placera 100 000 kr som engångssumma till två barnbarn, förskott av arv. Placeringshorisont cirka 15 år. Finns det någon/några bra fonder, aktier, du brukar rekommendera Investmentbolag, att lägga i kapitalförsäkring, och vara lugn i 15 år? Eller ska man välja ISK? Jag har barnens mors förtroende att förvalta sparandet? Tacksam för dina synpunkter.
Marcus: Hej! För svenska aktier är det lika bra med ISK, men KF har förmånstagare som får pengarna när det är dags. Om du vill ha depån i ditt namn och förfoga mer fritt över kapitalet har KF därför en viss fördel.

Tobbe: Tjena Marcus! Har efter att ha läst dina böcker börjat dras in mer och mer emot en utdelnings-jagande strategi vilket jag gillar. Tack för detta! Till min fråga. Jag har kollat på Betsson ett tag och har valt att ta in bolaget under förra veckan. Är det eventuella regleringar som gör att aktiekursen trampar lite för tillfället, elle är det helt enkelt att bolagets förtroende fick en törn efter vinstvarning och optionsprogram i samband med detta som spökar? Ska man våga gå in lite tyngre eller vad säger din magkänsla? Tack!
Marcus: Hej! Det som pressar är sannolikt den stora slagsidan mot den svenska marknaden där den statliga spelutredningen kommer nu i mars enligt planerna. Marknaden är nog också orolig för den numera relativt lilla slagsidan mot Turkiet.

Peter: Hej Marcus! SCA verkar vara i ropet nu med tanke på kommande uppdelning av bolaget. Vad tror du om aktien/aktierna på sikt? Uppskattar dina böcker!
Marcus: Hej! SCA är ett bra bolag som kommer att bli två stadiga rejäla bolag. Direkt billigt känns det just nu, men långsiktigt lär det bli fortsatt god avkastning för aktieägarna.

Limpan : Hej, Tack för bra böcker och inspirerande chatt. Är det långsiktigt köpläge i Kopparbergs månn tro? Fin omsättnings- och vinsttillväxt, över 30 procent ROE (avkastning på eget kapital) samt en utdelningstillväxt på 37 procent under de senaste tio åren samtidigt som att utdelningsandelen knappt överstiger 50 procent av det fria kassaflödet. Ska man se brexit som ”kortsiktig” påverkan eller kan det vara en ”game changer” som sätter abrupt slut för den fina utvecklingen?
Marcus: Hej! Kort sagt är Kopparbergs en bra chansaktie. Tror inte brexit blir så avgörande för bolaget.

Tomas: Hej Marcus, tack för dina bra böcker, en kompis till mig försöker påverka mig att investera i Imint och jag har varit nära att trycka på köpknappen några gånger men avstått hittills, de steg snabbt för någon månad sedan men har på sistone legat relativt stilla på kurs 75, vad tror du om att investera i detta bolag?
Marcus: Hej! Tack för att du köpt mina böcker, men jag har inte full koll på Imint. Förluster och låg omsättningen gör bolaget svårvärderat.

TrumpVSputin: Hej Marcus! Tack för bra böcker och bra chat här på Privata Affärer. Givet både herr Trump och veckans fall på olja, vad tror du om Ryssland detta året? Värt att sätta en liten del i några fonder som riktar sig mot Ryssland för lite spänning? Hur hade du resonerat kring detta?
Marcus: Hej! Skulle relationerna mellan Ryssland och väst tina upp kommer Rysslandsfonderna att stiga, men jag håller mig undan. Ryssland är ett knepigt land som är mycket oljeberoende.

Tomas: Vad innebär warranter?
Marcus: Det är en sorts långsiktig option. De flesta optioner är värdelösa på inlösendagen, så det gäller att hantera dem rätt.

Jörgen S: Hej Jag antar att du själv väljer fonder till ditt PPM. Vilka fonder tycker du man ska ha? Eller vilka aktiefonder har du valt själv? Står nu i valet och kvalet för att byta och välja fond i PPM .h.Jörgen s
Marcus: Hej! Välj fonder du annars inte hade köpt och som kompletterar ditt övrig sparande. Välj fonderna som investerar i de regioner och branscher du tror mest på fram till din pension.

Fått pengar av mormor.: GODDAG! Jag har fått 200 000 kr av min mormor. Har dålig koll men kommer inte behöva pengarna på länge. Har investerat dem enligt följande med samma andel: Betsson, NCC, Castellum, Diös, H&M, Swedish Match, Investor, Tele2, Nordea. Kan jag låta pengarna sitta här i flera år utan att behöva ha magont? Jag har Handelsbanken = dyra köp och säljavgifter och krånglig sida, så köpa och sälja är inte aktuellt och jag är nästan aldrig inne på sidan och kollar heller. Med vänlig hälsning CARL
Marcus: Hej! I närtid och på fem års sikt eller längre gör du säkert en god affär i de bolagen. Däremot kommer börsen att rasa förr eller senare, så har det alltid varit historiskt och jag har ingen aning om när. Men som sagt, på många års sikt blir det nog bra i de flesta av dina bolag.

Per: Hej! Tack för alla intressanta tankar genom åren! Vilken är din syn på Gjensidige Forsikring? Varför har du valt Sampo inom försäkring?
Marcus: Hej! Sampo har ett par olika försäkringsbolag plus bank via aktierna i Nordea. Sampo ger därmed en stor riskspridning inom nordisk finans och bolaget har bra historik. Gjensidige Forsikring är nog bra de också, men är ett lite annat case.

Kim: Hej Marcus! Har en portfölj med Björn Borg, Clas Ohlson, Hemfosa, Skanska, SEB, MTG, Volvo, Mekonomen, Tele2. Lika delar i portföljen. Tycker du det ser bra ut eller borde jag lägga till nåt eller byta ut nåt? Gillar din andra bok, den är riktigt bra. Hoppas du kommer med en ny bok i år. MVH Kim
Marcus: Hej! Kul du gillar min bok. Mekonomen börjar jag bli alltmer skeptisk till, endast uppköpschansen hägrar där. Annars har du en rätt bra utdelningsportfölj.

Olles pappa: Hej. Nyemission i Kungsleden. Jag har Kungsleden sedan tidigare då jag tror (trodde…) långsiktigt på detta bolag. Dock har kursen fallit rejält de sista månaderna. Hoppa av och ta förlusten eller följa den initiella planen och dessutom teckna nya?
Marcus: Hej! Jag tycker det är för tidigt att ge upp i Kungsleden. Bolaget har inte direkt blivit sämre, flera fastighetsbolag har pressats under vintern.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera