torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad: 13 december 2011, 08:57

Johan Widmark och Jill Bederoff avslöjade vilka börsbolag som är hetaste uppköpskandidaterna. De gav även tips på hur man ska resonera kring andelen aktier i portföljen och placeringar inför 2012.

Ämnen i artikeln:

SkuldkrisenIntrum justitiaKlövernMedaNet EntertainmentPA resourcesPeabSandvikTele2UnibetVenue Retail GroupSwedish Orphan Biovitrum ABBolånGuldOlja

moderator: Nu finns Jill Bederoff och Johan Widmark på plats för att svara på era frågor. Chatten börjar!

Göran: Är PA Resources obligation med 11,5 procents ”ränta” och som går ut 2012 ett bra spar alternativ?
Johan Widmark: Nja, just PA obligationen vet jag inte om jag skulle karakterisera som ett ”bra spar alternativ”. Som den höga räntan visar är de minst sagt förknippat med en ganska hög risk. PA är inte jättestabilt operationellt just nu, och produktionstakten har inte varit tillfredställande. Det finns verkligen stor potential i de projekt bolaget håller på med just nu, men samtidigt har bolaget en utmanande finansieringssituation. Bolaget ska refinansiera cirka 3,7 miljarder de närmaste 2,5 åren, vilket betyder att man kommer behöva hamstra lite kontanter samtidigt som man måste investera för att få fart på produktionen. Sammantaget tror jag inte man ska beteckna varken aktien eller obligationen som ett ”bra spar-alternativ” snarare en ”hög risk, potentiellt hög avkastnings-alternativ”.

Mikael: Är trenden på en månads sikt upp eller ner?
Jill Bederoff: Jag skulle tippa på att det blir fortsatt volatilt, men att det snarare går sidledes än att ta någon särskild riktning. Generellt är det mycket svårbedömt just nu.

Mikael: Tror ni att det var botten på börsen (augusti) för denna gången eller tror ni att vi får en lägre botten inom kort, i så fall hur långt ner ska vi då, samt vad tror ni om börsen närmaste åren?
Johan Widmark: Hej Mikael, jag tror tyvärr inte att vi sett botten ännu. Även om man lyckas stabilisera eurozonen politiskt och finansiellt så har vi ändå med all sannolikhet en recession i Europa nästa år, och jag tycker inte att vinstprognoserna reflekterar det riktigt än. Så jag tror att vi kommer få en del rallyn på hopp även nästa år, men att problemen kommer komma i kapp och ta oss till nya bottnar, innan den uthålliga vändningen kommer. Men då brukar det först krävas att investerare kräks ut alla aktier och kapitulerar, och där tror jag inte att vi är än.

Martin: Har 1500 Meda som står och stampar på min inköpskurs. Min fråga är ska jag sälja eller tro på ett bra fjärde kvartal som ju redovisas i januari
Jill Bederoff: Jag tycker att du ska behålla aktien längre än så. Tror att 2012 blir ett bra år för Meda, som i år har belastats rätt hårt med lanseringskostnader. Nya produkter, geografisk expansion och en ökad andel receptfria produkter kommer att driva tillväxten.

Pelle: Hur stor andel aktier tycker ni man bör ha i sin portfölj år 2012 om man inte vill ta allt för stora risker?
Jill Bederoff: Jag skulle säga högst en tredjedel.

Hell: Jag ligger fullt likvid vad gäller aktier och fonder fram till januari. Funderar då på någon nordamerikafond plus aktier i svenska storbolag som t.ex. ATCO, IJ B, TEL2, VOLV och EKTA. Vad tycker ni om denna tanke?
Johan Widmark: Hej, ja, jag tror att Nordamerika är ett hyfsat bet just nu. Det är en av få ställen där statistiken överraskat positivt senaste tiden. Vad gäller aktierna du nämner så tror jag att både Atlas och Intrum är bra bolag att satsa på, likaså Tele2. Samtidigt är jag inte positiv till börsen 2012, utan tror att vi kommer att få se ytterligare minst en urblåsning.

