fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Därför sackar Ratos

Publicerad: 9 mars 2012, 10:25

Välkomna till veckans aktiechatt med Privata Affärers aktieskribent Marcus Hernhag.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


moderator: Hej! Då är det äntligen fredag. Och det vet vi ju alla vad det betyder – det är dags för aktiechatt. Marcus är på plats så nu kör vi igång.

Matti: Hej Marcus! Har ett antal Labs 2 kvar som jag inte lyckades få sålt innan det var för sent. Hur blir det med dessa aktier i fortsättningen?
Marcus Hernhag: Hej! Jag tror att det bara är ett dotterbolag till Labs2 som är i konkurs, inte hela klabbet. Aktierna får du försöka sälja till en närstående etc om du vill bli av med dem, annars behåll och hoppas det vänder för bolaget.

Peter S: Vad betyder ”övervikt” vid prognoser? Att man ska köpa?
Marcus Hernhag: Övervikt är ett mellanting mellan neutral och köp, alltså en lightversion av ett köpråd. Övervikt ligger på samma nivå som råden ”bättre än index” och öka.

Ulla-Britt: Hej Markus. Vad tror du om East capital och Cybercom. Jag tänkte ha med dem i Börs Sm.
Marcus Hernhag: Hej! Inga dåliga chansningar, men heller inte de med allra högst risk. Ska du vinna måste du kanske vara redo att chansa än mer och då riskera förlora pengar.

George: I de nya reglerna för kapitalförsäkringsbeskattning ska man betala skatt på insättningar om jag förstår rätt. Ska utdelningar på aktier i kapitalförsäkringsdepå beskattas också?
Marcus Hernhag: Näpp. Skatten på insättningar finns där bara för att stoppa möjligheterna att sätta in pengar i januari och sedan sälja och ta ut kapitalet ur kapitalförsäkringen i god tid innan årsskiftet för att på så vis helt slippa avkastningsskatten. Utdelningarna är fortsatt fria från andra skatter.

Johan: Hej Marcus, Africa Oil. I går kunde man läsa om ett oljefynd, men det står ingenting om det på deras hemsida. Vad tror du, kan det vara läge att köpa?
Marcus Hernhag: Hej! Nja, det står på sajten som dotterbolaget Horn Petroleum har: http://www.hornpetroleum.com så det är redan känt för marknaden. Informationsgivningen är inte helt up to date på Africa Oils sajt, inte bra.

hiwaJaff: I första han tack att du finns och svarar våra frågor. Byggbolaget JM har haft svårt att sälja bostäder till vissa objekt i Stockholm. Nu bekräftar styrelse i JM att de varit tvungna att sänka bostadspriserna för första gången sedan finanskrisen 2008. Men det görs på ett nytt smartare sätt… En analys talar om att aktien är för dyr och vidare kan sjunka mot 90 kr. Vad tror du är det rätt aktien om man har i sin porföj eller ska man vänta med den?
Marcus Hernhag: Inom byggsektorn gillar jag NCC och Skanska bättre. JM är inget dåligt bolag dock.

Ewa: Jag är 80+ och har en stor del av mitt sparkap. i aktier är det dags att sälja i år eller nästa år? Vad tror du? Detta, sparande har hitintills varit givande och intressant. Tack för en trevlig aktiechatt!
Marcus Hernhag: Behöver du pengarna till annat kan du sälja en del nu. Men jag ser ingen långsiktig topp och övervärdering på börsen, så även om det kommer en börssvacka senare under året lär det återhämta sig igen därefter. Är du långsiktig så behåll dina besparingar.

David: Hej Marcus, Jag har köpt en del Northland Resources med ett GAV på 10kr. Det känns som ledningen var ute och snackade upp kursen en del för att säkra emissionen, vilket framförallt småsparare betalar för idag, hur är förtroendet för ledningen idag från institutioner och analytiker? Efter nyemissionen så har ju kursen sjunkit en hel del. Vad tror du nu om bolaget på några års sikt? Finns det risk för ytterligare utspädning som du ser det? Jag tror obligationsräntan på det nya lånet hamnade på 13%, bra eller dåligt?
Marcus Hernhag: Hej! Det blev en hög ränta ja, och den indikerar att långivarna inte slogs om att få låna ut pengar utan tvärtom var tveksamma så bolaget fick locka med hög ränta. Inte så bra. Går gruvprojekten vägen under närmaste året kan aktien stiga kraftigt, men det här är en lottsedel. Köp inga fler aktier i vart fall.

Stefan: Hejsan Marcus. Vad tror du om Oriflame? Historisk låg värdering och hög utdelning.
Marcus Hernhag: Hej! Oriflames läge och konkurrenssituation i Ryssland är knepigt. Frågan är om de kan komma tillbaka till gammal god tillväxtform. Aktien är spännande, men det är inget givet köpläge precis.

doris: hej Markus! Varför går Tele 2 ned eller så står aktien still, Lundbergsaktien går bra. Är tele 2 i nedgående respektive Lunberg i uppgående trend? Oerhört tack sam för svar.
Marcus Hernhag: Hej! Tele2 går lite trögt på börsen eftersom marknaden är orolig att bolaget inte får någon 4G-licens i Ryssland. Vi får se hur det går det senare under året. Tele2:s trend är sidledes, Lundbergs är däremot uppåt sedan i höstas.

Erik: Hej Marcus! Vilka är dina favoriter av Lundin-bolagen. Och vad tror du om Lucara Diamond? Sen en fråga om Transatlantic. Är det ett sjunkande skepp eller tror du dom gör sig av med industrial shipping och blir ett renodlat offshore rederi. Något annat rederi i Norden du kan rekommendera?
Marcus Hernhag: Hej! Jag gillar Lundins två största bolag bäst, utifrån riskspridning och annat. Rederibranschen är svår och det är många nya fartyg som pressar fraktpriserna. Transatlantic ska ju renodla nu och deras offshoreverksamhet blir nog bra på sikt.

Åsa: Hej Läste här nedan att man beskattar insättningarna i en kapitalförsäkning. Men om man inte köper något under ett år betyder det då att man inte betalar någon skatt alls eller finns även skatten kvar på ”hela” beloppet man har i kf? hälsningar Åsa
Marcus Hernhag: Hej! Den vanliga avkastningsskatten finns kvar.

Mats B: Om du skulle investera 100,000:- står och väljer mellan Investor och Kinnevik vilket väljer du?
Marcus Hernhag: Jag skulle med viss tvekan välja Kinnevik.

Remse: Hej. Jag köpte Lundin Petroleum för ca tre år sedan och har varit med på en strålande uppgång. Skall jag hämta hem vinsten eller ligga kvar.
Marcus Hernhag: Hej! Vore jag du skulle jag överväga ta hem en del av vinsten, och behålla en del av innehavet.

JoNa: Hej! Tycker du jag ska sälja Lundin Petroleum?
Marcus Hernhag: Hej! Just nu påverkas aktien väldigt mycket av hur det går med det nya stora Avaldsnesfältet. Senaste nyheten var negativ, men under året lär det komma fler nyheter därifrån. Att skydda en del vinster om du har några stora sådana är nog bra, men det känns inte som läge att sälja allt precis.

Tommy: Hej Marcus! 🙂 jag hade tänkt ställa 2 frågor 😉 Fråga 1: jag vill delta i RusForests nyemission, men hur gör jag? Blir jag erbjuden att köpa 4 aktier/befintlig aktie den 24e mars eller måste jag anmäla mig? Fråga 2: är väldigt medveten om den höga risken i min portfölj men vad tycker du om mina innehav? Etrion, RusForest, African Oil, Endomines och Investor? (jag sparar på låååång sikt, 15-20 år.. med eventuella vinsthemtahningar) Tack så mycket o trevlig helg!!
Marcus Hernh
ag: Hej! Om du är aktieägare som får du ett erbjudande om att delta i nyemissionen, annars kan du köpa teckningsrätter och anmäla dig. Att du har de flesta innehaven i energi och gruvor innebär en hel del risk ja, men långsiktigt är det bra branscher så det är nog ingen fara.

Bengt: Hej Marcus Hur är det med Investeringssparkontot. Jag hade fått för mig att även utdelningar skulle ingå i ISK och i skattehänsende vara likställt med eventuella kursvinster. Har jag missuppfattat detta?
Marcus Hernhag: Hej! Det stämmer att utdelningar och kursvinster skattas lika i en ISK, dvs ingen kapitalskatt på 30 procent, utan istället blir det en årlig avkastningsskatt som bygger på det totala värdet.

goten: Hej Har förgäves letat efter när utdelningen 4,73 hos ABB betalas ut. kan du ge besked?
Marcus Hernhag: Hej! Ja, den kommer 8 maj enligt ABB:s sajt: http://www.abb.com/cawp/abbzh259/93aea947914fe77dc1257919004a54b8.aspx

Hasse: Hej Marcus. Astra Zeneca hade X-dag i mitten av februari. När får man utdelningen? Den brukar ju betalas ut strax efter! Har inte erhållit ngt ännu.
Marcus Hernhag: Hej! Astra betalar ut utdelningen den 19 mars enligt deras sajt: http://www.astrazeneca.com/Investors/Shareholder-information/Dividends Det är lite ovanligt med svenska mått mätt att de väntar en månad med utbetalningen efter x-datum.

Anders: blir Enquest uppköpta, hört rykten?
Marcus Hernhag: Det kan dem bli, men rykten om uppköp förblir statistiskt sett ofta just rykten.

Ann: Varför har Ratos gått så dåligt under senaste tiden? Är värt att satsa på aktien just nu, då aktien ligger fortfarande lågt? Tack!
Marcus Hernhag: Jag tror det handlar om konjunkturoro och vd-bytet, som rört om lite. Dessutom räcker knappt kassan till för att betala utdelningen, så de får nästan låna en slant. Marknaden hade hellre sett att Ratos gjort affärer och sålt innehav med god vinst och delat ut vinsten istället. Långsiktigt är Ratos ett bra bolag trots allt.

Ann Wass: Är det för sent att köpa Betsson nu? har ju gått upp 30 % redan i år. Har du några andra aktier som är på väg upp att rekomenera för köp nu?
Marcus Hernhag: Kanske är det bäst att vänta på en rekyl i Betsson, om det kommer någon… Vill du satsa i spelbolag kan du titta närmare på Net Entertainment, som säljer systemen till ett antal olika gamblingbolag. Aktien har ett högt p/e-tal, men har inte direkt rusat uppåt som Betsson.

Undrande (eg La: Hur definieras Utdelning/aktie och Direktavkastning? Frågan ställs mot bakgrund av de uppgifter som presenteras när man via aktielistan i Börsguiden klickar in på en specifik aktie för att se på nyckeltal.
Marcus Hernhag: Siffrorna kommer från PA:s kursleverantör, men när jag nu kollar på ett par bolag ser det lite förvirrande ut…. Vi får försöka ta tag i saken.

Maggan: Hej Marcus. Du rekommenderade nyligen investering i preferensaktier. Önskar veta mer om vad preferensaktier innebär jämfört med vanliga aktier och var de kan köpas och omsättningen av dessa.
Marcus Hernhag: Hej! Preferensaktier innebär vissa särskilda rättigheter jämfört med vanliga aktier. Preferensaktierna i fastighetsbolagen handlas på börsen som vanliga aktier och omsättningen varje dag står i kursinformationen.

Idrysse: Hi Marcus Vill Du commentera om : ABB, Ericsson, Electrolux, Sandvik, Sanska, SKF, Tele2, Trelleborg och Volvo ??? Tack
Marcus Hernhag: Hej! En omgång bra svenska storbolag. Bred portfölj. Långsiktigt gillar jag inte Electrolux med all prispress på vitvaror etc.

Ture T: Hej Marcus! Du förutspådde i höstas att börsen skulle börja stiga först efter sommaren 2012 – vad säger du efter att detta skedde ett halvår tidigare än vad du trodde?
Marcus Hernhag: Hej! Börsen kan komma att stiga i höst trots den här uppgången, som överraskat mig. Men troligen är det mest taget på uppsidan nu. Ingen kan gissa en börsutveckling särskilt exakt.

lennarth Lindma: Hej Snart börjar utdelningarna komma. Om man vill sälja en aktie efter utdelning när kan det snabbast ske efter handelsdag där aktien handlas utan rätt till utdelning?(tex Nordea)
Marcus Hernhag: Hej! Säljer du på x-dagen när rätten till utdelning har passerats får du utdelningen. Men aktier brukar kortsiktigt falla med ungefär utdelningsbeloppet, så det finns ingen större anledning att sälja i samband med utdelningarna.

Mike: Halloj Marcus! Har hållit fast vid Alliance Oil de senaste åren, och trots att det hela tid förespås uppgångar så levererar aktien aldrig. Vad tror du, ska man fortsätta vänta, eller bor mina pengar bättre på annat håll?
Marcus Hernhag: Hej! Det finns fortfarande möjligheter till uppgång i aktien, men tänk på riskerna och vänta inte för länge.

Niclas: vad hände med cision igår? hittar inget mer än ett dåligt resultat, kan de rasa så mycket på den rapporten?
Marcus Hernhag: Jag läste som hastigast en nyhet om någon stämning/tvist i USA…

LedZep: Hej Marcus! Funderar på att göra en ”värdeinvestering” i aktier på ca 150.000:-. Tanken är köp o behåll i på minst 10-15år sikt. Aktierna jag tittat på är HM, Lundbergs, Latour, SHB och Beijer Alma. Min fundering är om man ska ”vänta” in en rejäl sättning på 15-20% eller gå in nu till dagens kurser?
Marcus Hernhag: Hej! Köp inte allt på en gång i alla fall, det är troligt att börsen svänger under året. Visst kan det komma en snar uppgång, men osäkerheten är lite för stor för att det ska vara bäst att köpa allt på en gång.

moderator: Det var allt för idag. Otroligt många frågor kom in och Marcus svarade så mycket han kunde. Välkommen tillbaka nästa fredag, samma tid.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera