fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Chatt: Ingen panik i Kinnevik

Publicerad: 19 oktober 2012, 09:16

Att rapportsäsongen har kommit igång märktes i dagens aktiechatt. Bland annat kom det många frågor om Kinnevik.

Ämnen i artikeln:

Kinnevik

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


moderator: Hej! Välkomna till fredagens höjdpunkt, aktiechatten med Marcus Hernhag. Vi sparkar igång.

Henrik: Nordic Mines har fallit kraftigt senaste tiden. Tror du de kommer igen och att vi då kan få uppleva en rejäl uppgång på kort eller lång sikt..?
Marcus: Särskilt ljust ser det inte ut på kort sikt. Däremot kan kanske bolaget lyckas på lång sikt, deras nya storägare har ju kompetens för att lyckas i branschen. Men det är ingen aktie man ska ligga särskilt tungt i med tanke på den höga risken.

Nyfiken: Hej! CDON aktie har sjunkit en hel del efter rapporten. Vad tror du om utveckling för CDON i fortsättning? Hur tycker du om ABB? Tacksam för kommentarer! // Nyfiken
Marcus: Hej! CDON går med förlust nu, men det är långsiktiga satsningar och investeringar som kostar på. Långsiktigt kan det därför vara ett bra läge att gå mot strömmen och köpa. Värderingen är mycket lägre jämfört med när jag kallade CDON för börsbubbla i mars. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/internetbubblan-ar-tillbaka-331912

Kenta: Hej, sparar en summa varje månad till min son, har idag Kinnevik, HM, Axfood, Castellum, Coca-Cola, Handelsbanken och Mcdonald’s. Har tänkt ta en några bolag till, har du några förslag? Har funderat på bl a Getinge. Tack för en bra chatt och en trevlig helg.. MVH
Marcus: Hej! Hälften av innehaven i portföljen är konsumentvarubolag, så ett medicintekniskt bolag som Getinge skulle komplettera väl. Även ett bra industribolag som Alfa Laval skulle platsa.

Stina: Köp, sälj eller ligga kvar för Axis, medellång sikt?
Marcus: Axis är ett mycket spännande tillväxtbolag på lång sikt. Ska du sälja är det bäst efter en eller två överraskande bra rapporter. Axis brukar blanda och ge och det blir ofta stora kursrörelser när deras kvartalssiffror kommer.

Christian: Hur ser du på Fortums besparingsprogram?
Marcus: Det känns helt okej att de inte sitter passiva utan ska trimma saker och ting. Även kassakor kan behöva banta lite ibland, särskilt nu när elpriset är så lågt.

Gunnar: Hej Marcus! Hur ska man se på Kinnevik egentligen? Känns väldigt skakigt med ett bolag som går ner 5% på en dag (igår), som dessutom inte var någon direkt ”krasch”-dag.
Marcus: Hej! Ja, det där i Kinneviks innehav MTG var en kalldusch. Men det händer en hel del bra också i Kinneviks portofölj, och det är inte helt kört för MTG på ett par års sikt, men det lär dröja innan de kommer igen. Förändringarna är rätt stora på TV-området just nu.

Göran Johansson: Vad tror du om Kinnevik? Är det börsens mest intressanta och köpvärda investmentbolag?
Marcus: Kinnevik har Privata Affärer haft köpråd på länge. Men det är ovanligt många osäkerhetsmoment i flera av portföljbolagen. Känns lite som att det är upp till bevis under de närmsta två åren, många omställningar som måste ske.

Gunnar: Vad händer med PA Resources,
Marcus: Svag utveckling för produktionen och svaga finanser sätter press på aktien. Det är samma visa som vanligt, sedan ett par år tillbaka. Undvik aktien.

Rickard: Hej. Creades- vad har du för syn på aktien framöver? Känns som innehaven är bra, men aktien går inte så bra. Följer aktiekursen underliggande innehav, om inte varför?
Marcus: Hej! Aktien följer portföljinnehaven, men Avanza väger tungt hos Creades och nätmäklaren har inte så så bra under senaste året. På mycket lång sikt ser det däremot fortsatt ljust ut. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ljus-framtid-trots-mork-rapport-451895

Robert: Hej.. vad tror du om Nordic Mines? jag såg att dom hade en rikt kurs på 20kr.
Marcus: Hej! Det kan bli vadsomhelst av Nordic Mines. I ett drömscenario kan de lyfta, men det kan också bli fortsatta problem. Lottsedel.

Annika: Hej, Kinnevik sjönk ju kraftigt igår. VA hade en positiv artikel om dem igår. Vad jag förstår (ref till tidigare chatter och artiklar) är du och PA också positiva – eller ändradesdet igår? Sparar på 6-8 års sikt. Behåll eller sälj?
Marcus: Hej! MTG åkte på en stjärnsmäll på börsen igår, men det är inte rätt att t.ex. paniksälja Kinnevik för det. Det är fördelen med investmentbolag, går ett innehav på pumpen kan andra stå emot och gå bättre. Investmentbolag är dessutom billigare än aktiefonder.

Hälge: Vad anser du om Biogaia ingen har någon analys om dom
Marcus: Biogaia utvecklas bra som bolag, men aktien är lite dyr kanske.

Louis: Hej Hur riskbedömmer du följande placeringar med högst risk först 1 Räntebevis 2 Företagsobligation
Marcus: Hej! En enskild företagsobligation har allt annat lika lite lägre risk eftersom du slipper kreditrisken till Nordea som alla räntebevisen har. Men de största riskerna för båda typerna av värdepapper handlar ju om det bolag du får exponering mot, vilket bolag du lånar ut pengarna till. Skillanden mellan räntebevis och företagsobligationer är generellt sett inte så stor riskmässigt.

Johan: Hej, Har idag ett obelånat hus värt ca 8 mill. Är det en bra ide att belåna huset till 3 procents ränta och köpa aktier som ger 5 procents utdelning – vilka risker ser du..? Kan du ge tips på företag med hög direktavkastning, där avkastningen också kan ses som stabil eller helst ökande? Jag har idag Telia, Fortum, SCA och HM som ”utdelningsaktier”.
Marcus: Hej! Om räntorna stiger och börsen går dåligt vore det inte så bra. Aktierna rör sig rätt mycket uppåt och nedåt, kursrisken är den stora risken här. Men så länge direktavkastningen är högre än låneräntan går det att tjäna pengar rent kassaflödesmässigt. Skulle å andra sidan börsen stiga blir det riktigt bra. Men belåna aldrig ditt hem högt. Om du ska chansa och låna ta ett litet lån för att hålla nere risken.

x: Avanza vs Nordnet. Är inte dessa bolag rätt likvärdiga?
Marcus: De har i vart fall likartade branschförutsättningar. Dessa är mycket tuffa just nu, men kan på 10 års sikt lyfta.

Christer: Hej Marcus! Har en dotter som nyss flyttat till Tyskland och sålt sitt hus i Sverige. Hon har nu c:a 500.000 som hon inte vet hur hon skall placera på klokaste sätt på 2 års sikt. Kan du ge henne ett råd? Hon funderar på guld- köp. Är det klokt just nu? Hur köper man guld? Någon fond som med sannolikhet ger bättre avkastning än bankräntan? Var kan hon få bästa bankräntan? Tacksam för alla råd du kan ge. ”Rådfrågad fader som är osäker”
Marcus: På så pass kort spartid som två år borde hon satsa på de högräntekonton som ger bäst ränta av de som har insättningsgaranti. Se http://www.privataaffarer.se/basta-priset/jamfor-sparkonton Guld är verkligen inte riskfritt på dessa nivåer.

Smulan: Tack för en bra chatt. Jag har ca 700 tkr i aktier. Sammanlagt står de på +- 0 just nu. Har haft dem i ca 2 år. Funderar på att sälja allt och gå in vid en ev nedgång igen. Vad tror du om det?
Marcus: Mitt råd är att du varken ska vara fullinvesterad eller helt stå utanför börsen. Att ha en del utanför börsen är bra om det blir en krasch, men fortsätter det upp är det jobbigt att stå helt utanför.

Anita: Hej, Vad anser du om Fortum ? Mvh
Marcus: Hej! Så mycket lägre elpris borde det inte kunna bli, så kan du vara långsiktig är det kanske ett hyfsat läge. Men någon stor kursraket lär de inte bli på länge.

Marie: SSAB går stark i senate vecka Hur kan det vara? Det var inte länge sent vinst vara? Har alla glömst? Tack
Marcus: Det är bara en liten upprekyl i SSAB-aktien. Under det kommande året finns å andra sidan en chans att efterfrågan vänder upp igen, då det är snabba ryck i deras bransch.

Kjell Karlsson: Hej! Vad tror du på Swedol och Rejlers på 1-2 år sikt? Jag tycker båda verkar välskötta bolag, men har gått kräftgång senaste tiden.
Marcus: Hej! Ja, det är två bra småbolag, men lågkonjunkturen och annat pressar bolag som Swedol just nu. På 1-2 års sikt kan det allt hinna vända till det bättre. Det är den stora fördelen med att vara långsiktig, men behöver inte försöka tajma börsen utan bara behålla de bolag som är välskötta och vänta på nästa högkonjunktur och börsrally. För sådana kommer då och då lika säkert som att det är bistra tider emellanåt.

Lennarth: Hej Jag undrar ibland vem man kan lita på när det gäller aktieanalyser.Finns det någon affärside som ligger bakom att man ska köpa alt sälja för att erhålla courtageavgift? Jag har tittat på rekommendationerna på de bolag som rapporterat.Har du någon uppfattning om vilka som ger trovärdigaste rekommendationerna?
Marcus: Hej! Inom bankvärlden finns det förhoppningar om att få göra affärer och dra in courtage, och då behövs det rekommendationer. Vilka som är trovärdigast vet jag inte. Det bästa är att inte lite för mycket på någon, utan fundera och bestämma själv vad man ska satsa på utifrån ens egna förutsättningar.

Magnus: Hei Marcus! Er fra Norge! Ønsker å investere i aksjer fremover. Hva kan være god aksje investering i framtiden. Er Shipping och/eller stålindustrien noe å satse på på 5-7 års sikt? Med vennlig hilsen Magnus.
Marcus: Hej! Varken shipping eller stål är några favoritbranscher. Oljeservice och fastigheter gillar jag bättre på sikt.

moderator: Då var dagens chatt över. Om du inte fick svar så är du välkommen tillbaka samma tid nästa fredag. Redan på onsdag kl 10 kan du dessutom chatta om råvaror med Handelsbankens råvaruchef Magnus Strömer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera