fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Gruvor värda en chansning

Publicerad: 17 februari 2012, 10:14

I fredagens aktiechatt svarade Privata Affärers Marcus Hernhag på en hel del frågor om råvarubolag. Och han menade att det finns en del bolag med potential som är väl värda en chansning.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


moderator: Då är Marcus på plats och vi drar i gång chatten.

Peter Z: Hej Marcus. Varför sparkar dem inte ut Grekland ur EU, de gör ingenting rätt. Betalar inte skulderna och bara demonstrerar.
Marcus: Hej! Det finns inga lagar och regler för att lämna EMU och EU. Skulle det stå klart att Grekland lämnar EMU kommer alla greker att innan det sker vilja växla alla kontanter till annan valuta för att slippa valutaförsvagningen, vilket skulle skapa kaos. Därför måste ett utträde ske överraskande, och det är svårt. Alla bankers kreditförluster sänder svallvågor så det bör ske planerat och kontrollerat…

Linnéa: Ang. ISK. Har jag fattat rätt att jag ska försöka undvika att ta förluster här? Har idag flera högutdelare i ISK – men ligger på ngr förluster i värdefond bl.a Bilia. Ska jag då försöka vänta ut dem och hoppas att de stiger närmsta månaden och sälja innan utdelning – flytta över/ köpa – och på så sätt få utdelningen i ISK?
Marcus: Förluster är aldrig bra av uppenbara skäl, men i en ISK kan du inte kvitta reaförluster mot reavinster eftersom det inte är någon skatt på reavinster. Att det är mer ofördelaktigt att göra förluster i en ISK är därför ett kärt problem. Fokusera på att äga aktier du tror ska stiga i värde och ge hög utdelning, inte på ev. skatteeffekter.

lel: Vad tror ni om framtiden för Karo Bio?
Marcus: Karo Bio och alla andra bioteknikaktier i Sverige är inget jag rekommenderar. Inget av bolagen har lyckats de senaste 10-15 åren. Framgångarna är mer undantag är regel, och i Karo Bios fall finns det ingen anledning att hoppas på att det plötsligt ska vända. Bättre att chansa på högriskaktier i bolag som går bra, tidigare har jag t.ex. rekommenderat Axis i den kategorin.

Kristina: Hej Marcus. Vad tror du om Nordnetaktien. Den har ju stigit en bit. Hälsningar Kristina
Marcus: Hej! På lång sikt har Nordnet framtiden för sig, de lär nog fortsätta ta kunder från storbankerna och om det lossnar inom flytt av pensionskapital blir det riktigt bra. Kortsiktigt kan de säkert stiga en bit till, i alla fall om börsen fortsätter upp, men det blir nog en svängig resa. Handeln på börsen är rätt låg, vilket pressar bolaget.

Ringo: Hej! En del Tekniska analytiker bl.a Er egen LOVE tror att en nedrekyl på börserna är nära.Hur mycket kommer då den Svenska börsen att falla enl.denna analys.Marcus,kan Du ange vad din syn på detta är.Tack !
Marcus: Hej! Efter en uppgång på över 20 procent sedan i höstas är en nedrekyl ingen högoddsare. Stockholmsbörsen brukar stiga och falla mer än börserna i t.ex. New York, så troligen lär det gå ned lite mer här. När rekylen/nedgången väl kommer.

Stig: Hej och tack på förhand. Jag förstår inte hur sköts ett före tag som SAS Börsvärde 8:-/ aktie Omsättning 126:- eget kapital 28:- positiv balansräkning. Det borde väl gå att få rätsida på ett sådant företag vad säger du ?
Marcus: Hej! SAS tjänar nästan aldrig några pengar, blir svårt att få aktien att stiga långsiktigt då. Alla förluster och nyemissioner för att få bolaget att överleva har skrämt bort många investerare. Dyrt bränsle, prispress, hård konkurrens, kapitalintensiv och personalkritisk bransch, etc. Det finns många utmaningar för ett flygbolag.

Gustav: Hej! Vad tycker du om Jays, verkar ha en intressant framtid inte minst med samsung avtalet.
Marcus: Hej! Jays är en spännande lottsedel, hellre denna typ av teknikbolag än bioteknikaktier. Men om det inte går vägen får man vara beredd att sälja.

Torbjörn: Satt med aktier i PV Enterprise när de ”slog igen butiken” förra året och satte bolaget i likvidation. Vad händer nu med aktierna? Kan jag göra avdrag skattemässigt för dem, mot vinster som jag realiserar i år, 2012? Eller kan det bara kvittas mot vinster 2011?
Marcus: Det beror på om konkursen var så att säga klar och bekräftad 2011, och det ser så ut, då är det bara ev. reavinster 2011 du kan kvitta förlusten mot. Har du inga reavinster blir det i så fall skattereduktion.

Sven: Hej, Marcus. Äger aktier i Doro som rapporterade i onsdags. Aktien föll kraftigt, nästan åtta procent. Har du hunnit titta på rapporten? Och i så fall vad tror på om bolaget?
Marcus: Hej! Doros framtid är ljus på lång sikt. Marknaden hade nog lite höga krav på rapporten efter den uppgång som varit. Från drygt 20 kr till drygt 30 kr någonting. Att det ofta är liten handel i aktien gör dessutom att kurssvängningarna blir lite större än annars.

Andreas: Hej Marcus! Vill fråga dig hur man ska se på sk ”insiders”. Hur ska man tolka att 2-3 insiders under samma period köper på sig stora aktieposter. Är det så enkelt som att dom vet men inte vi. I så fall borde det ju vara klockrena köp. Hälsningar Andreas
Marcus: Hej! Det kan vara så, men det finns också vissa datum mellan rapporterna då insiders får köpa, inte annars. Så när en sådan period börjar blir det lättare så att flera insiders köper. Sen kan insiders aldrig vara säkra på hur vissa saker kommer att tas emot av marknaden, eller när det blir allmänt börsras då nästan alla aktier rasar. Men visst kan insiderköp vara ett bra tecken, men sällan en given vinst eller klockrent köp. Man bör titta på andra parametrar/saker också.

Kerstin: Hej Marcus! Vad tror du om Doro? Köpt den för 32kr. Ska jag sölja eller vänta på uppgång?
Marcus: Hej! På några års sikt lär det gå bra för Doro. Men behöver du pengarna till annat utanför börsen redan i år är det lika bra att sälja. Bolaget går fortsatt bra, så tids nog lär aktien repa sig, men den har trots nedgången gått upp mycket sedan i höstas.

Maria: Northland Resourses är en aktie som har gott ner över 50 % på drygt ett år. Det verkar att utsikterna för företaget är bra. Sälja, eller behålla? Cybaeo (obemanade helikoptar) är värt att satsa på kortsikt? Flexiwaggon går som tåget? Ska man hänga med med tanke på kortsiktig placering? Det är modern och miljövänlig teknik, men kanske behöver längre tid att lyckas? MVH
Marcus: Så länge det ser ut att kunna gå vägen med gruvverksamheten är Northland Resources en bra chansaktie att behålla en liten slant i. Små teknikbolag som misslyckats finns det många av, men periodvis kan man tjäna bra med pengar om det kommer en stor order. De två bolagen du nämner kan jag inte tillräckligt bra för att våga rekommendera dem.

Christian: Hej Marcus! Tack för en enastående chatt. Gällande aktier så hade jag tänkt köpa Nordic Mines samt Lucara Diamonds corp. Hur tror du deras framtidsutsikter är?
Marcus: Hej! Nordic Mines känns fortsatt som en bra chansning för den som vill äga en guldgruva.

Henrik: Hej, vad tycker du om Ratos utdelningsförslag? Tvingar man fram kapital för att blidka utdelningskramarna istället för att långsiktigt skapa värden som kan avyttras vid tillfälle?
Marcus: Hej! I det stora hela klagar jag som aktieägare i Ratos och utdelningskramare inte. 🙂 Långsiktigt hade det trots allt kanske varit bättre om Ratos sänkt utdelningen, för ju mer man delar ut desto mindre kan man köpa för. Men Ratos äger flera bra bolag och klarar av hög utdelning och en del belåning, även om chansen till att de ska ha råd med ett stort bra förvärv om börsen kraschar nu minskar.

Håkan: Hej Marcus vad tror du om africa oil ?
Marcus: Hej! Africa Oil är en riktig högriskaktie, men potentialen är stor. En krydda för portföljen, varken mer eller mindre.

Sonja: Hejsan, varför har Connecta tappat så mycket? Sitter på minus nu. Analytiker pendlar mellan behåll eller sälj. Är Björn Borg fortfarande köpvärd? och Ratos är den säker och köpvärd.
Marcus: Hej! Connecta gick upp rätt rejält tidigare, kanske är det en reaktion i samband med rapporten. Ratos har bra historik och hög utdelning, så för den som tror det håller i sig är aktien ett bra val.

Kicki: Hej. Hur kommer det sig att ingen i tidn. Privata Affärer skriver om aktien Semafo? Det har ju gått bra!
Marcus: Hej! Om allt går som planerat så ska de åtminstone omnämnas i nästa Placeringsguiden.

Olle: Hej! Köper och säljer småposter (50-300). Max 30000kr/aff. Har idag 19 olika. Verkstad,invest,spel, gruv,fastihet, Inga banker eller finansb. Gjorde ca 75 aff. ifjol. Anv. stop-loss. Tot, ca 300‘, lika stor kassa. Är jag rätt ute, eller tänker jag fel? Ska jag ha något finans? Tack på förhand
Marcus: Hej! Om du har framgång med dina affärer så det är värt tiden och energin att göra många köp och sälj så har du rätt strategi. Ska du satsa på något inom finans långsiktigt så välj någon av nätmäklarnas aktier, Nordnet och Avanza.

moderator: Då stänger vi dagens chatt. Som vanligt var intresset stort, och Marcus svarade så mycket han kunde.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera