fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Chatt: Så lugnas nerverna

Publicerad: 28 september 2012, 09:32

I fredagens aktiechatt besvarades bland annat frågor om Betsson som vinstvarnat på morgonen samt om H&M som fallit efter en rapportbesvikelse.

Ämnen i artikeln:

Betsson

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


moderator: God förmiddag! Marcus är redo och frågorna strömmar in, så vi kör i gång.

Lennart: Hej Marcus! Har det blivit svårare och göra en hacka dom senaste åren på börsen?
Marcus: Hej! Nä, det har nästan alltid varit svårt. Ett kort undantag är t.ex. hösten 1999.

Mr Buddy: Jag läste din artikel som var ämnad för oss utdelningsjägare. Ett alternativ i det temat är Trustbuddy, vad tycker du om Trustbuddy?
Marcus: Varken aktien eller att låna ut småbelopp till skyhög ränta känns som lågrisk eller direkt lockande. Det krävs nog mycket arbete och kunnande för att lyckas med i den branschen.

Yvonne: Hej Marcus! Är det läge att köpa H&M på längre sikt nu när den dalat något. Vad anser du om Telia och SEB är de köpvärda?
Marcus: Hej! Ja, det är kanske ingen stor brådska att köpa H&M, men när den aktien rekylerar ned brukar det vara köpläge. Telia är köpvärda, men deras affärer i öst är riskabla.

Doris: Markus! Tacksam att få veta hur jag skall göra med Ratos, inköp 90 kronor. Vill inte att den skall gå ned mycket till. Har dessutom HM och Lundberg. Undrar även vad det menas med att börsen är överköpt.
Marcus: Det värsta borde vara över i Ratos, men man vet aldrig. Många bolag i deras portfölj har det tufft just nu, men det finns goda förutsättningar för vändning i nästa konjunkturuppgång. Det är bättre att sälja Ratos i goda tider, inte nu. Men läget är rätt osäkert så du ska kanske inte köpa fler aktier heller.

Edward: Hej Marcus! Vad är en preferensaktie? Tänker på emissionen Klövern gör. Varför kostar preferensaktien mer än aktievärdet?
Marcus: Hej! Preferensaktier är ett eget aktieslag, i de här fallen med hög direktavkastning. Klöverns preferensaktier värderas mest utifrån ränteläge och utdelningen, vilket gör aktiekursen mer trögrörlig och det är på både gott och ont.

Erik: Varför ger företag som Klövern ut preferensaktier? Är det mer attraktivt att betala 7% till ägare än x% till banken? Jag antar att företagslån knappast överstiger 3,5%, vilket i så fall är hälften så dyrt. Visst, en utdelning kan ställas in/skjutas upp i nödfall till skillnad från en räntebetalning, men ändå… Jag har f ö anmält mig för teckning… 🙂
Marcus: Det handlar som du skriver om att inte ha all finansiering från banker, utan sprida det. Aktier kan användas som betalningsmedel vid förvärv. Men det är också så enkelt som att aktieägarna helt enkelt ville ha ett nytt aktieslag att tjäna pengar på. Vill ägarna mjölka sitt bolag på pengar på det sätt som preferensaktier innebär så varför inte?

Göran: Hej Marcus, vad är läget i Proact IT Group? Har dykt sedan jag köpte, men vad är utsikten?
Marcus: Hej! De lär nog få kämpa för att få alla förvärven på plats så marginalerna stiger. Svårt att veta när det lyckas med det. Men det som funkat i Sverige borde kunna funka även utomlands.

Nordic mines: Hej. Kan det vara tillfälle att köpa Nordic Mines? Har dem någon framtid?
Marcus: Hej! Kanske, men risken är hög. Behandla aktien som en lottsedel.

Lisa: Hej Markus! Jag har endast Alfa Laval för stunden. Funderar på att fylla på portföljen med 2 st bolag. Vilka rekommenderar du? Jag funderar på HM och Betsson, nu när dom fallit tillbaka lite. Tidsperspektiv ca 3 år. Tack på förhand!
Marcus: Hej! På några års sikt är chanserna rimligt goda i både H&M och Betsson. På kort sikt kan aktierna kanske fortsatt pressas av olika orsaker, men det är inget som förändrats till det negativa på flera års sikt för bolagen. För långsiktiga är nedgångarna därför bra för den som går i köptankar.

Ragnar: Jag och min Sambo har möjlighet att placera ca 300 000 kronor var, vilket vi idag har på sparkonton på banken, för att få någon ränta, men den är ju väldigt låg! Vad och hur tycker du det skulle vara lämpligt att placera i just nu? Ska vi gå in med allt på en gång? Är sparande i investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring att föredra eller köp direkt av aktier eller fonder? Förslag på aktiefonder, aktier, räntefonder mm som är lämpliga att gå in i nu i så fall! Sparandet är avsett att ske på lång sikt, säg i vart fall 10 år framåt i tiden! Jag och min Sambo är idag båda två 58 år gamla!
Marcus: Att sätta in en del av pengarna i ett investeringssparkonto hos en billig nätmäklare är det jag skulle rekommendera, i alla fall om ni köper stabila bra bolag med hög utdelning. Bra aktier och fonder ger vi förslag på i varje nummer av Privata Affärer, exempelvis Klövern, Skistar och Skagen Global.

Ulf: Hej, du skäggige! Vad tros om bolaget som delades ut av Bettson: Angler Gaming?
Marcus: Hej! Svårt att säga, verkar vara ett nytt och oprövat bolag.

Skogsfrun: Hej Marcus. Jag har satsat mycket på Rusforest. Deltog i nyemissionen så min anskaffningskostnad ligger nu på 2,60 och aktien står just nu på 0,35. Jag vet att bl.a. Vostok Nafta är stor ägare. Familjen Lundin tror nog på en framtid. Skulle vara intressant att höra din åsikt om Rusforest. Tycker du jag ska vara kvar i skogen? Jag är en långsiktig placerare. Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Rusforest arrenderar mycket skog i Ryssland, men äger inte marken. Trots det lär de förr eller senare kunna tjäna pengar på sin verksamhet, skogen står där och växer och det borde kunna löna sig när tiderna för sågverken blir bättre. Men det är ingen lätt bransch. Håll ut ett tag till, men skyffla inte in mer pengar. Historiken avskräcker.

Annika: Hej, Vad tror du om Betsson? Är det köpläge nu? Eller inte?
Marcus: Hej! Det brukar vara det när Betsson rekylerar ned. Svårt att veta när det vänder, i och för sig. Det verkar vara mest kortsiktiga faktorer som orsakat den här vinstsvackan.

Suzanne: Hej! Vilka aktier och fonder skall jag satsa i för ett barnbarn som är 8 år. Gäller ca 50.000:- Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Det finns mycket att välja bland, Alfa Laval är välskötta och har goda förutsättningar på många års sikt. Global – och tillväxtmarknadsfonderna i Privata Affärers fondportföljer bör du också titta närmare på.

Nettan: Hej! Jag har nästan alla mina tillgångar i aktier för ett värde av ca. 1,5 miljon. Jag har aktier i bland annat Volvo, Swedish Match, Stora, Kinnevik, Tele 2, Lundin Mining, Seamless. Läser nu om den svarta svanen på Privata Affärers hemsida. Vad bör jag göra? Sälja eller ligga kvar i båten? Tacksam för svar
Marcus: Hej! Är du långsiktig är det i regel lika bra att aldrig gissa hur börsen ska gå, utan bara följa bolagen och deras framtidsförutsättningar. Satsa på att få mer utdelning från aktierna varje år hellre än att tajma marknaden. Vill du lugna nerverna är ett knep att sälja lite grann, så du har kontanter redo att köpa för om det går ned.

Jenny: Hej! Jag är lite nyfiken på Lundinarnas Irakiska/kurdiska bolag Shamaran Oil, kan det lyfta likt Africa Oil, tror du?
Marcus: Hej! Det ska du inte räkna med, men rent teoretiskt finns antagligen chansen. Risken är dock väldigt hög i dessa aktier.

Åsa-Maria: Hejsan, har cirka 100000 att investera under cirka ett år, sedan kommer jag att behöva pengarna. Tycker du jag ska jag köpa aktier, fonder eller sätta in på räntekonto (eller något annat kanske)?
Marcus: Hej! Behöver du pengarna så pass snart ska du inte satsa på börsen. Högräntekonton hos nischbanker med insättningsgaranti är bättre.

Hasse K: Jag sitter fast i PA-resources AB. Vad gör man, är det risk för konkurs? Skall man ligga kvar och hoppas? Har ett snitt på 4:-
Marcus: Risken för konkurs finns där, men jag tror inte det blir så illa. Mitt råd sedan ett par år tillbaka är att undvika aktien tills vidare.

Mats: Är Bengtson och H&M ett köp läget.Tack
Marcus: Herr Bengtson kanske kan bli köpvärd denna höst ja. 🙂 Jag antar du menar Betsson och dem och H&M bör långsiktiga titta närmare på efter nedgångarna.

Filip: Hej! Jag köpte Bioinvent International för någon vecka sedan. Jag är redan back 25% ska ja vänta och hoppas på uppgång eller göra mig av med den. Mvh
Marcus: Hej! Mitt standardråd är att undvika bioteknikbolag. I princip alla läkemedelsforskningsbolag på börsen har misslyckats de senaste tio åren. Bioinvent inkluderade.

John: Hej Marcus! Tack för en bra aktiechatt. Jag har precis börjat med aktier och skulle vilja höra din åsikt på en portfölj som ser ut såhär enligt storleksordning: Industrivärden, Investor, Kinnevik, Melker Schörling, Alfa Laval, Trelleborg, Axfood, Scania, Swedish Match, Getinge, H&M och Betsson. Jag tänkte investera i ett ISK och återinvestera utdelningarna. Behövs det någon förändring i portföljen på 5 – 10 års sikt? Vad tror du om mina chanser att få 7 – 10 % avkastning på kapital efter återinvesterad utdelning på sikt?
Marcus: Hej, på många års sikt får man under resans gång ofta ändra lite i portföljen, men jag ser inga uppenbara sådana ändringsförslag för din portfölj nu idag.

Nils: SKF hissas till skyarna av en del analytiker. Andra ser risker och ger låga riktvärden. Hur ser du på SKF?
Marcus: En bra basaktie, men kanske inte köpläge just nu.

Patrik: Är Ericsson ett bolag för framtiden för oss långtidsinvesterare?
Marcus: Branschen hör definitivt till framtiden, men prispress och hård konkurrens gör att Ericsson inte är någon given vinnare. Men på nuvarande nivåer är aktien värd att bevaka, de är trots allt bäst i sin bransch.

sonja: Hej! Jag har 340 aktier i Swedish Match. Skall jag sälja dem? Alla på en gång, eller några?
Marcus: Hej! Om du behöver pengarna eller vill sänka risken kan du ju sälja en del, men annars är det ett rätt bra bolag på sikt. En kassako som lär fortsätta att vara det, om än med viss reservation för ev. EU-regleringingar.

Bo Eriksson: Hej Marcus. Vad anser du om Industrivärden? Ni har ju ej med den aktien i era rekommendationer?
Marcus: Hej! Industrivärden är en bra basaktie, men inget jag sätter köp på just nu.

Ulf: Hur ser du på Seamless,
Marcus: Som en mycket bra aktie för den som vill chansa.

Stina: Hur bedömer du utsikterna för Telia? Det blev ju konstigt nog inget kraftigt ras nu trots alla skriverier.
Marcus: Telias utsikter är ganska oförändrade, Uzbekistan är en liten del av bolagets affärer och etik brukar inte sätta långsiktiga spår i en aktiekurs.

Patrik: Feelgood är en aktie som tagit mkt stryk den senaste tiden. Hur ser framtiden ut för den du store Marcus?
Marcus: Feelgoods historik är svag och framtiden ser inte så ljus ut heller. De var på gång ett tag, men nu känns det osäkrare igen.

moderator: Det var allt för i dag. Som vanligt många frågor. Om du inte fick svar så är du välkommen tillbaka nästa fredag samma tid. På onsdag kl 10 kan du chatta om det aktuella ämnet flytträtt för pensionsförsäkringar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera