Aktiechatt
Fem aktier för alla väder
Publicerad: 24 februari 2012, 10:20
I fredagens aktiechatt besvarade Marcus Hernhag bland annat frågor om säkra högutdelare samt fem kvalitetsaktier.
HusQVarna: Hej Marcus, Vad tror Du om Tele2? Det spekuleras i att bolaget inte skulle få en 4G-licens i Ryssland med negativ inverkan på försäljning och vinst. Vad tror Du om risken för detta? Har bolaget någon strategi för att hantera ett ev. negativt besked? Köpa mer, behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Alla seriösa bolag har reservplaner, men frågan är hur bra det kommer att gå i längden för Tele2 utan licenser. Detta är ett riskmoment för Tele2, men det är nog inget som bolaget står och faller med.
Maria: Green Wind Energy sälja, eller behålla? Rusforest är besvikelse, men kan man räkna med att förlusten blir vinsten? LKAB går mot lysande tider, men jag inte hittar aktien. Är Dannemora köpvärd? Tack för bra chatt!
Marcus: Green Wind Energy känner jag inte till. Rusforest blir nog bra en dag, men det kan dröja ett tag till. Deras skogsinnehav växer ju varje år, så förr eller senare borde de kunna tjäna pengar på det. LKAB finns inte på någon börs eftersom svenska staten äger hela bolaget och inte vill dela med sig. Dannemora är en intressant lottsedel.
britt-marie Nil: Hej Marcus! Jag är 64 år (kvinna) och har precis sålt en fastighet. Kommer att få låg pension när jag slutar arbeta. Jag har nu c:a 500.000 som jag har tänkt att ha i några år. Funderar på att köpa ”högavkastare” för att få bättre ränta än på ett vanligt sparkonto, men förstår också att det är en risk. Men hur stor är den? Finns det några ganska säkra kort? Är det värt att satsa på det eller ska jag ha ett vanligt räntekonto? Det ger ju inte så mycket i ränta och dessutom måste jag skatta för ränteinkomsten. Jag har en kapitalförsäkring och tänker att där är det mycket litet skatt på vinsten om jag har aktier eller fonder. Finns det några alternativa fonder till räntefonder om det nu är för stor risk för aktier. (Annars borde det väl vara läge att köpa aktier nu). Slutligen: Är det stor skillnad på kapitalförsäkring och på det nya investerarkontot? Är jättetacksam för svar!
Marcus: Hej! De säkraste högutdelarna är fastighetsbolagens preferensaktier. Om du köper sådana i kapitalförsäkring eller ISK spelar ingen större roll, det är fördelaktigt i båda. Men se upp för storbankerna som kan ha dåliga villkor. Balder, Sagax, Klövern, Corem har alla börsnoterade Preferensaktier, som ger 7 procent efter den årliga avkastningsskatten som finns på ISK och kapitalförsäkring. Andra högutdelare innebär större kursrisk, men köper du t.ex. Astra, Fortum eller Telia så är det ingen fara att bolagen totalt kollapsar.
Per: Hej Marcus! Hur ser det ut för Glycorex och vestas vindsystem på 2-3 års sikt ?
Marcus: Hej! Glycorex har tappat tempot, men borde kunna få upp farten framöver. Deras produkt för transplantationer är rätt bra som jag förstått saken. Vestas pressas av prispressen, och den lär inte avta i första taget. Kineserna vill roffa åt sig så mycket de kan av vindkraftsmarknaden.
Erik J: Marcus vad tror du om Transcoms möjligheter nu med Kinnevik som storägare?
Marcus: Kinnevik har väl alltid varit storägare i Transcom? Öresunds avknoppning Creades är det som är ny bland storägarna, och det lär behövas, även om Transcoms framtid ser lite tveksam ut.
Peter: Tjena! Behöver ta ut pengar från min aktieportfölj för att köpa lite kapitalvaror. Äger idag Axis, Betsson, Volvo, HM, Trelleborg och Kinnevik. Har även fondandelar i Avanza zero, skagen global och Skagen kon-Tiki. Vad skulle du rekommendera att sälja?
Marcus: Hej! Kanske du skulle ta hem vinsten i aktierna med högst risk? Ska du sälja en av fonderna sälj indexfonden, för det är alltid en extra risk att slaviskt följa ett index som bygger på att de aktier som spekulerats upp mest ska väga tyngst.
Erik: Hej Marcus, Ligger ”lång” i europeiska aktier, och har inga andra marknader alls i portföljen. Hur kan man tänka om det idag, kan man sprida risker genom att satsa i andra marknader, och vilka ser intressanta ut tycker du?
Marcus: Hej! Långsiktigt ska man ha en hel del på tillväxtmarknader, och då inte bara Östeuropa utan även de andra. Aktivt förvaltade tillväxtmarknadsfonder är ett sätt att få exponering dit, indexföljande ETF:er ett annat.
Lipstick!: Hej och tack för en mycket givande chatt! Aktiefråga: Oriflame! Gjorde en klassisk rapportrusning förra fredagen- är nu nästan tillbaka till samma kurs som innan rapport.. Dina åsikter om bolaget- köpvärt? Mycket generös utdelning. Kommer man tillbaka till tidigare marginaler och får lite större tillväxt borde det väl vara ett bra case?? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Oriflame saknar nog sin ”chefsförsäljare” och sminkförsäljning via de så kallade konsultenterna är under press från andra försäljningssätt. Även om aktien är nere på intressanta nivåer är det ingen given vinnare på sikt. Men tror du att Oriflame kommer tillbaka till gammalt gott slag bör du köpa.
Elsebeth Dellen: Hade 1500 Öresund innan delningen. Fick 670 Öresund och 830 Creades. Hur beräknar jag anskaffningsvärdet för Creades ? Räknas det minskade antalet Öresundsaktier som försäljning ? Försäljningspris ?
Marcus: Börja med att kolla i broschyren på http://www.oresund.se/aktien/oresund_informationsbroschyr_2011.pdf
Aladdin: Det finns bolag som går bra trots svajig världsekonomi som tex G5, Betsson och Nordic Mines, som har mycket goda framtidsutsikter men ändå faller deras aktier i takt med övriga börsen och världsekonomin. Finns det någon mening att vara kvar på börsen? Jag ligger på håret till förlust.
Marcus: Många aktier dras över en kam. Indirekt hänger allt ihop rent ekonomiskt, men aktierna du nämner har bra förutsättningar för att gå bättre än index på sikt om allt går som det ska för bolagen.
Eva: Hej! Var kan jag hitta vad företagen har för utdelning?
Marcus: Hej! Ett sätt är att söka på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/borskalender under ”kommande aktieutdelningar”. Det ska också stå på bolagens sajter också.
Mia: Känner du till Nordic Mines? Det är väldigt bristfällig information från dem och jag undrar om du har någon åsikt om bolaget och dess framtid? Det är ofta köprekommendationer och många går ut med att det är deras favoritaktie, en krydda i portföljen men aktien har inte gått så bra under det senaste året.
Marcus: Nordic Mines produktion kom igång lite trögare än vanligt, och nu ska de tydligen ha en nyemission. Guldet de har i gruvan är värt rätt mycket, så det är ingen fara för stort kursras. Men levererar de inte enligt prognoserna snart lär aktien gå ned lite grann.
Kim: Hej Marcus! Med det skägget måste du ju vara en gammal sjöbjörn. Hur ser du på Transatlantics aktie framöver. Den har ju rasat väldigt mycket under 2011 för att nu stabiliseras kring 10 kr. Billig med köpläge??
Marcus: Hej! Transatlantics fortsatta resa blir säkert guppig. Marknaden pressas av många nya fartyg. I nästa högkonjunktur blir det säkert bättre för bolaget, men som gammal sjöbjörn vet jag att rederibranschen inte är helt lätt… 🙂
Ulf: Vem var köparen av storposten, som 3:e AP-fonden sålde ? Vem ligger bakom Neonets massiva köp i Nordnet ?
Marcus: Neonet har institutioner och stora professionella placerare som kunder. Exakt vem kan jag inte veta.
Kurre: Hej Marcus! Joel Greenblatts ”magiska formel” Vad tror du om den? Finns det någon svensk variant som listar dom ”bästa” aktierna enligt denna modell. Verkar krångligt att kunna räkna ut själv
Marcus: Hej! Ja, det kan vara lite knepigt. Ett mycket förenklat sätt är att leta efter avkastningen på eget kapital, och börsvärdet i förhållande till det egna kapitalet/substansen. Men det planeras mig veterligen en svensk betaltjänst för att man ska kunna få fram vilka aktier som är bäst enligt modellen.
Johan: Om jag skulle köpa aktier i Orc Group i dag oxh de avnoteras den 9e mars, när får jag betalt för mina aktier? Måste jag ansöka om pengarna och vänta minst ett år? Eller finns det möjlighet att sälja aktierna direkt till uppköparna? Jag frågar främst eftersom aktien handlas till 84 kr medan budet låg på 86 kr. Skulle det vara möjligt att få pengarna redan den 9e mars vore den effektiva räntan helt fantastisk.
Marcus: Du får betalt efter att du accepterat budet. Vägrar du som nybliven aktieägare att ta budet kommer du att tvingas sälja ändå efter en så kallad tvångsinlösenprocess. Den kan ta 1-2 år, men å andra sidan får du då lite ränta ovanpå budkursen. Men tar du budet så kan du få mellanskillnaden precis som du skriver, men jag är inte säker på exakt hur snabbt det går men jag tror inte det ska behöva ta så lång tid.
karinn: Hej! Jag skulle önska att få tips om fem ”kvalitetsaktier” som man kan behålla i ur och skur. Jag gillar inte köp sälj köp sälj. Självklart inser jag att det är risk med detta men den risken måste man ta om man ger sig in i denna svängen.Långsiktig.
Marcus: Hej! Då säger jag H&M, Kinnevik, Getinge, Investor (stora innehav är bl.a. Atlas Copco och Astra), Alfa Laval. De är stora, relativt stabila, drar in stadigt med pengar.
Elon: Har Bong sedan många år. Vad anser du om bolagets framtid? Skall jag sälja eller behålla?
Marcus: Det känns inte som att kuvert är någon riktig framtidsbransch. Nu har Bong mer verksamheter än så, men det går inte riktigt bra för bolaget… Satsa på nåt annat.
moderator: Då var dagens chatt slut. Om en vecka är Marcus tillbaka.