Piccolo: Reproräntan sänks eventuellt, men bankerna följer inte efter. Ska lägga om mitt lån ( 2 miljoner), föreslår ni rörligt eller bunden ? Har en depå med 140 tkr i vinst och 90 tkr i förlust.Vid årskiftet var det 260 tkr i vinst och 10 tkr i förlust.Ska jag kvitta medans det finns någon vinst att kvitta mot? Är tyvärr inte aktiv och köper/säljer kontinuerligt. Köper på magkänsla och lite högrisk aktier.Vad tror ni om börsen nästa år, någon speciell branch eller aktie som har potential?
Jill Bederoff: Ja, jag tycker att det är märkligt att de rörliga boräntorna inte gått ned mer. Men med en trolig sänkning av reporäntan inom kort och fortsatt tryck nedåt nästa år skulle jag föreslå rörlig ränta. Jag la själv om mina lån nyligen och valde då rörlig ränta fullt ut. Börsen nästa år är svår att förutse och kommer nog precis som i dag påverkas kraftigt uppåt av minsta lilla ljusglimt i den europeiska skuldsoppan, men samtidigt rasa tillbaka om ny information uteblir. Välj specifika aktier som känns trygga under tiden, som spelbolagen och vissa hälsovårdsaktier.

LJ: Hej, Vad anser du om att satsa på utvalda strategiprodukter, t ex från Garantum. Att t ex välja en sådan med kapitalskydd, garanterad utdelning med 2,5 procent per år med möjligheter till mer och om underliggande instrument går bra kan väl inte vara helt fel i dessa osäkra tider?

Johan Widmark: Hej, nja, det där är ju en ganska snårig marknad med dels ganska dålig genomlysning av avgiftsstrukturen, och dels en risk på underliggande som är mycket svår att bedöma. Som Lehmankraschen visade så kan ju investerare i ett sånt ”garanterat” papper vara exponerad via den underliggande tillgången utan att veta om det, eftersom han köpt den av en svensk bank/fondkomissionär. Mig veterligen så samarbetar de flesta svenska aktörer inom det här med de stora internationella firmorna (där den här sortens risk huvudsakligen finns), så jag skulle vara ganska försiktig med det ”garanterade/kapitalskyddade” inslaget i produkten.

Per-Arne: SOBI vad anser ni om den?
Jill Bederoff: Ja, SOBI är en sorglig historia. Förtroendet för bolaget, ledningen och ägarna är verkligen på botten och det är inte konstigt. Oron för att tidsplanen för de två hemofiliprojekten i fas III och de långsiktiga finansiella målen inte skulle hålla har pressat aktien under en längre tid, men bolaget har fram till senaste rapporten hävdat att de fortfarande gäller. Det år svårt att hitta några nya triggers i dagsläget. Jag råder att avvakta.

Ola: Vad tror man om guldets utveckling framöver i dessa oroliga börstider och även oljan. Borde vara säkra balansfaktorer, eller?
Johan Widmark: Hej, angående guldet så läste jag på finansblogg.com att guld brutit ner under både 50 dagars och 100 dagars, att det nu är ner 13 procent från senaste högsta, och att det därför helt slutat fungera som hedge mot baisse. Jag tror det ligger mycket i det påståendet. Efter att Comex höjde marginalkraven senaste så tror jag att många börjat omvärdera sin syn på hur guldet handlas. Angående oljan så är jag långsiktigt positiv baserat på alla de gamla nötta argumenten, som jag tycker håller fortfarande.

BMG: Jag håller mig helt passiv. Lyssnade på min magkänsla/intuition strax efter midsommar… och sålde av ALLT. Men snart är det kanske dags att gå in igen. Tror Ni att det snart är på botten?
Jill Bederoff: Grattis. Det låter som din magkänsla ger dig rätt råd. Att gå in på botten är förstås vad alla vill och något som få lyckas med, men att portionera en mindre del nu behöver inte vara fel. Sedan skulle jag avvakta en bit in på 2012 för fler investeringar.

Stefan: Börsen vet inte om den ska upp eller ner. Börskurserna dag för dag är svåra att logiskt förstå. Hur ska man placera sina pengar på ett någorlunda säkert sätt år 2012 för att om möjligt få bättre avkastning än räntekontot ?
Johan Widmark: Jag tycker att ett ganska attraktivt investeringsalternativ att utforska är icke-rateade företagsobligationer och obligationsliknande preferensaktier, som exempelvis Balders prefernsaktie, Black Earth Farmings eller Trigon Agris företagsobligationer. Jag gillar särskilt Black Earths eftersom de har Kinnevik med i båten (äger 25 procent av bolaget) och som antagligen kommer göra allt man kan för att inte bränna obligationsägarna, vilket även skulle riskera att slå tillbaka på dem.

Christina: Tror ni på att börsen alltid går upp långsiktigt som vi hittills har sagt? Eller tror ni att globalisering, täta finanskriser, mer spekulation och mindre investering, datoriserad handel etc kommer att ändra vår framtida börs?
Johan Widmark: Hej, nej jag tror att vi kommer att få omvärdera vår syn på att börsen över tid ska snittavkasta 8 procent, vilket jag tycker att man redan börjat inse. I alla fall för de kommande decenniet, då global BNP-tillväxt kommer vara en procentenhet lägre, alltså 3 istället för 4 procent. Med en stark tillväxt i Kina och resten av BRIC så motsvarar det stagnation på 1-2 procent i västvärlden. Samtidigt är bolagens vinster på toppnivåer som andel av BNP, väl över 20 procent, vilket betyder att det är ganska svårt att se var den långsiktiga vinsttillväxten, och därigenom högre börskurser ska komma ifrån. Sen tillkommer även allt det du nämner, och en gigantisk avbelåning i flera led av hela det finansiella systemet, för både stater och hushåll. Så visst kommer börsen fortsätta gå upp och ner, men jag tror inte att den kommer att ha snittavkastat 8 procent när vi står och tittar tillbaka år 2020.

Eva: Hej, Jag har i snitt -20 procent på mina aktieplaceringar (mestadels sv exportföretag) och vill helst inte sälja nu men behöver pengarna om cirka 4 år. Ska jag sälja eller behålla/göra annat? Om euron kraschar lär det blir ytterl nedgångar och frågan är hur länge det tar för återhämtning?
Jill Bederoff: Hej Eva. Om jag låg på minus 20 procent i dag på mina placeringar som till stor del bestod av exportbolag skulle jag inte sälja i dag även om börsen kanske når nya lägstanivåer nästa år. 4 år är en relativt lång placeringshorisont och som bekant går ju börsen före i en vändning.

Roland: Vilka är troliga uppköpskandidater på mid- & large cap listan det närmaste året?
Jill Bederoff: Spelbolag som Unibet och Net Entertainment kan vara sådana exempel då det förekommer en kraftig konsolidering i sektorn. Investor har ju shoppat Electrolux så den finns också på listan. Andra exempel kan vara Boliden, Intrum Justitia, Haldex, Klövern, Nobia och PA Resources.

Leif: hej har haft tre aktier ganska länge sjunkit med över 50 procent är det troligt att de kan vända på + inom cirka 1 år Be group, Peab och Klövern. Eller ska man ta smällen och se framåt som det är i dag (kaos) investera. Har inte förlorat innan man sålt.
Johan Widmark: Jag är en varm anhängare av den legendariske Fidelityförvaltaren Anthony Boltons devis att man aldrig ska äga en aktie som man inte skulle köpa i dag. Med det sagt så tror jag att det finns anledning att vara lite positiv till Klövern, där man kan köpa deras kassaflöde billigt även efter Dagonköpet. Peab är vi dock negativa och sammanfattade i september vår syn med ”Bröderna Paulsson har tappat förtroendet. Peab är inte bara indraget i en saftig mutskandal utan också finansiellt skakigt och släpar efter lönsamhetsmässigt”. Det har hittills varit rätt och aktien är ner nära 20 procent sedan dess.

Emma: Hej! Vilket fastighetsbolag rekommenderar ni helst, Fabege, Atrium Ljungberg eller Fast Partner? Eller …..? Sälja Sandvik och istället köpa Intrum Justitia? Har en hel del verkstadsbolag.
Jill Bederoff: Hej. Sandvik har ju gått ned nästan 38 procent i år och har endast kommit tillbaka 4 procent de senaste tre månaderna. Huruvida du ska sälja eller inte beror ju på när du gick in i aktien. Men istället för att sälja skulle jag köp Intrum också för att få en defensiv balans i portföljen. I fastighetssektorn rekommenderar jag Sagax som kommer att leverera ett starkt fjärde kvartal och stå emot bra i den fortsatta turbulensen.

Harri: har haft ganska mycket pengar på börsen under en lång tid och legat stilla i båten och tyvärr missat att ta ut vid rätt tillfälle. Har bestämt mig att ta ut när jag är inte ligger minus längre. Hur lång tid tror ni det tar innan börsen har klättrat upp till noll sträcket.
Johan Widmark: Hej Harri, jag ber att få hänvisa till mina tidgare svar här i chatten som kan sammanfattas med att jag är skeptisk till börsen 2012 och jag inte tror på att äga aktier som man inte skulle köpa i dag. Med det sagt så är det inte omöjligt att vi får ett till starkt rally, eller att det vi ser nu fortsätter en rejäl bit till, och att många får möjlighet att kliva ur sina positioner på bra nivåer. Men den är nog många som sitter och väntar på just det tillfället, så om vi eventuellt kommer tillbaka till nivåer runt 1080 på OMX så kommer vi nog få se en ganska snabb vändning ner igen.

Anton: Jag har en del likvida medel kvar i min portfölj. Är det läge att investera under våren?
Johan Widmark: Hej, jag ber att få hänvisa till mina tidigare svar i chatten om min syn på risken på börsen, och istället slå ett slag för företagsobligationer och obligationsliknande preferensaktier som alternativ till vanliga aktier.

Osten: Kan det vara en bra strategi att investera en viss summa pengar varje månad fördelat på ett antal aktier man verkligen tror på under 1-2 år framöver eller ska man vänta och se vad som händer under den tiden.Om mina tidigare investerigar idag visar ett minus på 5 procent ska man sälja av nu?
Johan Widmark: Generellt så tycker jag att det är en bra idé för ett långsiktigt sparande att sprida köpen över tid. Samtidigt är jag skeptisk till börsen nästa år så jag skulle som minst titta på andra tillgångsslag för att sprida riskerna lite mer.

Ola: Hej Jill! Såg i VRG:s kallelse till årsstämma att det skall röstas om omvänd split och att förslaget är 100:1. Hur troligt är det att detta går igenom och kan det påverka kursen?
Jill Bederoff: Hej Ola. Förslaget kommer troligen att gå igenom men jag ser inte riktigt hur en sammanslagning av aktierna i VRG skulle kunna påverka värderingen, i alla fall inte på längre sikt. Annars är det ju just likviditeten i aktien som är problemet med VRG. Annars pekar ju det mesta åt rätt håll just nu.

Jack: Hur bedömer Ni SKANSKA och VITEC under 22012
Johan Widmark: Hej, jag är positiv till Vitec, och hänvisar till den aktierekommendation jag skrev på bolaget i oktober, även om marknaden för just fastighetsmäklare blivit ännu lite mörkare sedan dess. Här är länken: http://www.privataaffarer.se/articles/2011/10/12/kop-nischad-nykomling/

Kenneth: Hej, jag är en av de olyckliga personer som köpte Eniro aktier för ett drygt år sedan, tror ni att Eniro någonsin kommer upp i samma värde som innan de sjönk som en gråsten, Jag köpte 2000 st för 13,75 kr st före den omvända splitten.
Jill Bederoff: Det är svårt att i dag se en uppsida i Eniro samtidigt som risken för ytterligare emissioner överhängande. Frågan är om det inte är bättre att ta förlusten som den står i dag. Med tanke på osäkerheten lär bolaget inte heller få någon hjälp av konjunkturen.

moderator: Då är chatten avslutad för i dag. Tack för att ni deltog med era frågor! Några frågor hanns inte med, och jag vill därför passa på att flagga för Privata Affärers aktiechatt med Marcus Hernhag på fredag klockan 10.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera